Ако попитате повечето хора на улицата как динозаврите са изчезнали,

...
Ако попитате повечето хора на улицата как динозаврите са изчезнали,
Коментари Харесай

Динозаврите не са изчезнали заради вулканични изригвания според ново проучване

Ако попитате множеството хора на улицата по какъв начин динозаврите са изчезнали, той най-вероятно ще каже, че метеорит ги е унищожил, само че истината е малко по-сложна от това. На този стадий добре знаем, че солиден метеорит с широчина към 10 до 15 километра е блъснал Земята преди към 66 милиона години. Дори знаем къде е блъснал: кратерът Chicxulub, ситуиран на полуостров Юкатан в Мексико, е необятен 150 километра. Доста мъчно е да бъде пропуснат.

Но доста учени към момента се придържат към теорията, че солиден вулканичен било, ситуиран в Индия, е бил главният мотор на изгубването на живота на Земята от интервала креда, т.е. да е умъртвил и динозаврите. Една вулканична интензивност, наречена Деканските клопки, е в центъра на този спор.

Знаем, че лавата е била изхвърляна от Деканските клопки през интервала, в който динозаврите са изчезнали, само че не знаем точния миг на тези изригвания или дали въглеродният диоксид, изтърван в атмосферата, е бил задоволително важен, с цел да провокира вида световно стопляне в сходство със събития на изгубване в предишното.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР