Ако погледнем назад към руската история, винаги когато политическата система

...
Ако погледнем назад към руската история, винаги когато политическата система
Коментари Харесай

Главният равин на Москва в изгнание към евреите: Бягайте, докато можете!

" Ако погледнем обратно към съветската история, постоянно когато политическата система е била в заплаха, сте виждали по какъв начин държавното управление се пробва да пренасочи гнева и недоволството на масите към еврейската общественост ", съобщи Пинкас Голдшмид. " Видяхме това в царско време и в края на сталинския режим. Виждаме възходящ антисемитизъм, до момента в който Русия се връща към нов тип Съветски съюз и малко по малко Желязната завеса се спуска още веднъж. Ето за какво имам вяра, че най-хубавият вид за съветските евреи е да изоставен страната ", уточни той.

Голдшмид напусна поста си и Русия през юли, откакто отхвърли да поддържа съветската инвазия в Украйна.

" Върху водачите на общността беше оказан напън да поддържат войната и аз отхвърлих да го направя. Подадох оставка, тъй като да продължа като основен равин на Москва би било проблем за общността заради репресивните ограничения, подхванати против дисидентите ", изясни той.

През последните 100 години съветските евреи емигрират всеобщо, първо в Европа и Америка, а неотдавна и в Израел. Според преброяването от 1926 година в тогавашния Съюз на съветските социалистически републики е имало 2 672 000 евреи, 59% от които в Украйна. Днес едвам към 165 000 евреи са останали в Руската федерация от общо 145 милиона население.

 

Голдшмид съобщи, че има вяра, че от началото на войната сред 25% и 30% от тези, които са останали, са напуснали или са възнамерявали да го създадат, макар че в този момент има малко полети от Москва и цената на полета до Тел Авив е скочила четворно до към 2000 $.

През юли съветското държавно управление закри съветския клон на Еврейската организация - организация с нестопанска цел, която предизвиква имиграцията в Израел. Като цяло се счита, че към 200 000 руснаци са избягали от страната, като този развой се форсира, когато през септември беше оповестена военна готовност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР