Ако ни се наложи да започнем продължително пътуване, всеки, естествено,

...
Ако ни се наложи да започнем продължително пътуване, всеки, естествено,
Коментари Харесай

Кой е най-безопасният вид транспорт?

Ако ни се наложи да стартираме дълготрайно пътешестване, всеки, естествено, ще се замисли какъв тип превоз да избра. И това не е безрезултатен въпрос, тъй като е директно обвързван с нашата сигурност. Кой превоз е най-безопасният и какво ни оповестява статистиката за трите най-популярни типове транспортни средства: авиация, влакове и коли?

Преди да представим статистиката, би трябвало обаче да се означи, че социологическите изследвания за мненията на елементарните хора не дават правдива картина за съответния тип превоз. Хората считат влака за най-безопасното транспортно средство, на второ място съгласно тях е автомобилът, а самолетите, по тяхно мнение, са най-рискованото средство за напредване.

Тези данни ясно сочат какъв брой мощно нашите усеща и страсти могат да надделеят над упоритите обстоятелства и сухите цифри. Какво обаче твърди статистиката? Тя е неумолима и безапелационна: най-безопасният тип превоз е самолетът, на второ място е влакът, а пък колите са най-опасни. Първо би трябвало да уточним на каква база статистическите данни дефинират най-сигурния тип превоз. Съществуват три способа за пресмятане на този параметър - и учените смятат за най-коректен методът, който проучва съотношението на починалите към 100 милиона благи (което е 160 милиона километра).

Въздушен превоз. Според въпросната статистика самолетът изрично е типът превоз с минимален риск. Със самолети умират 0.6 души на 160 млн километра. Може да вземем за анализиране данните от 2014 година, когато в света е имало 21 авиокатастрофи. В тях са починали 990 души. От тях в 11 произшествия с пътнически самолети - а другите 10 случая са били с товарни полети. В 2014 година общо са осъществени 33 милиона полета.

Имало е единствено по 1 случай на 1 милион полета (повечето произшествия са с частни самолети). Статистиците са безапелационни: вероятността да загине човек в самолетна злополука по време на елементарен пътнически полет е оскъдна, в рамките на 1/8 000 000. И това е напълно разумно: водачите, ръководещи пътнически самолети, са най-обучените, тренирани и готови изобщо измежду хората, които по някакъв метод ръководят транспортни средства. При това постоянно минават всевъзможни медицински, физически и професионални прегледи, проби и инспекции. В този подтекст някои специалисти са иронични, само че много правдиви: по-вероятно е да претърпите случай в таксито за летището, в сравнение с да попаднете в злополука със аероплан!

Железопътен превоз. Жп-линиите ни оферират най-сигурния метод за напредване по суша. Смъртността в железопътни произшествия е 0.9 пасажери на 160 милиона км. Дори това несъмнено звучи изненадващо, тъй като рядко чуваме за жп-инциденти. Всъщност, статистиката на смъртните случаи от железопътни катастрофи най-вече се утежнява от страни като Индия, Пакистан, Бангладеш и други в Южна Азия. Там изобщо са чували за сигурност на влаковия превоз единствено от клюки.

Автомобилен превоз. Най-опасният превоз без никакво подозрение е автомобилният. Статистиката е неумолима: на 160 милиона километра умират 1.6 души - както виждаме, доста повече, в сравнение с във въздушни произшествия. Като тук не са включени двуколесните транспортни средства (мотоциклети и мотопеди). Техните цифрите пък са още по-мрачни, неприятни и потискащи: на 160 милиона километра по 42 души.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР