Ако допреди няколко години недостигът на жилища означаваше по-скъпи имоти,

...
Ако допреди няколко години недостигът на жилища означаваше по-скъпи имоти,
Коментари Харесай

Богатите държави ще страдат най-много от кризата в жилищния сектор в Европа, която едва започна

Ако допреди няколко години дефицитът на жилища означаваше по-скъпи парцели, то в този момент обстановката се трансформира в по-сложен проблем. Недостигът на жилищата към този момент подклажда политическото напрежение. Най-засегнати са по-богатите страни. Новите разрешителни за градеж в Германия са намалели с над 27% през първото полугодие.

Разрешителните във Франция са намалели с 28% до юли, а жилищното строителство в Обединеното кралство е с прогноза за спад от 25% тази година. Швеция претърпява най-лошия си спад от рецесията през 90-те години на предишния век, като темповете на градеж са по-малко от една трета от това, което се счита за належащо, с цел да се отговори на търсенето.

Спадът визира еднофамилните къщи, както и огромните жилищни планове. Най-големият хазяин в Германия Vonovia тази година отсрочи всички нови планове за неопределен срок. Ключов план за произвеждане на акумулатори за и понижаване на зависимостта на района от доставки от Китай в Швеция, може да попречва наемането на задоволително служащи, поради липса на жилища.

Ситуацията демонстрира единствено една - че държавните управления не извършват обещанията към гласоподавателите. Швеция има парламентарен ангажимент да дава жилища на налични цени, само че предлагането на жилища чартърен не е в крайник с търсенето от десетилетия. Това повишава цените на жилищата принуждавайки хората да живеят в чартърен на " черния пазар ". В Обединеното кралство пък жилищното строителство непрекъснато не доближава задачата от 300 000 къщи годишно, сложена от ръководещото държавно управление през 2019 година
 Пазарът на парцели в Швеция затъва от ден на ден
Европейската страна, чийто пазар на парцели затъва от ден на ден

Цените на жилищата са се намалили с 13% от най-големия си пик до момента

В Германия жилищата на налични цени би трябвало да бъде един от главните задължения, поети от ръководещата коалиция на канцлера Олаф Шолц от 2021 година, само че икономисти пресмятат, че държавното управление няма да реализира задачата си да " донесе " 400 000 нови жилища годишно най-рано до 2026 година

" Гаранцията, че жителите имат къде да живеят, е едно от най-важните отговорности на страната ", счита съпредседателят на Социалдемократическата партия на Шолц във Франкфурт Коля Мюлер,. " Очевидно това се проваля. "

Не на всички места обстановката е чак толкоз неприятна. В Португалия и Испания започнатите жилища са много над равнищата през 2015 година Но към момента има сериозен дефицит, който демонстрира какъв брой сложен за решение е казусът. Програмите за привличане на вложители - тази златни визи на Португалия да вземем за пример, провокираха скок на цените на парцелите. Наложи се даже тази стратегия да бъде прекъсната, написа Bloomberg.

Преди държавните управления имаха по-активна роля в бранша. Значителен дял от съществуващите жилища в Швеция са издигнати чрез страната самодейност за прибавяне на милион жилища сред 1965 и 1974 година В Германия, в градове като Берлин бяха издигнати жилищни парцели за служащи, мигриращи към градските центрове след края на ПСВ.

Но това се трансформира. В края на 80-те в най-голямата стопанска система на Европа към момента има към 4 милиона обществени жилищна, само че този брой спадна до малко повече от 1 милион през 2020 година Подобна е обстановката в Обединеното кралство, където общинските жилища бяха разпродадени на наематели през 80-те години.
 Фалитите на строителни компании в Швеция към този момент са всекидневие
Скандивската страна, в която банкрутите на строителни компании към този момент са всекидневие

Тревожната наклонност на увеличение на банкрутите продължава без признаци на намаляване

Междувременно сривът в строителството докара до апели за тласъци и поддръжка за промишлеността, само че държавните управления се лимитират в спомагателните разноски след пандемията на Covid и на фона на напъните за ограничение на инфлацията. Резултатът - банкрути, съкращения на преструктуриране на дребни, междинни и огромни компании, които рискуват да понижат дълготрайния потенциал за създаване.

Около 45 000 строители на жилищни парцели в Обединеното кралство са прекратили активността си през последните пет години. В Швеция 1145 компании в строителния отрасъл са подали молба за банкрут през първите 10 месеца на тази година, което е нарастване от 35% по отношение на 2022 година съгласно данни на Creditsafe.
 5 признака, които демонстрират какъв брой е заседнал секторът на парцелите в Германия
5 признака, които демонстрират какъв брой е заседнал секторът на парцелите в Германия

Заетостта в бранша на строителството доста пада

Мерки

Правителството на Португалия цели да усили предлагането на недвижими парцели и да опрости процедурите за лицензиране. Германия даде обещание да насърчи обществените вложения, само че не се чака огромно облекчение от това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР