Ако говорим за това, което заявиха носителите на промяната, както

...
Ако говорим за това, което заявиха носителите на промяната, както
Коментари Харесай

Румен Христов: Времето на гръмките обещания приключи, време самонаричащите се носители на промяната да ги изпълняват

" Ако приказваме за това, което обявиха носителите на смяната, както самите те се отбелязват, и тези, които влизат в преговорните групи от преговорния екип за сформиране на ново държавно управление, аз виждам много популистки обещания и изявления, значително ляволиберални. Aко в изискванията на многопластова рецесия, в която се намира България, това се случи, не знам дали ще бъде най-хубавото за страната ни. Разбира се, че доста прослойки, доста български жители, доста компании имат потребност от поддръжка, от финансова помощ. Въпросът е да се откри баланс, тъй като в последна сметка покриването на тези разноски, поръчки и обещания, ще докара до огромни разходи. Времето на завърши, в този момент навлизаме във времето за осъществяване на тези обещания ". Това съобщи водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов пред " Фокус ".
свързани новини21619на 28.11.2021
" Не бива да се увличаме, като изваждам тези мои заключения на първо място от поръчката за издаване на дълг в размер на 12 милиарда лв.. Има два метода да покриеш всички тези разноски и разходи, за които се приказва. Единият е посредством повдигане на налозите. Първата поръчка беше направена от служебния финансов министър за увеличение на оптималния застрахователен приход – това всъщност е повдигане на налози, а другият е посредством взимане на заеми. И двата не са за препоръчване за стопанска система, каквато има България, за страна, която е с дребен БВП, с най-ниска конкурентна дарба в Европейския съюз, с най-ниска продуктивност на глава от популацията. Най-важно е да се откри салдото, а не гръмките обещания и да се опитаме да се харесаме доста на тези, които са ни избрали да вземем за пример ", сподели още Румен Христов.

" Управлението сега е под егидата на президента, тъй като той е работодателят на това държавно управление и еднолично го е назначил. Тези две служебни държавни управления, в случай че би трябвало да бъда прецизен, ръководят близо осем месеца и поръчката за затваряне на вратата за лобизъм и прекратяване на корупцията би следвало към този момент да стартира да се случва – въпреки всичко осем месеца те ръководят напълно страната. Имам поради и президентската институция е при тях, и изпълнителната власт е при тях. И като продължение на това, което приказват – ние се наслушахме, че през последните години се говореше за това, че са се крадели 12 милиарда годишно, 10 милиарда, последно беше конкретизирано от водачите на „ Продължаваме промяната “, че става дума за 8 милиарда. Аз нямам никакво подозрение, тъй като те бяха част от ръководството, че откогато са на власт двете служебни държавни управления, това не се случва. И в случай че приемем, че изказванието им за 8 милиарда е правилно и умножим по времето, когато тези държавни управления ръководят, се губят някъде 4,5 милиарда. Ако тези пари се спестят, за какво тогава ще емитираме външен дълг и ще усилваме задлъжнялостта на България? Малко пресилено се приказва. Не че няма корупция в България, не че това е една порочна процедура и тя би трябвало да бъде понижена, минимизирана – това е реалност, това би трябвало да се случи и всички сме " за ", само че дано да не се приказва с такива бомбастични числа, а по-късно да се споделя, че те са и ще реализиран нулева корупция. Нулева корупция няма на никое място по света. Въпросът е да се минимизира ", разяснява водачът на Съюз на демократичните сили.

" Бяха обещани доста неща по време на договарянията в тези 18 работни групи. Българска социалистическа партия беше декларирала изрично, че би трябвало да има подписано политическо съглашение. Аз не желая да се меся в тяхната работа, в последна сметка ние сме в съпротива, само че това не се случи, все пак. Сега дават поръчки, че щяло да стане до края на неделя, само че това си е техен проблем, те да си вземат решение. Ние сме в една особена обстановка съгласно мен, имайки поради опита, който въпреки всичко владея в политиката. Имаме една водеща политическа групировка и, забележете – другите три обединения, които ще вземат участие в държавното управление и обявиха това, избирайки дружно новия ръководител на Народното събрание, имаме три „ златни пръста “, не един, три „ златни пръста “. Това е, тъй като нямаме отчетливо водеща политическа групировка с 90, 10, 110 мандата и една по-малка коалиция, която да подкрепя огромната политическа групировка. Имаме една с малко повече на брой депутати – 67, и три, които, в случай че всяка една от тях реши да бойкотира или да не взе участие, или да не поддържа избрана политика, тя може да неодобрява болшинството. Така че ще бъде доста, доста забавно и доста комплицирано, по какъв начин ще се работи с три " златни пръста ", добави Христов.

Той разяснява и избора на 34-годишния Никола Минчев за ръководител на Народното събрание: " Въпросът е по какъв начин се справяш. Нека да няма възрастова дискриминация нито по отношение на младите, нито по отношение на възрастните. Това, че е млад, не е проблем. Можеше да бъде също толкоз млад, само че в случай че имаше въпреки всичко някакъв опит в Народното събрание – примерно да е бил в едно Народно заседание, да е видял механизма на работа, на комисиите, изобщо… Пожелавам му триумф – младеж, дано да успее. Но когато нямаш никакъв опит в една сфера и започнеш непосредствено да я управляваш, минимум няма да му е елементарно. Разбира се, че ние имаме образци за знакови имена в българския парламент и в изискванията на народна власт. Не желая да се връщам да ги загатвам тях – те в действителност бяха на по-достолепна възраст, само че е мъчно. Аз си припомням и госпожа Митева, която в действителност е един прелестен правист – аз съм работил чудесно с нея, когато тя беше шеф на правна дирекция, и след това самата тя съобщи, че нещата от горната страна наподобяват по по-различен метод и че това е доста по-различно, в сравнение с да бъдеш един добър правист в адвокатска фирма или дирекция и така нататък Но му поисквам триумф ".

" Ние сме декларирали, че ще бъдем градивна съпротива. Даваме си сметка доста ясно, че имаме още доста работа във връзка с цялостната интеграция на България в европейското семейство. На нас ни следва приемане в „ Шенген “ и приемане в Еврозоната – две наши цели, като споделям две наши цели, това са задачите пред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, за които новото ръководещо болшинство ще получи безапелационна наша поддръжка. Изобщо всички инициативи, които съгласно нашето схващане са от изгода на българските жители и на страната ни, ще бъдат подкрепяни. Аз считам, че ние сега ще имаме опцията, работейки в съпротива, да изкристализираме, да доразвием дясноконсервативния образ на обединението ГЕРБ-СДС, тъй като – няма какво да се лъжем – цялото това болшинство сега, което се образува към „ Продължаваме промяната “, е с ляволиберални възгледи, с ляволиберални политики. Така че вдясно останахме в действителност единствено ние. А би трябвало да има дясно, би трябвало да има консерватизъм, би трябвало да има обичайно обикновено държание от страна на опозицията, тъй като в тази ситуация десницата е в съпротива, и да бъдем един коректив на всичко, което се случва в страната. Пак споделям – не самоцелни рецензии и офанзиви. По отношение на финансите ще бъдем извънредно деликатни, извънредно поредни и прецизни, тъй като считаме, че не може да се харчи на ангро в страната, без значение от това, че рецесията постанова по-големи разходи. Финансовата дисциплинираност е извънредно значима за дребна страна като България, с невисок БВП, тъй че тук ще бъдем доста, доста деликатни и прецизни ", сподели още Румен Христов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР