Ако не се приеме Конституцията, този парламент няма бъдеще, заяви

...
Ако не се приеме Конституцията, този парламент няма бъдеще, заяви
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ако не се приеме Конституцията, този парламент няма бъдеще

Ако не се одобри Конституцията, този парламент няма бъдеще, съобщи в ефира на БТВ съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

 

Според него има противоречиви текстове, само че тяхната правомерност ще се реши от Конституционни съд.

 

Петков добави, че всеки един глас за конституционните промени има значение - парламентарните групи трябвало да гласоподават в консенсус. Има противоречиви текстове в Конституцията, само че не са в частта за правосъдната промяна, а в частта за служебния кабинет, уточни някогашният министър председател. Той желае да има лимитирани кой да бъде длъжностен министър-председател в един длъжностен кабинет. 

 

" Вярвам, че България много се е придвижила напред, сега по този начин са струпани политическите субекти, че няма по-умно решение сега върху това решение, всички сме заложили доста. Ако конституцията не се случи, аз не виждам бъдеще в този парламент, всичко се поставя на масата за конституционната промяна, мисля, че ще се случи и има разлика от преди и от в този момент ", бяха точните думи на Петков в предаването " Тази заран ".

 

" Ако не бъде изменена Конституцията, не виждам бъдеще за Народното събрание, освен на един човек ", повтори съпредседателят на Политическа партия във връзка промените в частта за правосъдната власт. Съдиите би трябвало да са изцяло самостоятелни, а над основния прокурор да не е " единствено Господ ",подчерта Кирил Петков.

 

" Единият мотив е ролята на основния прокурор да бъде заменена ", посочи той.

 

" Последният ни диалог беше сред мен и Борисов, всичко беше конкретизирано с финансовия министър и отрасловите комисии, решенията се намират, когато приказваме за целите ", отговори Кирил Петков по кое време и какъв е бил последният диалог сред водачите в сглобката.

" Съгласието беше общо, казахме за първи път ще имаме бюджет за просвета от 520 млн., рекордно огромен бюджет ", добави Петков.

" Най-накрая ще имаме център за киберсигурност в ДАНС. Съгласихме се, че детската болница би трябвало да я създадем ", сподели още Петков.

 

Петков разяснява и заделените средства за просвета, за здраве, за протонния център и за центъра по киберсигурност, който да управлява и следи хакерските атаки.

 

След като през вчерашния ден се разбра, че " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ са постигнали сделка за увеличение на парите в редица браншове, като просвета, опазване на здравето, обучение, сигурност и така нататък, през днешния ден Петков изясни и от къде ще дойдат парите. Те ще са от прелюдия корпоративен налог от 15% за мултинационалните корпорации и огромните български компании. Облагането беше гласувано на 12 декември на второ четене. С него спомагателните облаги на този вид компании ще се таксуват с спомагателен налог и с народен спомагателен налог. Минималното дейно данъчно облагане ще се ползва за компании с оборот от минимум 750 млн. евро или левовата им равноценност.

 

" Нефинансирането на културата ни е довело до ситуацията в този момент, разяснява Кирил Петков и добави, че тази година ще има рекорден бюджет за бранша. "

 

От новия корпоративен налог близо 350 млн. лева ще влязат в бюджета, твърди Кирил Петков.

С ресторантьорите направихме договорка - изсветлявате бранша, с цел да има баланс. С неиздаването на касовите бележки, всеки българин ще става проверяващ, сподели още той.

 

" Има огромен спор за Шенген на европейско равнище, не става дума за България и Румъния, а по тази причина доколко ресурсите на държавите-членки се поставят на външните граници и доколко всеки си укрепва неговата страна ", сподели Петков, запитан не сме ли изпълнили изискванията за Шенген.

 

Той добави, че България ще изиска съответна дата, на която страната да влезе пълноправно в Шенген. По думите му сходно решение би трябвало да бъде взето по този начин, че да не се стига до ново гласоподаване, което още веднъж да остави България отвън свободното пространство.

 

" Влизането в Шенген по въздушна граница е добра вест. Според него част от пазещите на Дунав би трябвало да бъдат преразпределени на границата с Турция, с цел да има подсилване ", сподели още Петков.

 

Коментарът му пристигна, откакто в края на предходната седмица се появи информация, че Австрия обмисля да отстъпи и да отстрани ветото над България и Румъния за Шенген, само че единствено за влизане във въздушното свободно пространство. Според австрийски медии против това Виена ще сложи спомагателни условия на България, едно от които е приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци. Премиерът Николай Денков към този момент разгласи, че страната ни не би приела сходно изискване, само че и той, както Петков, поддържа концепцията за усилване на граничния надзор.

 

Петков заяви, че няма да допусне котки в чували за регулаторите: " Движение за права и свободи няма да получи 1/3 от местата в регулаторите ", добави той.

Петков даде обещание на гласоподавателите на ПП-ДБ, в случай че някои човек, който няма моралните качества за длъжността, няма да го поддържат.

Кирил Петков добави, че фигурите на Паметника на Съветската войска ще бъдат свалени, възобновени и ще бъдат сложени на друго място в София и хората ще могат да ги видят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР