Ако някое семейство има късмета да заживее в Дъбовата къща,

...
Ако някое семейство има късмета да заживее в Дъбовата къща,
Коментари Харесай

Ученици създадоха Дъбова къща, която се топли и охлажда сама...

Ако някое семейство има шанса да заживее в Дъбовата къща, проектирана от Валентин, Фиген и Жюлиде от ПГАСГ „ Арх. Камен Петков “, където и да седне в нея, пред очите му ще се открива панорама към Витоша. Когато семейството се събере на закуска в трапезарията до френския прозорец, пейзажът зад него ще е в лилавата рамка на нацъфтялото по перголата начело растение вистерия. Освен този лукс притежателите няма да се харчат за отопление и изстудяване - къщата самичка се „ грижи “ за оптималната температура посредством специфична вентилационна система.



Всичко това на някого може да му се стори химера и точно по този начин Валентин Йончев, Фиген Емин и Жюлиде Дурмуш от 12. а нарекли тима си, с който участваха в надпреварата - „ Красива и модерна витална среда “ - за концептуално решение за нискоенергийна постройка. То бе оповестено от ПГСАГ „ Арх. Камен Петков “ и „ Пашов билдинг строй “ измежду дванайсетокласниците от образователното заведение.

Но в случай че някой твърди, че планът, с който го завоюваха, не може да се осъществя, тъй като да вземем за пример слънчевите керемиди за покрива ги няма на пазара, ще сгреши. Екипът е проучил - производителят скоро ще открива магазини в Европа.

„ Проектът е изцяло изпълним. Да, наподобява малко безценен, само че

първичната инвестиция ще бъде обезщетена от икономиите след това

за отопление и изстудяване “, споделят младите архитекти. Сигурни са, че точно така наречените пасивни къщи са бъдещето - изцяло нов вид енергийно дейно строителство в България. Те не употребяват дейни отоплителни системи, нямат нито климатици, нито локално парно. Младежите решили да предложат собствен вид, с цел да отговорят на предизвикването за нискоенергийна постройка, която да е и икономична, и еко, и красива. Освен всичко това доста значимо за нас беше тя да пасва на метода на живот на модерния човек, споделя Валентин Йончев.

С двете му съотборнички надали ще бъдат архитекти-урбанисти, тъй като и за тримата най-хубавото място за живеене е отвън огромния град - на безшумно и умерено място, само че с добра локация за напредване. Така тим „ Утопия “ избрал село Бистрица - единствено на 15 км от София, с прелестни гледки към планината, без бумтящи промишлени здания и наоколо до гъсти дъбови гори.

Именно природата въодушевила тяхната Дъбова къща. Анализирайки терена, обособили две гледни точки към Витоша. А когато организирали пространството вътре, го създали по този начин, че

всички мебели за сядане да оферират аспект натам.

Обзавеждането също е от дъб - кухненското, спалнята, леглата и бюрото в детската. Този материал участва и в обшивка на планинската къща.



Преди да се стигне до всички тези елементи обаче, тримата млади архитекти трябвало да свършат много предварителна работа. Преценихме пътя на Слънцето, Розата на ветровете и близките шумове от пътните артерии в близост, с цел да създадем дом, в който да има естетика и единство с природата, споделя Валентин. До последно дори с Фиген и Жюлиде били на ръба да оставят къщата

без тв приемник, тъй като помислили даже за обществените връзки в фамилията.



В последна сметка си стиснали ръцете да има единствено в една стая - общото помещение, което съчетава в едно пространство кухня, столова и дневна.

Дъбовата им къща е за 4-членно семейство - с два етажа и етаж в сутерена. По-северните пространства са решени в топли цветове, по-слънчевите - в по-студени.

Къщата се топли единствено от слънцето и температурата на хората вътре, изяснява екипът. Как тъкмо ще лови лъчите? По слънчевите диаграми отчетохме ъгъла на рухване на лъчите зиме и лете, изяснява Валентин. После създали по този начин, че в най-топлите дни те да бъдат спирани, а в студените къщата да ги пропуща. В тази задача оказва помощ пергола с пълзящо растение вистерия пред френския прозорец на дневната. Тя ще е спомагателна бариера в жаркия зной.

Основното средство за отопление и изстудяване обаче е специфична вентилационна система. Състои се от въздуховоди от материал, който ги защищава от влага и замърсяване, и топлообменник. Свежият въздух извън влиза, минава през филтър и среща изходящия топъл въздух от топлообменника. Те обаче не се смесват, а единствено си отдават топлината, изяснява механизма Жюлиде. После свежият въздух отива в горния етаж, а изходящият се изхвърля през комините.



Младите архитекти са интегрирали и още една система - солариум покрив на Тесла. Проектирали покривната структура на Дъбовата къща да е двускатна и асиметрична. По-големият надолнище е на южния склон и също по този начин е с по-голяма повърхност. По него има слънчеви керемиди. Те ще правят същата работа като слънчевите панели, само че наподобяват по-естетично. Северната част на покрива е по-малка и не толкоз наклонена. Там същ има керемиди на Тесла, които обаче не създават електричество.

Така нискоенергийната постройка на процедура може сама да си създава ток, който да съхранява в специфичните стени на Тесла като в батерия

и да зарежда с него някои уреди.

По този метод ще зарежда и електрическия автомобил в гаража на Дъбовата къща.

Целият парцел е върху 841 кв. м, като долу има преддверие, стълбище, стая-дрешник и огромно общо помещение, което интегрира кухненска ниша, столова и дневна. Трите са с общия френски прозорец и окачена дъбова фасада, а под перголата начело е планувано място и за събиране на фамилията. На този етаж е мокрото помещение, а на горния - спалнята и детската.

След като завоюваха школското съревнование, Валентин, Фиген и Жюлиде са решени още веднъж да работят дружно - по още по-амбициозни планове. Надяват се те да ги съберат в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, където и тримата ще аплайват.

Напливът там е огромен, само че сме готови, уверена е в силите си Фиген. В гимназията се научила на самообладание, да работи задълбочено и да се вглежда в детайла.

Благодарна съм на арх. Теофана Абаджиева, че ни вдъхваше убеденост, вярваше в нас и ние също добихме възприятието, че можем да се оправим, прибавя Жюлиде.

Освен всичко това Валентин се научил в професионалната гимназия и по какъв начин да употребява знанието. „ Как то може да стане смисъл и път. Да ти даде опция да работиш нещо, което те кара да се чувстваш благополучен “, споделя зрелостникът. Научил се още на добра организация, водачество, екипна работа и по какъв начин се учи доста за малко време. Струваше си и поради уроците по философия и логика на психиката, които дават опит в връзките с другите, изяснява Валентин.

Няма подозрение, че с тази подготовка ще успее. След като носи знамето на учебното заведение и го съобщи на идващия випуск, има и съвет към тези, които идват след него: „ Стига да желае, всеки може да взе участие в разнообразни начинания. Ако си ученолюбив, можеш непрекъснато да надграждаш. Успехът зависи и от това какъв брой ти самият си деен “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР