Ако питате някой местен морски човек, със сигурност ще ви

...
Ако питате някой местен морски човек, със сигурност ще ви
Коментари Харесай

Защо на 2 август не се влиза в морето?

Ако питате някой локален " морски " човек, сигурно ще ви каже, че съгласно поверието на втори август не се влиза в морето. Но за какво? Удавници има през цялото лято, само че преданията гласят, че на Илинден, 2 август по остарял жанр, морето се отваря и взима жертви.

Мнозина имат вяра, че жертвите се явяват курбан за Свети Илия. Вярвасе, че от през днешния ден времето се обръща, стартират да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение.
 Кои места да изберем като опция на Гърция за лятна отмора Кои места да изберем като опция на Гърция за лятна отмора
За жал много хора би трябвало да сменят своите проекти за лятото поради повишението на случаите на Covid-19 в Гърция. Някои са имали пай...

Научната причина, която стои зад " морето взима жертви " обаче е малко по-различна. По това време морската вода доближава оптималната си за годината температура, само че наред с това се появяват северозападни нахлувания и мъртво неспокойствие. Именно те изтласкват топлият лекомислен пласт във вътрешността и след развой, наименуван " ъпуелинг ", докарващ по-студени дълбоки води, намаляват от време на време температурата на водата до плажа с 10-15 градуса. Разликата сред топлата вода и по-студените долни пластове е много шокираща за всеки организъм и постоянно е причина от смъртните случаи.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР