Ако някога сте си мислили, че работодателят ви наблюдава, може

...
Ако някога сте си мислили, че работодателят ви наблюдава, може
Коментари Харесай

Ето как компаниите шпионират служителите си, които работят от вкъщи или хибридно

Ако в миналото сте си мислили, че работодателят ви следи, може би не грешите. Някои компании употребяват принадлежности за наблюдаване на работното място, с цел да наблюдават чиновниците си, без значение дали с цел да ревизират продуктивността им, или с цел да проследят идването им в офиса, до момента в който тече дебатът за връщането им на работа.

Ето някои от методите, по които фирмите шпионират своите служащи:

Чрез карти и баджове

Много чиновници сканират бадж или карта, с цел да влязат или излязат от офисите си. Тези данни се трансфораха в златна мина за фирмите, които постановат условия за връщане в офиса.

Тъй като компанията ускорява натиска си за връщане в офиса, Amazon стартира да наблюдава и споделя самостоятелни записи за наличие в офиса, заяви Юджийн Ким от Insider в четвъртък. Служителите могат да видят личния си „ доклад за наличие “ на вътрешното табло за ръководство на човешките запаси. Той демонстрира броя на дните, през които са участвали на работа, за всяка от последните осем седмици.

Този ход е поврат в остарялата политика за следене единствено на анонимни, систематизирани данни за наличието в офиса. Според Amazon те са били споделяни с мениджърите, най-много за задачите на сигурността и планирането на пространството.

Този инструмент дава на чиновниците и мениджърите видимост за дните, в които са влизали с бадж в корпоративната постройка. Информацията ще помогне за ориентиране на диалозите при нужда сред чиновниците и мениджърите по отношение на влизането в офиса на техни сътрудници.

Говорителят на Amazon Роб Муньос в имейл до Insider.

Goldman Sachs също употребява идентификационни карти на чиновниците, с цел да наблюдава кой върви в офиса.

И в последна сметка това да помогне за кавга със чиновниците, които не работят задоволително в офиса, заяви Insider предходната година. Същото е направила и JPMorgan, като употребява данните от четците за генериране на специфични доклади и осведомителни табла, които мениджърите по-късно употребяват за налагане на квоти в офиса.

Включително посредством позвънявания и имейли от висши ръководители до чиновниците, които не съблюдават условията.

Информационното табло на JPMorgan „ дава информация за % на дните, в които чиновниците са били в офиса, от вероятните дни, които дават отговор на условията. Погледнете това и го сравнете с това, което изисквате от екипа си. Например, в случай че екипът ви би трябвало да е в офиса 3 дни в седмицата, това число би трябвало да е равно на 60%. “.

Данните са забележими за мениджърите и изпълнителните шефове.

Натискания на клавиши, потребление на интернет и даже достъп до уеб камера

Софтуерът за следене на работното време на чиновниците може да даде на фирмите взор върху това какво вършат чиновниците на своите преносими компютри и става все по-популярен в ерата на отдалечената работа.

Карло Борха, управител маркетинг на наличието в компанията за разбор на работния ден Time Doctor, към този момент сподели пред Insider, че софтуерът им дава табла и отчети за напредъка в действително време по отношение на равнищата на работливост на чиновниците. Включително неща като време за влизане и излизане, почивки и потребление на интернет и приложения. Един от инструментите на Time Doctor даже разрешава на компаниите да вършат скрийншоти и видеозаписи на екраните на чиновниците.

Някои софтуери за следене на чиновниците оферират и опция за вписване на натискането на клавишите от чиновниците.

Дори за активиране на техните микрофони или уеб камери, без те да знаят.

JPMorgan употребява лична система, наречена „ Workforce Activity Data Utility “ или WADU, за събиране на по-широкообхватни данни.

Системата може да види всичко – от това какъв брой време чиновниците прекарват в диалози по Zoom, имейли и електронни таблици, до това по кое време резервират места в офиса, заяви предходната година Рийд Александър от Insider.

Така нареченият bossware става все по-популярен в ерата на отдалечената работа.

В изследване на ResumeBuilder.com, извършено измежду 1000 американски бизнес водачи през март, 96% от респондентите в организации с най-вече отдалечена или хибридна работна мощ обявиха, че техните компании употребяват някакъв тип програмен продукт за наблюдаване на чиновниците. В изследването се показва, че преди пандемията единствено 10% от тези компании са правили това.

Сензори за следене на местонахождението на чиновниците в офиса

Някои работодатели могат даже да наблюдават къде чиновниците прекарват най-вече време в офиса. Австралийската компания XY Sense продава датчици, които могат да се инсталират на тавана, с цел да сканират пода на офиса и да разпознават мощно натоварените или незадоволително употребявани зони, като на доктрина по този начин се разпределя по-добре пространството.

Главният изпълнителен шеф Алекс Бърч съобщи по-рано пред Insider, че устройствата не разпознават хората, а ги изобразяват като точки на екрана.

Следи се даже потреблението на вода

Високотехнологичните охладители за вода могат даже да дават някои данни на работодателите. Bevi, производителят на машини за ароматизирана вода, записва какъв брой постоянно служащите употребяват машините му. Съоснователят Шон Грънди съобщи пред Insider, че компанията е съумяла да види от тези данни, че повече служащи са отивали в офиса преди 9 ч. сутринта или са оставали след 17 ч., в сравнение с преди пандемията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР