Ако положителната тенденция продължи и България поддържа темпото на реформи,

...
Ако положителната тенденция продължи и България поддържа темпото на реформи,
Коментари Харесай

Тимерманс: Ако България продължи да работи, има възможност мониторингът да приключи преди края на този мандат

Ако позитивната наклонност продължи и България поддържа темпото на промени, Европейската комисия е уверена, че процедурата за надзор ще завърши преди края на мандата на тази комисия, съобщи първият заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс по отношение на напредъка на страната ни по механизма за съдействие и инспекция.

Днес Европейската комисия одобри най-новия си отчет по отношение на стъпките, подхванати от България в осъществяване на поетите от нея задължения във връзка с правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност в подтекста на механизма за съдействие и инспекция (МСП).

В днешния отчет се преглежда напредъкът, маркиран през последната година, предвид на осъществяването на 17-те дефинитивни рекомендации, отправени от Комисията в отчета от януари 2017 година, и се правят оценка позитивно продължаващите старания и решителност на България в осъществяването на тези рекомендации. Комисията е уверена, че в случай че задържи актуалната позитивна наклонност, страната ще съумее да извърши всички оставащи рекомендации и надлежно оставащите индикатори. Това ще даде опция процесът по МСП за България да завърши преди края на мандата на актуалната Комисия — в сходство с насоката, изразена от ръководителя Жан- Клод Юнкер при започване на мандата му.

„ В отчета се регистрира, че България продължава да отбелязва постоянен прогрес в осъществяването на окончателните рекомендации, които отправихме през януари 2017 година Тези промени са нужни за ефикасната битка с корупцията и проведената престъпност. Убеден съм, че в случай че актуалната позитивна наклонност продължи и в случай че напредъкът се резервира трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде завършен преди края на мандата на актуалната Комисия ", съобщи Франс Тимерманс.

През дванадесетте месеца след последния отчет от ноември 2017 година България продължи да поставя старания за осъществяване на рекомендациите, отправени в отчета от януари 2017 година Комисията смята, че няколко рекомендации към този момент са изпълнени, а редица други са напълно покрай стадия на осъществяване. Въз основа на това 3 от 6-те индикатора (за независимостта на правосъдната власт, законодателната рамка и проведената престъпност) могат да се смятат за краткотрайно прекъснати. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, с цел да се удостовери тази оценка, защото в някои случаи дейностите са в ход.

България би трябвало да продължи да реализира постоянно съответни резултати, с цел да консолидира маркирания прогрес. Тази позитивна наклонност би трябвало да бъде непокътната в границите на механизма за съдействие и инспекция и ще се нуждае от продължаващо наблюдаване от страна на българските органи след приключването на МСП. Докладването по транспарантен метод от страна на българските органи, гражданският и публичният надзор ще играят значима роля при прекосяването на мониторинга на вътрешно национално ниво, както и за обезпечаване на нужните гаранции, че ще продължи да се следва пътят на прогрес и промени. Освен това в отчета на Комисията се отбелязва доста утежняване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред риск от ограничение на достъпа до информация и може да има отрицателно влияние върху правосъдната самостоятелност при съществуване на лични офанзиви против съдии в някои медии. В по-общ проект способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва напън, е значима част от основата за продължение на промените, обхванати от МСП, както и за по-доброто ръководство като цяло.

Комисията има вяра, че България ще продължи напъните си за промени и ще бъде в положение да извърши всички оставащи рекомендации. Тя ще продължи да следи от близко напредъка и ще направи спомагателна оценка на постигнатите резултати преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът по МСП за България ще бъде завършен. За да реализира тази цел, България се приканва да продължи да следва актуалната позитивна наклонност, ориентирана към осъществяването на всички оставащи рекомендации. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР