Ако по спешност ни се налага да постъпим в болница

...
Ако по спешност ни се налага да постъпим в болница
Коментари Харесай

Губим ли здравни права при прекъснати осигуровки

" Ако по неотложност ни се постанова да постъпим в болница и се откри, че здравните ни права са прекратени, поради спешността лекуването се поема от страната, а в случай че не е по неотложност, би трябвало бързо да си заплатим ". Това уточни в изявление по БНР юрист Христина Николова от Център за отбрана правата в опазването на здравето.

" Сега се обмисля и надлежно ще се заплащат всички дължими налози и вноски. Но това не е дефинитивно признато и не знам за какъв интервал става въпрос ", означи Николова.

Тя уточни, че в случай че поради Covid рецесията, би трябвало да се пуснат уведомителни писма до Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите, като се подхващат ограниченията, които планува държавното управление, с цел да може да се получат тези налози и осигуровки.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Работодателят към този момент ще уведомява Националната организация за прих...

" Здравните вноски се губят, когато не се платят за един месец, а се възвръщат, като се платят две години обратно или за периода, за който не са заплащани ", разясни още юрист Николова. Когато човек е незает и е регистриран в Бюрото по труда, здравните вноски се покриват от страната. Периодът зависи от трудовия стаж на индивида. Ако обаче е трайно незает, би трябвало самичък да си заплаща здравните осигуровки.

Когато шеф не е плащал здравни вноски на собствен чиновник, той е задължен да уведоми Национална агенция за приходите. " Ако през това време индивидът би трябвало да постъпи в болница, някой би трябвало да заплати тези вноски. Ако ги заплати служащият, след това може да желае обезщетение от работодателя за тях ", разясни още юрист Николова.

" Когато човек работи на трудов контракт, няма никакво значение дали работодателят му е внесъл, или не здравните вноски. Това не въздейства на спирането на здравните права ", разяснява по тематиката пред БНР представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. " Няма терзание за наетите по трудов контракт лица дали техният шеф заплаща или не. Това не визира здравните им права ", безапелационен е той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От 1 януари 2021 година хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безр...

Другото значимо нещо е, че здравните права се прекъсват едвам на четвъртия месец без данни за обезпечаване. " Ако един човек е самоосигуряващ се или работодателят му не подава осигурителни заявления, би трябвало да минат 4 месеца, преди този момент да засегне здравните му права ", изясни представителят на Национална агенция за приходите.

Когато един човек е незает, той не става автоматизирано здравно неосигурен, тъй като в случай че се записва и получава обезщетение от страната, бюджетът заплаща осигуровките.

Здравните права на, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от 3 дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който човек потърси здравна помощ, платена от здравната каса. Прекъснати здравноосигурителни права се възвръщат, откакто бъдат платени всички здравни вноски за последните 60 месеца (5 години).

Българският закон съдържа много гаранции за запазването на правата на заети или безработни лица. " А идващото Народно заседание ще преразгледа режима на неплатения отпуск в светлината на изключителното състояние ", разясни в умозаключение Росен Бъчваров.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР