Ако хората си погледнат пенсиите, ще видят, че средното увеличение

...
Ако хората си погледнат пенсиите, ще видят, че средното увеличение
Коментари Харесай

Ковид добавките свършват през юни, те нямат общо с увеличението на пенсиите |

Ако хората си погледнат пенсиите, ще видят, че междинното нарастване е към 12,5% - към 65 лв. от 25 декември. Всичко останало е изкривена пенсионна система, тъй като коронавирус добавката няма нищо общо с пенсията. 

Това разяснява общественият министър Георги Гьоков по Българска национална телевизия.  

Вече минималната пенсия е 370 лева, а от 1 януари коронавирус добавката е 60 лева При 300 лева минимална пенсия и 120 лева добавка до момента, тези пенсионери получаваха 420 лева, а в този момент ще получават 430 лева До края на юни ще се изплаща тази коронавирус добавка, която - по думите на Гьоков, е популистко решение на Народното събрание. То даде глътка въздух на пенсионерите, само че не почиваше на действителни планове, акцентира общественият министър.

Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме група, която е по някакъв метод наранена от размера на пенсията, ние ще поправяме още от идващия месец това, увери Гьоков.

Хората с повече стаж ще имат по-голямо нарастване, изясни той. От юни нататък би трябвало да се търсят политически решения, които да удовлетворят хората в пенсионна възраст и да внушават възприятие на правдивост. Хората чакат пенсиите им да не понижават, когато спре изплащането на коронавирус добавката, призна общественият министър. 

Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след нарастването в края на годината. 

Социалният министър посочи, че за всеки пенсионер нарастването е друго според от осигурителния му статус. 

След последното покачване на пенсиите към 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е заслужено по отношение на тях, посочи общественият министър. Гьоков ще упорства таванът на пенсиите да се подвига дружно с оптималния застрахователен приход. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР