Ако искаме да се случи нещо по-добро за нашите пациенти,

...
Ако искаме да се случи нещо по-добро за нашите пациенти,
Коментари Харесай

Директорът на "Пирогов" призова за вдигане на здравните вноски

" Ако желаеме да се случи нещо по-добро за нашите пациенти, вноската би трябвало да се вдигне ", съобщи пред Българска национална телевизия проф. Асен Балтов, директор на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина (УМБАЛСМ) " Н.И. Пирогов ".

" При промяната преди години, концепцията беше тя (б.ред. - вноската) да стане 10-12%, само че това не се случва, тъй като политиците не вземат това решение, а те би трябвало да го създадат ", сподели шефът на Пирогов.

Той дефинира като припрян митингът на медицинските сестри. " Излизането на сестрите на площада беше преждевременно, тъй като не изчакаха подписването на новия народен рамков контракт, който дава по-добри условия за здравните експерти идващите години. Може би зад тях стои някой, за който ние не знаем и което ще стане ясно след време ", изясни проф. Балтов. Той добави, че една  " прилична заплата " за здравна сестра би трябвало да е 1500-1800 до 2000 лева, само че би трябвало да се регистрира също натовареността на мястото, което работи и стажът.

По отношение на идните проверки от полицията в болничните заведения той разяснява: " Може би ще покажат някаква цикличност, която се получава примерно по какъв начин едни и същи пациенти са одобрявани няколко пъти през годината, което в случай че имаш сходна диагноза, е ясно, че надали става дума за едно изцеление, а по-скоро за едно още веднъж приемане в болница, с цел да се попълни някаква численост. Ако в Пирогов има злоупотреби, аз ще си понеса отговорността. Сигурно някъде се прави нещо, което е на ръба, само че не се злоупотребява. В болница, където нямаш време да се разминеш, няма място за огромни злоупотреби, евентуално става дума за дребни лечебни заведения ", изясни шефът на Пирогов.

Асен Балтов дефинира като справедлив новия групов трудов контракт е обективен, само че призна, че за дребните лечебни заведения ще е мъчно. " Там, където няма пациенти, няма по какъв начин медиците да получават огромни заплати ", изясни той. Според него, би трябвало преструктуриране и вливане на няколко лечебни заведения, които да лекуват дружно пациенти. " Ако се влеят 1/3 от лечебните заведения в по-големи структури, ще се работи по-качествено и за по-добри хонорари ", счита Балтов. Той заяви също, че през 2020 година пет огромни клиники в " Пирогов " ще бъдат реновирани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР