Ако глобалното затопляне продължи без промяна, горещината, която идва по-късно

...
Ако глобалното затопляне продължи без промяна, горещината, която идва по-късно
Коментари Харесай

Неподходящи за живот температури на Земята след 50 години

Ако световното стопляне продължи без смяна, горещината, която идва по-късно този век в някои елементи на света, ще докара до „ съвсем неприложими “ условия за живот на 3 милиарда души, се споделя в изследване, оповестено тази седмица.

Авторите предвиждат, че до 2070 година огромна част от международното население евентуално ще живее в климатични условия, които са „ по-топли от изискванията, които се смятат за подобаващи за развиване на човешкия живот “.

Проучването предизвестява, че в случай че не бъдат лимитирани излъчванията на парникови газове, междинните годишни температури ще се покачат оттатък климатичната „ ниша “, в която хората са се развивали в продължение на 6000 години.

Тази „ ниша “ е еквивалентна на междинни годишни температури от към 11 до 15 градуса по Целзий. Изследователите откриват, че хората, макар всички форми на нововъведения и миграции, живеят най-вече в тези климатични условия от няколко хиляди години.

„ Ние демонстрираме, че при сюжет за смяна на климата, както до момента, географското състояние на тази температурна ниша се планува да се промени повече през идващите 50 години, в сравнение с се е трансформирало през последните 6000 години “, предизвестява изследването.

Сценарият употребен в проучването демонстрира, че атмосферните концентрации на парникови газове ще не престават да са високи. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ отделя „ парникови “ газове, като въглероден диоксид (CO2) и метан в земната атмосфера и в океаните. Емисиите покачват температурите на планетата до равнища, които не могат да бъдат обяснени с естествени фактори, оповестяват учените.

Предполага се, че температурите през идващите няколко десетилетия ще се усилват бързо вследствие на излъчванията на парникови газове, провокирани от индивида.

Без намаляване на климата или миграция до 2070 година забележителна част от човечеството ще бъде изложена на междинни годишни температури по-топли съвсем на всички места спрямо днешните, показва изследването.

Понастоящем тези брутално горещи климатични условия съществуват едвам на 0,8% от международната повърхнина на сушата, най-много в най-горещите елементи на пустинята Сахара, само че до 2070 година изискванията могат да се разпространят до 19% от сухоземната повърхност на Земята. Това включва огромни елементи от Северна Африка, Близкия Изток, Северна и Южна Америка, Южна Азия и елементи от Австралия.

„ Големите площи на планетата биха се нагрели до равнища при които човек едвам би оживял и те няма да се охладят още веднъж “, споделя един от създателите на изследването Мартен Шефер от Университета Вагенинген в Холандия. „ Това освен би имало пагубни директни последствия, само че би направило обществата по-малко способни да се оправят с бъдещи рецесии, като възможни нови пандемии. Единственото, което може да спре сходно развиване, е бързото понижаване на въглеродните излъчвания. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР