Ако нямате търпение да изпратите 2016-та в историята – лоши

...
Ако нямате търпение да изпратите 2016-та в историята – лоши
Коментари Харесай

Още секунда дължина за 2016

Ако нямате самообладание да изпратите 2016-та в историята – неприятни вести. Годината ще бъде с една секунда по-дълга от плануваното, заради прибавянето на високосна секунда, предопределена да компенсира забавянето на въртенето на Земята.

Целта е суперточните атомни часовници на учените да бъдат държани в синхрон с планетата. Решението е взето от Международната работа по земна ротация и референтни системи (IERS), научното тяло, отговорно за спазването на световните времеви стандарти. Високосната секунда ще бъде добавена на 31 декември в събота тъкмо преди среднощ.

Забавянето на земното въртене е в следствие приливите и от смяната във взаимоотношението на планетата с луната, която се отдалечава от Земята с 3,78 см на година.

Джеф Честър от Военноморската обсерватория на Съединени американски щати, част от IERS, изяснява, че системата с високосната секунда е въведена през 1972, когато международните „ пазители на времето “ вземат решение да поддържат две времеви рамки и за какво приливите въздействат на времето.

Луната провокира приливите на Земята, приливни издутини се появяват в океаните. Земята обаче се върти по-бързо в сравнение с Луната обикаля към нея и по този начин издърпва приливните издутини от точката, в която те са непосредствено под Луната . “

На Луната това не й харесва „, споделя той, „ Хей, това си е моята приливна подутина “ и дърпа обратно. Нетният резултат от това е, че работи като доста муден деструктивен механизъм.

Според английския Telegraph, статистически видяно в границите на тази една секунда ще се родят 4,3 бебета, 1,8 души ще починат, Земята ще пропътува 30 километра по своята орбита към Слънцето, Уорън Бъфет ще завоюва 256 английски паунда, Международната галактическа станция ще пропътува 7,72 км, ще се продадат 20 хиляди кока коли в международен мащаб, ще зародят 4 хиляди нови звезди, 9 нови iphone ще бъдат купени…

Друг фактор, който способства за забавянето на земната ротация са по-меките и топли зими, провокирани от климатичния цикъл на Ел Ниньо.

През 2012-та всички полети на самолетна компания Quantas закъсняха, откакто компютъризираната резервационна система на превозвача се обърка от спомагателната секунда, добавена сред събота, 30 юни и неделя, 1 юли.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР