Ако някой човек се опита да ви убеди, че можете

...
Ако някой човек се опита да ви убеди, че можете
Коментари Харесай

Не, квантовата механика не предизвиква „закона на привличането“

Ако някой човек се опита да ви убеди, че можете да изкривите действителността със силата на мозъка си, бъдете доста внимателни към него, а в случай че акцентира квантовата физика, с цел да си пази изказванията, непосредствено бягайте.

Идеята, че човешката воля може да промени метода, по който работи светът, е остаряла: не знаем от кой момент хората правят ритуали, с цел да провокират дъжд, изобилие или миграции на животни, само че сигурно е от доста дълго време. Мнозина обаче са постигнали висок обществен статус, власт и в последна сметка благосъстояние с изказвания в противоположното, като са съумели да убедят огромно количество хора, че са изключително изкусни в реализирането на тази концепция, и в някои случаи даже дават обещание да им предадат уменията си. Някои без подозрение си имат вяра, до момента в който други доста добре знаят, че мамят, само че не им пука за подвелите се.

Но възходът на науката се оказва спънка за тези (а и доста други) шарлатани. Ура! Тъй като с времето човечеството съумява да изясни от ден на ден и повече разнообразни явленията, обсегът на магията прогресивно понижава до фантастичните книги. Не всички обаче са подготвени да одобряват този факт – за тях, квантовата физика е подарък от Бога (или може би от Айнщайн). В съпоставяне със света, с който сме привикнали, на квантово равнище нещата се държат толкоз необичайно, че е допустимо всевъзможни нелепости да звучат правдоподобно.

Именно в тази сенчеста ниша можем да намерим книги като „ Тайната “, които приказват за „ закона на привличането “, с който можете да си уредите живота вечно единствено със силата на мисълта си. Някои разказват закона в чисто психически рамки – мотивационният представител Тони Робинс, да вземем за пример, цитира самия Буда, който споделя: „ Каквото мислиш, това става “.

В тези думи има задоволително истина, най-малко метафорично, с цел да имат някакъв резонанс с нас. Всички сме виждали хора, които са изгубили религия в себе си – без значение дали поради вътредушевни или външни аргументи – и не са съумели да реализират неща, които са били в границите на техния потенциал. За тях съсредоточаването върху достиженията и задачите им, вместо обсебването им от неуспехите, може да даде резултат. Има причина когнитивно-поведенческата терапия – макар обстоятелството, че не е съвършена и универсална – да е тествана в доста количество клинични изследвания като дейно лекуване за доста хора.

Въпреки това, стратегия, която оказва помощ на някои за известно време, не е задоволителен мощен маркетингов трик. Затова и „ Тайната “ твърди, че „ законът на привличането “ е повсеместен физически закон – като гравитацията. Не единствено позитивните мисли притеглят позитивни резултати, гласи аргументът, ами можете да привлечете изобщо каквото си желаете – мислите за обилие от пари или полови сътрудници, които тъкмо дават отговор на условията ви, и неизбежно те ще се появят в живота ви надали не като по поръчка.

За тази маркетингова цел е доста потребно да се употребяват термини, които звучат научно, само че които множеството хора не схващат. Така имаме книга, наречена „ Квантов триумф “ и друга със заглавие „ Академия за образование в квантовия триумф “, написана от (не се шегуваме) „ занаятчия и сертифициран коуч по закона на привличането “.

Първият с проблем с цялата им промишленост на тези хора е, че е общоизвестно, че квантовата физика работи единствено на равнището на доста дребните субатомни частици. Самата дума квант в началото се отнася до минималното допустимо количество физическо свойство като, да вземем за пример, сила.

Тези, които претендират, че законът на привличането има квантова основа, обичат да се базират на така наречен Ефект на наблюдаващия, което в действителност е едно от най-странните неща в квантовата механика. Той обаче е нещо, което се демонстрира също единствено на субатомно равнище, като да вземем за пример за обособени електрони.

Ако го приемем безусловно, квантовият закон на привличането ще ви донесе допустимо най-малката парична единица, евентуално от място със мощно обезценена валута. Но, несъмнено, даже няма да направи това, тъй като вселената не е машина, центрирана към вашите мисли. Ако беше, може също толкоз елементарно да има закон за отбиване. Електрическите заряди и магнитните полюси се отблъскват и са доста по-тясно основани на квантови феномени, в сравнение с фантазиите ни за яхти и ферарита.

 Hydrogen Density Plots

Вълнови функционалности на електрона във водороден атом при разнообразни енергийни равнища. Квантовата механика не може да предскаже точното местонахождение на парченце в пространството, а единствено вероятността тя да бъде открита на разнообразни места. По-ярките области съставляват по-голяма възможност за намиране на електрона.

Физиците, а към този момент и биолозите, са вложили забележителна сила в проучването дали квантовите явления проникват в свeта на класическата физика, за който са настроени сетивата ни. Със сигурност има случаи, когато това става: при изстудяване на материали до температури малко над безспорната нула (-273,15°C) можем да накараме облаци от атоми да се държат по квантов метод. Никой обаче не е постигнал такова държание ей така просто с мисълта си. По същия метод способността на някои животни да откриват магнитни полета наподобява произтича от квантова суперпозиция, само че гълъбите усещат полетата, те не ги трансформират съгласно волята си…

Има доста рискове в този тип злоупотреби с квантовата физика, настрана от вредата за репутацията на същинските учени и науката. Едната е, че хората, които се връзват и не получат това, от което се нуждаят, може да се почувстват още по-зле към себе си – едно е да се провалиш, когато събитията са срещу теб, напълно друго е, в случай че смяташ, че има някакъв повсеместен закон, който единствено ти не си в положение да приложиш.

Също по този начин, тези заблуди могат да попречат на хората да употребяват подходи, които имат научна известност. Ако клиничните изпитвания са посочили, че обещано лекуване има 80% успеваемост за вашата болест, само че има някои не толкоз прелестни странични резултати, може да е изкушаващо да отидете с квантовата магия, обещана другаде. И до момента в който осъзнаете, че тя не работи, може към този момент да е прекомерно късно.

Разбира се, има един метод, по който този „ законът на привличането “ работи – когато се цитира от някой с безспорна харизма и противоречив морал, той има наклонност да притегля доста пари от наивни клетници към него. В този случай обаче работи по-скоро като закон за опазване на силата – всяка банкнота в тяхната банкова сметка е една по-малко в нечия друга.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР