Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН

...
Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН
Коментари Харесай

Преговорите за бъдещото на НИМХ с БАН продължават

Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките излезе от Академията, добре е да е към Министерството на образованието и науката (МОН), тъй като желаеме да запазим статута си на научна организация. Това съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на института проф. Христомир Брънзов.

Нашият институт съществува от 1890 година и до 1962 година, в това число, е бил отвън Българска академия на науките. От 1962 година до момента Национален институт по метеорология и хидрология е в състава на Българска академия на науките. Тези данни демонстрират, че институтът е бил 72 години отвън Българска академия на науките и 56 години е в Академията, означи шефът.

Проф. Брънзов сподели, че диалозите, договарянията за бъдещото на Национален институт по метеорология и хидрология с Българска академия на науките не престават, само че към този момент с посредник - министърът на образованието и науката. " Времето напредва, търпението на хората са изчерпва и би трябвало да се вземе решение за бъдещето на института ", разяснява проф. Брънзов. Той напомни, че преди да влезе в Българска академия на науките институтът е бил към Министерския съвет, тъй като е обслужвал, а и в този момент обслужва, доста министерства.

" И в случай че в този момент преминем към някое министерство, което директно обслужваме, малко или доста нашата активност ще стартира да се изкривява в интерес на съответното. Една национална хидрометеорологична работа би трябвало да обслужва отмерено и заслужено всички министерства ", разяснява проф. Брънзов и изясни, че затова просветното министерство е неутрално, тъй като е едно от дребното, което институтът не обслужва директно с хидрометеорологична активност.

От Национален институт по метеорология и хидрология п не одобряват предлагането за разширена автономност и за директно целево финансиране в границите на Българска академия на науките. " Учените са и мениджърите на оперативната активност. Няма по какъв начин да съществува лична хидрометеорологична работа без мениджмънт и не може да има единствено наблюдаващи. Това просто е неизпълнимо ", е мнението на проф. Брънзов. Той разясни още, че 94% от работещите в института са за излизане от Българска академия на науките, 6% се двоумят.

" Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да съществува като научна организация, тъй като и в този момент институтът има акредитация и планове. Спекулация е, че са от името на Българска академия на науките, институтът е независимо юридическо лице. Автономен институт е и всичките ни научни планове и контракти са подписани от името на Национален институт по метеорология и хидрология, а не от името на Българска академия на науките ", разяснява проф. Брънзов.

" Как ще стане юридически това обособяване в този момент не можем да кажем с акуратност, само че щом е имало вид да бъдем вкарани в Българска академия на науките, несъмнено има и юридически вид да бъдем изкарани ", надява се проф. Христомир Брънзов. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР