Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността

...
Ако до неотдавна световните здравни служби само предупреждаваха за опасността
Коментари Харесай

От диабет умират повече хора отколкото от СПИН, туберкулоза и малария взети заедно

Ако до наскоро международните здравни служби единствено предупреждаваха за заплахата от зараза от диабет, в този момент тя към този момент е реалност. Диабетът е международна зараза, която взима по 5 милиона жертви всяка година - повече в сравнение с са жертвите на СПИН, туберкулоза и малария взети дружно. Само за последните 35 години болните са се нараснали 4 пъти и в този момент са 422 милиона по света, а най-малко половин милион от тях са българи.

Такава равносметка направи в месеца за битка с диабета проф. Цветалина Танкова, шеф на клиника по диабетология към Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ендокринология " Акад. Иван Пенчев " и началник на Клиничен център по ендокринология и геронтология в Медицински университет-София. По думите й казусът е сериозен и мащабите на заболяването са такива, че скоро няма да има семейство, което не е наранено от нея. Обаче на този декор от ново национално изследване за България, което тя показа, проличава, че информираността на хората за заплахата от диабет понижава вместо да се усилва.

Мащабите на епидемията

В момента един от всеки 11 души по света е болен от диабет (8.5% от населението), само че прогнозата на Световната здравна организация е че за идващите 20 години делът им ще е към този момент над 10%. Двата типа диабет обгръщат всички възрастови групи, като над половин милион са децата засегнатите от диабет вид 1 и се нуждаят от банкет на инсулин през целия си живот.

Голямата част от случаите обаче - 90% от всички - са на диабет вид 2 измежду възрастни, само че също и от ден на ден измежду деца. Това е диабетът, който се появава най-много поради неприятния метод на живот и надлежно е предотвратим. А една от седем бременни дами има гестационен диабет, което е подценяван проблем, изреди проф. Танкова.

За България прогнозата на СЗО към този момент е реалност, като по изчисленията на здравната работа за 2016 година 10.3% от българското население или към 700 хиляди души са наранени от заболяването. Официалната статистика у нас е за към половин милион души с диабет, само че експертите имат вяра че има най-малко още към 200 хиляди, които не знаят, че са заболели и евентуално няма да схванат, до момента в който не се появяват неизбежните затруднения.
Неглижиране на казуса


Въпреки голямата налична информация за диабета и периодическите акции на здравните служби, вниманието на хората към момента не е ориентирано към предварителната защита и верния надзор на болестта. Преднставителна анкета за България, извършена тази година, демонстрира, че всеобщо не се познават признаците на диабета, въпреки и да се осъзнават заплахите за здравето, които основава.

Жаждата, сухотата в устата, учестеното уриниране и лесната уморяемост са най-разпознаваемите първи признаци на диабета, единствено че доста от хората които идват в клиниката за диагностика, споделят, че са ги имали от доста време и това не им е направило усещане, описа проф. Танкова. От анкетата, която е направена за пръв път през 2013 година, проличава че в този момент единствено малко над една трета от хората разпознават признаците, до момента в който преди четири години към две трети са били наясно с тях. Точно поради това в огромна част от случаите у нас диагнозата идва късно, когато към този момент има по-сериозни провали по организма.

Има проблем с информираността и на хората, към този момент диагностицирани с диабет, изключително за това какъв брой постоянно да наблюдават стойностите на кръвната си захар и какви би трябвало да са те. Една трета от тях не са посещавали доктор в последната година и не са измервали гликирания си хемоглобин (средната стойност на кръвната захар за последните три месеца). 20% даже не знаят какво е това и за какво е значимо.

Рисковите фактори и помощ

За диабетно болните в България са налични всички типове лечения, в това число и най-новите, които се покриват от здравната каса. Технологиите и изискванията за лекуването у нас са положителни, обезпечават се към този момент и инсулинови помпи и консумативите за тях, само че казусът е, че има доста необхванати, а към половината от тези, които са - не упражняват добър надзор върху заболяването си, заключи проф. Танкова.

Много повече старания здравната система и самите хора би трябвало да насочат към предварителната защита, като познават рисковите фактори, счита експертът. Те са:

- преди всичко наднорменото тегло
- заседналият метод на живот
- нездравословното хранене и преяждане
- стресът
- тютюнопушенето

Има и фактори, които са отвън контрола на човек като генетичната предразположеност и факторите на околната среда, само че в случай че в фамилията има диабетно заболели, това значи още по-голямо внимание към верния метод на живот за предварителната защита му. Всички други фактори подлежат на смяна и даже човек в преддиабетно положение може да се избави от участта на диабет вид 2, в случай че постави старания. Може да стартира да вземем за пример като ревизира гликирания си хемоглобин и се съветва със експерт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Здравословен живот (14)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР