Ако има нещо безспорно след първите два дни на Народното

...
Ако има нещо безспорно след първите два дни на Народното
Коментари Харесай

Колко дълго ще живее новият парламент. Всичко зависи от Има такъв народ.

Ако има нещо несъмнено след първите два дни на Народното събрание, то е, че се върна ползата към ставащото във висшия орган на държавната власт. Нямам данни, само че позволявам, че директното лъчение на съвещанията е било измежду най-гледаните телевизионни излъчвания тези дни.
Добро начало  
Силни страсти, приповдигнат звук, възторг и разгар с леко чувство за революционност на обстановката. На фона на скучната предвидимост, кухата безличност и неналичието на смисъл в предходния парламент, това, което видяхме предходната седмица, си е напряко занимателен театър. Завръщане към нормалността и парламентаризма.
Дали след първичния интерес на публиката ще последва и възобновяване на публичното доверие в Народното събрание - рано е да се каже. Но началото е окуражително. Вярно, има някои признаци на безсмислена хиперактивност, като да вземем за пример концепцията да се проверява всичко 10 години обратно. Но пък се чуха и доста смислени хрумвания и планове.
Въпросът е ще има ли време за тях. Някои видяха учредения за позитивен отговор на този въпрос в безпроблемния избор на ръководител на Народното събрание. Струва ми се обаче, че тези учредения са прекомерно нежни.
Двата разновидността
 Тошко Йорданов загатна, че партията на Слави няма да предложи кабинет Тошко Йорданов загатна, че партията на Слави няма да предложи кабинет
Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов загатна от трибуната на Народното събрание, че партията може...
Разбира се, надали има някой, който да си мисли, че това Народно заседание може да изкара целия си мандат. Оттук нататък за продължителността на неговия живот има два разновидността - напълно къс или малко по-дълъг. Кой от тях ще се сбъдне, зависи от това ще бъде ли излъчено ново постоянно държавно управление или не. 
В първия вид, в случай че такова държавно управление не бъде излъчено, Народното събрание ще просъществува месец до месец и половина - до момента в който се завърти рулетката с връчването на трите мандата и президентът назначи длъжностен кабинет и насрочи избори. В този вид единственото по-съществено нещо, което този парламент ще има време да направи, е да промени някои от изборните правила, за което явно съществува задоволително огромно болшинство.
При изискване че Народното събрание успее да излъчи нов постоянен кабинет, влизаме във втория вид, при който животът му ще е по-дълъг - примерно сред 6 и 12 месеца. Има най-малко три политически сили, които заявяват подготвеност за този вид: двете обединения на митинга - „ Демократична България ” и " Изправи се! Мутри вън! ”, плюс Българска социалистическа партия. Ако се съди по някои техни предварителни изказвания, и трите имат поради не класическа коалиция (с съдружно съглашение и квотно систематизиране на министерски постове), а държавно управление на втората политическа мощ („ ИТН ”) с тяхната кардинална поддръжка - при избрани условия, за осъществяване на одобрявани от всички политики, с (може би) съответен период. При всичките разлики сред тези партии, явно има задоволително пресечни точки за предпочитани промени в основни сфери. Освен това този модел дава опция да се избегнат упреците за нарушени предизборни обещания - да не се влиза в коалиция с Българска социалистическа партия да вземем за пример.
Сметка без кръчмаря?  
Всичко това обаче е сметка без кръчмаря. В тази роля е „ ИТН ”. Дали ще има държавно управление или не, а оттова и какъв брой време ще просъществува този парламент, в най-голяма степен зависи от това ще има ли тази партия предпочитание да се включи в играта или не. По този въпрос към този момент не знаем нищо. Можем единствено да търсим косвени знаци, като тълкуваме оскъдните изявления на партийните водачи. А тези изявления са в действителност единствено три.
 Изправи се! Мутри вън! и ИТН възвръщат Закона за персоналната помощ " Изправи се! Мутри вън! " и " ИТН " възвръщат Закона за персоналната помощ
" Изправи се! Мутри вън! " и " ИТН " възвръщат Закона за персоналната помощ. Депутати от двете парламентарни групи внесоха в дел...
" Този парламент надали ще изкара цялостния си мандат. Не е ясно какъв брой ще изкара. Ще работи толкоз, колкото би трябвало ", загадъчно сподели зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов. След което като наложителна задача на този парламент уточни само измененията в изборното законодателство - и нищо друго. Освен това на фона на пространните слова на останалите водачи на парламентарни групи неговото беше алегорично малко.
Второто изявление (писмено) е на партийния водач в карантина Слави Трифонов. Той даде да се разбере, че не счита този парламент за „ сигурен, спокоен и убеден ”. Освен това разгласи, че ГЕРБ „ няма да получи време ”, тъй като е „ токсична партия, която би трябвало да изчезне ”. А това няма по какъв начин да стане, до момента в който съществува сегашният парламент.
И третото, още веднъж на Тошко Йорданов и още веднъж малко и неразбираемо: " Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако въобще може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии - от митингите. Така че, каквото сме споделили, това ще създадем ”.
Цялостното чувство от изявите на „ ИТН ” е, че това не са хора, които са склонни да се пазарят за постове, да се преценяват с непознати правила, условия и прищявки или да се съветват и да търсят болшинство за всяко решение на възможното си държавно управление.
Въобще, към този момент наличните знаци приказват, че втората политическа мощ по-скоро няма желание да прави държавно управление в този парламент. Тъй че доста по-вероятен наподобява късият вид за неговия живот. Може би се неистина, само че ми се коства, че и останалите партии го знаят - всички се държат и приказват по този начин, като че ли с единия крайник са към този момент отвън Народното събрание, в предизборна акция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР