Ако пътувате с трамваите 10 или 8 от кварталите Западен

...
Ако пътувате с трамваите 10 или 8 от кварталите Западен
Коментари Харесай

Общината ще ремонтира релси, платна и тротоари по Стамболийски срещу 32 млн. лв

Ако пътувате с трамваите 10 или 8 от кварталите " Западен парк ", " Красна поляна ", " Разсадника ", " Зона-Б ", то сигурно сте привикнали на неприятно друсане и звук, в следствие от дупки и изкривени релси. Често ватманите даже стопират транспортното средство, излизат и стартират работа по релсите, колкото трамвая да успее да премине без инциденти. Столична община е обещавала нееднократно ремонт на трамвайното трасе, като в този момент, преди седмица е оповестила и дълго чаканата поръчка. Още през 2020 година реконструкцията беше един от 10-те обекта на София, за които Тогава тя беше за прогнозните 13.3 млн. лвСега сумата е 32 млн. лева, като са включени и локалните платна и прилежащите тротоари. Не става въпрос обаче за целия бул. " Стамболийски ", ами единствено за частта сред бул. " Константин Величков " и ул. " Западна ", преди началото на " Западен парк ", където свършва и самият бул. в тази му част.

Ако пътувате с трамваите 10 или 8 от кварталите " Западен парк ", " Красна поляна ", " Разсадника ", " Зона-Б ", то сигурно сте привикнали на неприятно друсане и звук, в следствие от дупки и изкривени релси. Често ватманите даже стопират транспортното средство, излизат и стартират работа по релсите, колкото трамвая да успее да премине без инциденти. Столична община е обещавала нееднократно ремонт на трамвайното трасе, като в този момент, преди седмица е оповестила и дълго чаканата поръчка. Още през 2020 година реконструкцията беше един от 10-те обекта на София, за които Тогава тя беше за прогнозните 13.3 млн. лева

Сега сумата е 32 млн. лева, като са включени и локалните платна и прилежащите тротоари. Не става въпрос обаче за целия бул. " Стамболийски ", ами единствено за частта сред бул. " Константин Величков " и ул. " Западна ", преди началото на " Западен парк ", където свършва и самият бул. в тази му част.

Срокът за осъществяване на строителните работи е шест месеца (180 дни), което значи, че в най-оптимистичния вид, в случай че няма обжалвания и бързо бъде определен реализатор, ремонтът би почнал идната пролет. Проектът включва и замяна на водопроводи, канализация, реорганизация на улично осветяване и светофарни уредби. Дължината на сектора е над 1.7 км.
С нови спирки и повече пространство
Предвидено е удължение и уширяване на пероните на трамвайните спирки, както и пешеходни рампи, обслужващи пасажерите, плюс тактилни ленти, нови спирконавеси. В момента булевардът в тази си част се слави с доста тесни спирки острови, а за възрастните хора е мъчно да се качат в трамвая. Явно това е нещо, което в този момент общината желае да " поправи ". Ще се прави реорганизация както на релсите, по този начин и на самите пътни платна и тротоари.
Реклама
В поръчката се планува и реорганизация на уличното осветяване, въпреки че общината има обособен контракт за поддръжката и ремонта на лампи. " Съществуващите конзоли и улични светодиодни осветители да се демонтират, като осветителите се запазят и запазят деликатно за още един монтаж ", написа в техническата документи. Същото важи и за светофарните уредби - планува се реорганизация на съществуващите такива с нови режими, като общината и за това подписва обособени контракти с реализатори с любопитно минало. Последната такава поръчка за 13.4 млн. лева без Данък добавена стойност за две години беше оповестена през ноември, като има класиран претендент (реално обединяване с предишния печеливш), само че към момента не е оповестен контракт в системата за публични поръчки.
Критерии за искащите
Не е изненадващо, че общината търси огромни строители с опит. От претендентите се изисква осъществен най-малък общ оборот за последните три години в размер на най-малко 30 млн.лв. Исканият опит в осъществяването на пътно строителство е за последните 5 години да са изпълнявали строително-монтажни работи на сходни обекти за създаване и главен ремонт, рехабилитация на пътни обекти в градски условия с дължина не по-малка от 800 м. Поне един от обектите би трябвало да включва елементи " Релсов път " с дължина не по-малка от 3.3 км индивидуален коловоз, както и елементи " Улично осветяване " и/или " Електро ", " Телекомуникации ", " Светофарни уредби " и други
Свързани публикации Войната | Украйна скоро може да има най-модерната войска в Европа 12 април 2023, 12:20 По разнебитените жълти павета: къде се крие корупцията 7 април 2023, 10:22 Операция " Жълти павета ": европрокурори търсят 6 млн. лева от София 31 март 2023, 18:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР