Ако не бяхме отменили забраната за внос на селскостопанска продукция

...
Ако не бяхме отменили забраната за внос на селскостопанска продукция
Коментари Харесай

Вътев: Спряхме вноса от Украйна докато договорим определени количества за определени продукти

Ако не бяхме отменили възбраната за импорт на селскостопанска продукция от Украйна, щяха да ни бъдат наложени санкции от Европейската комисия (ЕК). Това съобщи пред бТВ земеделският министър Кирил Вътев.
Той посочи, че решението за прекратяването на възбраната е от наш народен интерес.

По думите му, министър председателите на България и Украйна имат сериозна сделка за ограничение на вноса.

„ Ето, през днешния ден да вземем за пример няма нито един камион със зърно, който да е влезнал в България. Има сделка, че до момента в който не се отработят механизмите за лицензионни режими на избрани артикули с избрани количества, от Украйна да не влиза нищо. “ – разясни той.

По думите му, Полша е решила да не се съобрази с Европейска комисия и да си заплати санкциите, България е избрала различен метод.

Кирил Вътев изясни също по този начин, че Украйна не създава земеделска продукция от през вчерашния ден, както и че тази страна от години е една от най-мощните производителки в Европа. Преди войната украинското зърно е експортирано до доста точки в света и то е отговаряло на всички стандарти за качество, добави той.

„ Нашите производители на олио годишно са купували слънчогледово семе в размер на един до два милиарда тона, тъй че няма нищо ново. В предишното не е имало нито един разбор, който да демонстрира отклоняване от качеството. Имайте поради, че от Украйна купува цяла Западна Европа “, уточни още земеделският министър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР