Ако попитате приятелите си къде ще прекарат лятната почивка или

...
Ако попитате приятелите си къде ще прекарат лятната почивка или
Коментари Харесай

Лято на север

Ако попитате приятелите си къде ще прекарат лятната отмора или извършите ретроспекция на личния си избор до момента, в листата ще има няколко неща: Гърция, Турция, може би Кипър и, несъмнено, някое българско градче на юг от Бургас.

За страдание Северното Черноморие към момента остава отвън летните проекти на болшинството българи. То обаче има от ден на ден, което да предложи като туристическа дестинация. Особено в случай че търсите да избягате от тълпите, пренаселените курорти и шума на заведенията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Варна

Започнете пътешествието си от тук, даже да сте посещавали града и преди. Лятото е сезонът, в който Морската столица е най-красива и може най-добре да покаже всичките си преимущества. Предлагаме ви да отседнете в Airbnb или хотел наоколо до Морската градина, откъдето елементарно се стига до всички забавни местоположения.

Можете да се разноските по Крайбрежната алея, която предлага многообразие от заведения, или да продължите до новообособената пешеходна зона до Морската гара. Там, с изключение на коктейли, морски блага и джелато с предварителна резервация може да се наеме и яхта за разходка в морето или Варненското езеро. Има съществени въпросителни към ръководството на делфинариума в последно време, само че в случай че пътувате с деца, това към момента е единствената такава атракция на Черноморието.

Фотограф: Цветелина Белутова
Балчик

От Варна ще пристигнете в Балчик за по-малко от час. В града е цялостно с дребни фамилни хотели и къщи за посетители, само че в случай че предпочитате, можете да отседнете в по-големите хотелски комплекси наоколо. В Балчик наложително би трябвало да посетите Университетската ботаническа градина, която е известна с сбирката си кактуси и сукуленти и която по нищо не отстъпва на ботаническите градини в чужбина. В непосредствена непосредственост се намира и Балчишкият замък - тогавашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска.

Село Българево

Още 20 минути на север е Българево - най-близкото обитаемо място до нос Калиакра. В него се намира познатата към този момент в цяла България мидена плантация " Дълбока ", където се отглеждат екологично чисти черноморски миди. В най-топлите месеци е добре да отидете с резервация, защото ресторантът е извънредно известен. По-неизвестно е, че в селото е и фермата за охлюви " Еко-Телус ", която е отворена за туристически визити. Фермата разполага със личен ресторант, където можете да опитате продукцията на място, в случай че не желаете миди.

Нос Калиакра

От Българево единствено за 10 минути ще стигнете до нос Калиакра. Носът е по едно и също време естествен и археологически резерват и е един от 100-те национални туристически обекта. Там можете да разгледате останките от антична цитадела и да посетите прилежащия музей, в който са показани откритите в резервата находки. Носът е вдаден на 2 км в морето и оттова се откриват забележителни гледки във всички направления.

Фотограф: Надежда Чипева
Залив Болата

В непосредствена непосредственост се намира едно от най-красивите места по цялото крайбрежие - залив Болата. Заливът е част от резерват Калиакра, поради което там няма да видите заведения, само че е позволено за плажуване, тъй че си отделете най-малко ден за това.

Фотограф: Цветелина Белутова
Тюленово

Когато приказваме за Северното Черноморие, няма по какъв начин да не споменем скалния бряг на село Тюленово, откъдето в миналото е можело да се следят стада тюлени. Днес такива няма, само че Скалната арка и многото подводни пещери вършат селото забавна дестинация както за туристи, по този начин и за фенове на гмуркането и на скалното катерене.

Плажове

Ако нощувате в Балчик или някое от селата в покрайнината, можете на процедура всеки ден да избирате друг плаж, до който да стигате елементарно и бързо. Освен Болата изключително предлагаме плажовете в Крапец и Дуранкулак, където е обезпечено, че няма да се надпреварвате за място с други туристи. Широките пространства на Шабла също не са за изпускане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР