Ако можеше челото ни да е екран и на него

...
Ако можеше челото ни да е екран и на него
Коментари Харесай

Онова НЕ, което всъщност е ДА

Ако можеше челото ни да е екран и на него да текат мислите ни на скрол, щеше надалеч по-лесно да се понася този живот. Щяхме да знаем по кое време ни лъжат, до момента в който ни забъркват карамелизирана истина, поднесена фондю. Щяхме да усещаме по кое време са подправени с нас, до момента в който ни опаковат действителността в целофан. Щяхме да си спестяваме болките, до момента в който ни вадят душата с памук. И... щяхме да вършим таман противоположното на това, което ни се споделя в името не на натрапеното „ би трябвало ”, а на мечтаното „ желая ”. Та има доста пъти, в които ни споделят НЕ, само че то значи това внимателно, безшумно, внимателно и непретенциозно ДА, което в действителност ни идва да изкрещим и напряко да си го татуираме на челото – екран.  

В връзките сред мъжа и женатаЯсно е защо се сещаме на първо време всички, когато приказваме за НЕ-то, което в действителност е ДА. Пуританското образование у зрелите дами доста постоянно ги възпира да бъдат дръзки даже в чата с забавните мъже, а да не приказваме за отклика на директните полови оферти. Там постоянно всичко катастрофира в гордото, само че гарантиращо безконечна досада „ тоя за лесна ли ме счита!? ” Този вид дами избират да се задоволяват с празни копнежи и мечти, вместо да дадат късмет на действителността да ги надмине неведнъж. Емоционалните им спирачки от време на време са и брониран щит, отлят от тройно импрегнирана стомана, с цел да защищава от следващото стремглаво отчаяние.
Разбира се, съществува и едно по- разюздано потомство млади девойки, прекарващи половината от живота си в Тиндър на лов за богати и атрактивни мъже в ярка проява на филъри, еманципираност и полова освободеност. Те стопират момчетата по улиците с плоската свалка „ доста си готин, ще ми дадеш ли Инстаграма си ” и считат това за hot и cool по едно и също време.  Та те може и да получават по някое усмихнато НЕ, само че то си е в действителност „ НЕ тъкмо в този момент, другояче по принцип ДА ”
В диетитеЗнаете ги всичките – разделно хранене, средиземноморска диета, с ниско наличие на въглехидрати, от време на време недояждане, суровоядство, кето-диета, диета с мехлем и масло, житен режим на Дънов, нормално постене. Знаете и всички етапи на Луната, без чието магическо влияние всяка диета е просто най-обикновена инквизиция. Пробвали сте ги всичките, потили сте се във фитнеса, чепатили сте се пред видео-гимнастиките на Синди Крауфорд, имате фитнес-приложение в телефона си, чиито известия с напомняния ви разсънват най-зловещото възприятие за виновност, следите най-малко 5 инфлуенсърки в разнообразни обществени мрежи с техните скъпи препоръки за бързо намаляване, насилвали сте неведнъж и кантара, и ония вталени дънки от 11 клас, само че като цяло ви е писнало от цялата тая тъга. И когато другар ви насочи общителна покана „ хайде на кафе и еклери ”, изстрелвате по инерция това „ НЕ, на диета съм ”, само че в действителност слюноотделяте в изтерзаното и преглътнато  с 300 зора ДА

В подаръцитеС всевъзможни несполучливи типове дарове може да се похвалите. Вкъщи може да се замеряте с бутилки вино (рядко от най-хубавото), може да организирате благотворителен базар за ненужни джунджурийки като мини-латерни, магнитчета, статуйки, камъчета, пепелници, ключодържатели чаши, свещи и прочие Може да извършите и топ 3 на най-нежеланите от вас дарове, направени със прикрит подтекст: 3. стенен календар, 2. ваучер за курс на Наталия Кобилкина, 1. престилка за готвене. Затова, когато получите нещо малко и изтънчено, опаковано в красива кадифена кутийка, завързана с тюлена панделка (и знаете, че вътре има нещо надалеч по-различно от дизайнерски шоколадов бонбон!), просто казвате едно общоприетоо „ НЕ, нямаше потребност ” и разстилате най-слънчевата си усмивка, която приказва повече от всяко огромно ДА.

Във възпитанието на дететоВ тази сфера НЕ-тата са най-деликатно премълчаните ДА-та. Защото никой не гледа добре на родител, който вижда по какъв начин замерят детето му с лопатката на детската площадка и вместо възпитателното „ НЕ отвръщаме в никакъв случай на експанзията с експанзията ”, изстрелва значим житейски урок: „ в никакъв случай не удряш пръв, само че ДА, ударят ли те един път, наложително отвръщаш на удара ”. Също толкоз зле се гледа на родител, който гледа изтерзаната физиономия на детето си над учебника по химия преди значим тест и вместо „ хайде, НЕ се отхвърляй, положи  още изпитание, образованието е значимо за бъдещето ти ”, просто признава: „ виж, ДА, на мен в живота в никакъв случай не ми е трябвало да ползвам наученото за полипептидните вериги ”. Когато децата се модерират по калъпа на обществено-приемливите НЕ-та, рискуваме да създадем потиснати мухльовци, неспособни нито на мисъл, нито на протест. А послушните деца ги харесват единствено бабите им, до момента в който напредъкът в света се движи от непослушните.  

Поради всичко това си е напълно здравословно да премисляме всяко поднесено ни НЕ. Понеже може да се окаже прикрито ДА, а ДА-то по принцип прекатурва животи. И то в вярната посока.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР