Ако новите предложения на Франция и Германия за правилата в

...
Ако новите предложения на Франция и Германия за правилата в
Коментари Харесай

Българските шофьори на тирове плашат с масово напускане на страната

Ако новите оферти на Франция и Германия за разпоредбите в интернационалния превоз се одобряват, българските водачи на тежкотоварни камиони всеобщо ще изоставен страната. За това сигнализираха от синдикалната конфедерация „ Съюз на българските транспортни служащи “.

Предложенията в по този начин наречения пакет „ Мобилност “ слагат превозвачите от Източна Европа в патова обстановка и компаниите всеобщо ще банкрутират поради огромната разлика в стандартите. Минималните почасови ставки, които образуват заплатата на водачите в Западна Европа са сред 8.60 и 10 евро, в Румъния е 3 евро, а в България тя е 1.35 евро на час. Според новите оферти, работодателите ще би трябвало да заплащат на служащите си по ставки на страната, която е последна дестинация. Това ще накара водачите да търсят работа в Западна Европа, сподели ръководителят на синдиката Александър Стамболийски:

" Според нас задачата на западноевропейските ползи е преди всичко освобождение на пазара от източноевропейските компании, на второ място - привличане на работната ръка, защото дефицитът при тях е много сериозен ".

Парадоксалното е, че в случай че българските водачи отидат да работят за западноевропейски компании, техните заплати ще са по-ниски от получаваните в този момент у нас, защото ще правят транспорти в най-вече в Източна Европа, т.е. заплатата им ще се образува върху най-ниските почасови ставки. От Съюза на българските транспортни служащи чакат България изрично да се опълчи на опита на западните страни да слагат на колене транспортния бизнес у нас и да решат казуса си с недостига на водачи, като оферират общи за Европейски Съюз минимални ставки на почасово възнаграждение и на километър пробег:

" Дори и една почасова ставка от 5 евро би била съществено повишение на българските хонорари. Въвеждането на минимална цена за транспортната услуга - предлагаме междинен вид, който да бъде към 1,5 евро. "

Синдикатът на транспортните служащи ще взе участие в протестната проява на 17 май, когато се чака срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР