Ако по време на битка войниците вдигнат бяло знаме, това

...
Ако по време на битка войниците вдигнат бяло знаме, това
Коментари Харесай

Защо бялото знаме означава капитулация?

 Предаването на лорд Корнуолис

Ако по време на борба бойците вдигнат бяло знаме, това значи, че са подготвени да се предадат или да стартират договаряния: съгласно разпоредбите, по носещите бяло знаме не трябва да се открива огън.

Асоциацията с белия байрак и капитулацията толкоз от дълго време е навлязла в живота ни, че използваме израза „ подвигам бялото знаме “ и в спокойно време в разнообразни житейски обстановки.

Как се случило така, че бялото знаме да стане общопризнат знак на капитулиране по всичкиземи от антични времена, та до наши дни?

Първите споменавания на бялото знаме като знак на капитулацията се отнасят към времената на древнокитайската династия Хан, само че е допустимо този знак да се е употребявал и по-рано.

Следващото упоменаване на бялото знаме се среща в трудовете на римския историк Корнелий Тацит. В своя труд „ История “, датиран 109 години прочие н. е., писателят загатва за римските бойци, които, предавайки се, вдигнали бял байрак.

Това се случило в борбата за град Кремона, на север от Италия, когато в пердах между тях влезнали отрядите на вама кандидати за римския трон: Авла Вителий и Тита Виспасиан.

Допреди това, римските воини капитулирали, като просто вдигали щитовете над главите си. От тогава, даже след края на Гражданската война в Римската империя, римските бойци почнали постоянно да употребяват бялото знаме като знак на капитулация или договаряния.

А тъй като римската военна машина била пример за другите страни по време на своето господство, то и след разпада на империята не е изненадващо, че традицията се пренесла и измежду другите армии и признакът станал общопризнат.

Но за какво тъкмо белият байрак? Историците имат две версии и евентуално и двете са правилни. Първо, във времената на династията Хан и във времената на Римската империя платовете, оцветени в избран цвят, били скъпоструващо занимание, а светлата тъкан се явявала универсално средство за другарство сред двете враждуващи страни – бялото въпреки всичко е натурален цвят на тъканта.

Второ, бялото се вижда отдалеко и не може да се сбърка със знамената на воюващите страни, които нормално били украсявани допустимо най-ярко.

Представете си, в случай че обкръжените бойци, чиито флагове са в червен цвят, вместо бяло знаме извадят алено. Техните съперници, изцяло евентуално, да си помислят, е обкръжените са решили да се борят до края и да продължат борбата.

Официално бялото знаме е прието за знак на капитулацията по време на 1-та и 2-рата Хаагски конференции през 1899 и 1907 година, защото нито една стана в света няма за собствен байрак изцяло бяло знаме.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР