Ако Конституционният съд отмени спорните поправки в НК, вече отнетите

...
Ако Конституционният съд отмени спорните поправки в НК, вече отнетите
Коментари Харесай

Противоконституционно ли е отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори?

Ако Конституционният съд анулира противоречивите ремонти в Наказателен кодекс, към този момент отнетите няма да бъдат върнати, изясни Силвия Петкова

Върховният касационен съд нападна част от текстовете за лишаване на коли от пияни и дрогирани водачи, а пред Нова телевизия юристът Елица Буенова изясни, че то няма да отпадне напълно.

„ Конституционният съд се лимитира до настояването, което е отправено до него. Искат анулиране на отнемането на автомобил или заплащане на неговата левова равноценност, в случай че водачът е предизвикал злополука и е недееспособен, пийнал, дрогиран или бяга от местопрестъпление ”, сподели тя в предаването „ Здравей, България “. 

Ако по време на инспекция органите на реда открият пийнал или дрогиран лидер, то настояванията са глобата е да бъде лишен автомобилът, в случай че е благосъстоятелност на водача, само че не и да се заплаща санкция в размер на цената на колата, в случай че тя не е негова, изясни юристът. 

„ Ти си седнал съзнателно пийнал или дрогиран, само че си предизвикал ПТП по несъобразителност “, добави тя.

„ Върховният касационен съд не си икономисва да подлага на критика народните представители за това, за което и ние правехме същото цяла година – те не одобриха отнемането при съзнателно ликвидиране от пийнал или дрогиран, а остана единствено при несъобразителност “, съобщи юрист Буенова.

„ От това, което се случи, стигнах до извода, че отнемането се одобри не за предварителна защита, а с цел да се възобнови автопарка на държавната администрация. Не мога да ви кажа каква е концепцията, откакто за най-тежките ПТП-та, когато съзнателно някой убие някого, употребявайки автомобил, изобщо не го предвидиха “, разясни тя. 

Според нея глобата за пияните и дрогирани водачи, които карат непознати коли, би трябвало да е съобразена с имотното им положение. 

„ Мен, в случай че питате, би трябвало да ги разпъваме на кръст, тъй като са пияни или дрогирани и сядат зад кормилото, само че все пак от позиция на справедливостта изпадаме в догадка, в която стопират един камионджия, който взема 1000 лв. заплата и той би трябвало да заплати камион, който коства 50 000 лв. “, сподели още Буенова. 

Румен Дунев от Сдружение " Автотехнически специалисти по пътна сигурност " пък разяснява, че страната не трябва да прави и крачка обратно от в този момент настоящите ограничения. „ Те демонстрираха, че са работещи ”, уточни автомобилният специалист. По думите му законите просто би трябвало да са още по-справедливи “, добави той.

Адвокат Силвия Петкова пък сподели в „ Тази заран “ по бТВ, че даже Конституционният съд да разгласи противоречивите текстове за противоконституционни, решението има деяние единствено за напред.  Поради това към този момент отнетите коли няма да бъдат върнати на притежателите им.

„ Мярката като такава е нужна. Обществото е изрично, че не би трябвало да има амнистия и не би трябвало да има леки санкции за такива прояви. Друг е въпросът, че когато се вкарва такива ограничения, те са по предложение на Министерство на вътрешните работи или превоза, след което се оказва, че са правно неиздържани “, сподели пък пътният специалист Красимир Георгиев.
„ На Министерство на вътрешните работи се наслушахме – наказания, наказания, наказания и санкции, а резултатите стават все по-лоши. Аз бих задал един въпрос – тестваме нарушителите, откриваме, че са използвали опиати или алкохол, лишаваме им транспортното средство, само че какво се случва, когато тестваме служителите на реда? Тестът бил неспособен. Нека да уточним – пробата е неспособен единствено за служителите на реда или за всички жители на тази страна? За мен това са меко казано недоразумения, които в правосъдната зала падат “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР