Ако ни няма, процентът на ранните бракове ще нарасне, заявиха

...
Ако ни няма, процентът на ранните бракове ще нарасне, заявиха
Коментари Харесай

Предупредиха за опасност от ръст на ранните бракове в ромската общност

Ако ни няма, процентът на ранните бракове ще нарасне ", обявиха просветителни посредници на конференция, проведена от Центъра за междуетнически разговор " Амалипе ".

Те за повторно сигнализираха за риска най-малко половината от тях да останат без работа, откакто първото им предизвестие остана нечуто от министерството на образованието. Те описаха какви биха били следствията от непродължаване на националната стратегия, по която се поемат възнагражденията им, като взрив на ранните бракове е един от тях.

Откакто съществува програмата, посредници са върнали над 890 деца в класните стаи, основали са над 200 наставнически клубове и са стигнали до над 14 хиляди родители, които са стимулирали да водят децата си на учебно заведение.Непродължаването на програмата е извънредно недалновидно, тъй като ще усили % на отпадналите от учебно заведение възпитаници, считат те.

Медиаторите имат намерение да внесат подписка с близо 20 000 подписа до премиера, вицепрезидента и министъра на образованието, подкрепена и от омбудсмана Диана Ковачева, която е поела ангажимент да сътрудничи в диалозите им с МОН. Към момента от ведомството няма коментар дали счита да размишления.

Преди месец от организацията алармираха за заплахата близо 1000 посредници да останат без работа от 1 юли, в случай че МОН не продължи съществуващата национална стратегия за посредниците, чийто бюджет за 2022 година бе 10 млн. лева Тогава оттова опровергаха причините на МОН, съгласно които възнагражденията на посредниците могат да бъдат поети от няколко разнообразни източници, включително от бюджетите на учебните заведения. Днес, откакто плановете на националните стратегии към този момент бяха оповестени и измежду тях липсва програмата за просветителните посредници, Деян Колев от " Амалипе " назова въпросните пояснения на МОН полуистини, написа Dnes.bg.

Една от опциите за финансиране е по стратегия за десегрегация, само че тя няма по какъв начин да обхване финансирането на всички посредници. Според Колев, доста учебни заведения с назначени посредници не получават пари за уязвими възпитаници, тъй като нямат централизация на такива, само че пък интегрират доста ромски деца и оказват помощ те да не се сегрегират. " Те държат % на ромските деца под 20% и по този начин не попадат в листата на учебните заведения, които получават средства за уязвими възпитаници, само че там медиатотрите са извънредно нужни. Тези учебни заведения няма да могат да продължат работата на посредниците ", безапелационен е той. По същия метод ще би трябвало да се разделят с посредниците си и дребните селски учебни заведения, които получават малко пари за уязвими възпитаници заради дребния брой възпитаници изобщо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР