Ако изпитанията с малкия BFR се окажат успешни, това на

...
Ако изпитанията с малкия BFR се окажат успешни, това на
Коментари Харесай

SpaceX създава умален космически кораб BFR, изстрелван с Falcon 9

Ако тестванията с дребния BFR се окажат сполучливи, това на процедура ще е първата ракетна система в човешката история, която е 100% за многократна приложимост.

© SpaceX Още по тематиката
SpaceX ще изпрати японски милиардер към Луната

Първият " космичен " екскурзиант ще лети на строящата се ракета BFR не по-рано от 2023 година
18 сеп 2018
Какво следва от изстрелването на " пътническата " ракета на SpaceX

Falcon 9 Block 5 трагично ще снижи себестойността на галактическите полети през идващите три години
16 май 2018
Следващите революции на SpaceX

Какви ще са по-нататъшните стъпки на Илън Мъск в завоюването на галактическото пространство
23 фев 2018
2022: Една Одисея на Марс

" Бащата " на ракетите за многократна приложимост Илън Мъск възнамерява да създаде и космичен галактически транспортен съд единствено след пет години
6 окт 2017 Компанията SpaceX възнамерява да сътвори през идващите няколко месеца дребна тестова версия на своя предстоящ великански галактически транспортен съд BFR, предопределен за полети до Марс и други небесни тела от нашата слънчева система. Това излиза наяве от изказване на мултимилионера Илън Мъск, оповестено в обществената мрежа Twitter. Умаленият BFR би трябвало да бъде конструиран и да полети до юни 2019 година, т.е. единствено след осем месеца.

Интересното е, че прототипът ще бъде извеждан в орбита с първата степен на общоприетата ракета за многократна приложимост Falcon 9. През последните години тя рутинно е употребена за комерсиални пускове на спътници и изпращане на товари до Международната галактическа станция. В обозримо бъдеще също по този начин ще бъде сертифицирана и за превоз на астронавти с капсулата Crew Dragon. Прототипът също по този начин ще бъде съчетаем и с по-мощната версия Falcon Heavy

Малкият BFR де факто ще размени в този момент употребяваната втора степен на ракетата. С него ще бъдат тествани технологиите, които ще разрешават безвредно наново нахлуване в атмосферата. До момента SpaceX планираше да направи сходни тествания, защитавайки галактическия модул посредством надуваем топлинен щит. По всичко проличава обаче, че концепцията е изоставена и всички старания в тази сфера са ориентирани към създаването на BFR.

По принцип повторното приземяване на който и да е обект, сполучливо изведен в околоземна орбита, е съществено софтуерно предизвикателство. За разлика от ракетата-носител Falcon 9, втората степен се форсира до към 28 хиляди км/ч. и при връщането си на Земята се загрява десетки пъти повече при триенето с въздуха. Затова досега SpaceX сполучливо е приземявал първата, само че не и втората степен на ракетите си. Ако тестванията с дребния BFR се окажат сполучливи, това на процедура ще е първата ракетна система в човешката история, която е 100% за многократна приложимост.

В момента SpaceX към този момент интензивно работи и по конструирането на първия първообраз на галактическия транспортен съд BFR в действителни размери. Той ще е с дължина 55 метра и ще се извисява на височина 118 метра, когато бъде качен на своята истинска ракета-носител. По думите на изпълнителния шеф нa SpaceX Гуинет Шотуел до края на 2019 година с кораба ще бъдат осъществени серия суборбитални тестови полети по сходство на тестванията с прототипа Grasshopper, употребен при създаването на ракетите Falcon 9.

Според проектите на Илън Мъск системата BFR би трябвало да бъде изцяло приключена до 2022 година и през същата година да извърши два товарни полета до Марс. Първата пилотирана задача до Червената планета е условно планувана за 2024 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР