Ако котката ви изведнъж започне да влачи задните си крака,

...
Ако котката ви изведнъж започне да влачи задните си крака,
Коментари Харесай

Помощ! Котката влачи задните си крака

Ако котката ви внезапно стартира да влачи задните си крайници, това може да бъде много ужасно и за двама ви. Това е незабавна обстановка, която изисква незабавна интервенция на ветеринарен доктор.

Дали домашният ви любим ще може да върви още веднъж, зависи от болестта, което е предизвикало казуса. Не се паникьосвайте – в доста от случаите обичаната ви котка още веднъж може да проходи.

Честа причина за появяването на този противен проблем е диабетната невропатия. Слабостта на задните крака е първият симптом за котешки захарен диабет. Панкреасът на вашата котка към този момент не създава задоволително инсулин, тъй че прекалено много захар се натрупва в кръвта ѝ. Докато признаците нормално включват прекалено пиянство на вода и уриниране, невропатията се развива, когато мускулната тъкан на котката отслабва и придвижванията на задните ѝ крака станат неуверени. За благополучие, инсулиновата терапия нормално трансформира положението. На котката обаче ще ѝ би трябвало всекидневно инжектиране с инсулин до края на живота ѝ.

Ако вашата котка в един миг е добре, а след това ненадейно стартира да влачи задните си крайници, изцяло е допустимо да страда от кръвен съсирек, прочут като котешки аортен тромбоемболизъм. Прогнозата за това положение не е толкоз добра. Любимецът ви изпитва мощна болежка и когато го поставяте в кутията за пътешестване, с цел да стигнете до ветеринаря, може да забележите, че краката му са студени. Аортен тромбоемболизъм поражда, когато се образува кръвен съсирек в тазовата област, където се намират артериите, доставящи кръв към задните крайници. Котката ви има 50% късмет да оцелее след появяването на съсирека. Ако стартира още веднъж да върви, това ще бъде дълъг път, който изисква доста грижи.

Котките, страдащи от епилепсия, изпитват припадъци, които освен предизвикват краткотрайно загуба на надзор върху краката им, само че и демонстрират други признаци. Те включват прекалено слюноотделяне и загуба на надзор на пикочния мехур и червата. Котките може просто да преминат единствено през един епилептичен епизод или непрестанно да имат припадъци. Дори и котката да се възвърне след къс пристъп, отведете я на ветеринар за обзор. Вашият ветеринарен доктор може да предпише медикаменти, нормално фенобарбитал, с цел да предотврати бъдещи пристъпи.

 Котката влачи задните си крайници

Ако котката излиза на открито, тя е изложена на риск да бъде ударена от кола или да бъде нападната от куче. Тези произшествия и други типове контузии могат да причинят увреждане на краката и гръбначния дирек. Вашият ветеринарен доктор може да направи рентгенови фотоси, с цел да дефинира какво се е случило с любимеца ви и по какъв начин може да бъде лекува.

Ако вашата котка не може да употребява повече краката си, оставайки парализирана, тя ще се нуждае от специфични грижи. Вероятно няма да може да управлява пикочния си мехур и червата. Попитайте Вашия ветеринар за потреблението на котешки пелени. Възможно е да се постанова ръчно да изразявате пикочния мехур няколко пъти на ден. Котката ви може да има единствено лимитирана дарба да се грижи за себе си, тъй че би трябвало да се заемете и с тази работа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР