Ако глобалното затопляне продължи, сините езера по света са застрашени

...
Ако глобалното затопляне продължи, сините езера по света са застрашени
Коментари Харесай

Променя ли глобалното затопляне цвета на сините езера

Ако световното стопляне продължи, сините езера по света са застрашени да станат зелено-кафяви , написа Физ.орг, базирайки се на обява в сп. „ Джиофизикъл рисърч летърс “. Настоящото изследване представя  първата световна инвентаризация на цвета на езерата. 
Прочетете още
Според създателите му  измененията в цветовете на водата им могат да значат утежняване на здравето на екосистемите.  Въпреки че субстанции като водорасли и седименти могат да повлияят на цвета на езерата, актуалното изследване демонстрира, че  температурата на въздуха, преваляванията, дълбочината и надморската височина на тези водни басейни също играят значима роля  при определянето на най-често срещания цвят на водата.

Сините езера, които съставляват по-малко от една трета от международните езера, нормално са по-дълбоки и са в хладни, високопланински райони  с огромни количества превалявания и ледена завивка през зимата.

Зелено-кафявите езера, съставляващи 69 % от всички езера, са по-широко публикувани и са в по-сухи райони , навътре в континентите и по бреговете, открива изследването.

Изследователите са употребявали повече от 5 милиона сателитни изображения на 85 360 езера и водни резервоари по света от 2013 до 2020 година , с цел да дефинират най-често срещания цвят на водата им, написа Българска телеграфна агенция. 

Никой до момента не е изследвал цвета на езерата в световен мащаб “, споделя Сяо Ян, хидролог от Южния методистки университет и създател на проучването. 

Цветът на едно езеро може да се трансформира сезонно, частично заради промени в растежа на водораслите.  Поради тази причина създателите характеризират цвета на езерото, като правят оценка най-често срещания му колорит за седем години.

Новото изследване също така изследва по какъв начин другите степени на стопляне могат да повлияят на цвета на водата, в случай че климатичните промени продължат. Проучването демонстрира, че  изменението на климата може да понижи % на сините езера, доста от които се намират в Скалистите планини, Североизточна Канада, Северна Европа и Нова Зеландия.

„ По-топлата вода, която провокира по-голям разцвет на водораслите, има възможност да измести езерата към зелените цветове “, споделя Катрин О`Райли, еколог от университета на Илинойс.

В северноамериканските Големи езера, които са измежду най-бързо затоплящите се, се следи засилен разцвет на водорасли, отбелязва О`Райли. Предишни проучвания са открили, че и в отдалечените арктически региони има езера, които стават по-зелени.

Докато предишни изследвания са употребявали по-сложни и прецизни знаци за схващане на цялостното здраве на езерните екосистеми,  цветът на водата е елементарен, само че благонадежден индикатор за качеството на водата, който може да се следи от спътници в световен мащаб.  Този метод дава опция да се изследва по какъв начин отдалечените езера се трансформират според от климата.

„ Ако употребявате езерата за лов на риба, издръжка или питейна вода, измененията в качеството й, които евентуално ще настъпят с позеленяването им, ще значат, че пречистването й ще бъде по-скъпо “, добавя О`Райли. „ Възможно е да има интервали, в които водата да е неизползваема, а рибните типове да изчезнат, тъй че няма да получаваме същите екосистемни услуги от тези езера, когато те се трансфорат от сини в зелени “.

Освен това измененията в цвета на водата могат да имат последствия за отдиха и културата тук-там като Швеция и Финландия.  С продължаващото стоплянето езерата в Северна Европа евентуално ще изгубят зимната си ледена завивка, което може да се отрази на обвързваните с тях действия.

Никой не желае да плува в зелено езеро, тъй че от естетическа позиция някои от тези водни басейни, които постоянно сме считали за места за отдих или духовни убежища, могат да изчезнат с смяната на цвета “, споделя О`Райли. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР