Ако ДБ и ИБГНИ подкрепят императивно наложеното правителство, то те

...
Ако ДБ и ИБГНИ подкрепят императивно наложеното правителство, то те
Коментари Харесай

Георги Киряков пред Фрог нюз: Може да има правителство на окопитило се задкулисие

Ако Демократична България и ИБГНИ поддържат императивно наложеното държавно управление, то те ще попаднат в обстановка да крепят болшинство на заявената смяна, която в същността си е недекларирана замяна. И да беше предълга политическата му биография, министър председателят отново би могъл да бъде пионка в ръце на кукловоди.Слави Трифонов довежда модела на отношение към, а не на ръководство на страната, до нови висоти на политически измислици. Слави Трифонов не може да бъде и не би трябвало да бъде министър председател.
Министрите от проектокабинета бяха изджуркани като в сфера от тотализатор. Трудна за схващане и ръководене е националната обич, за разлика от националната ненавист, която е стихийна и опустошителна. За нас, както и за македонците апропо, би било най-добре да има обособена планета. Ако има нови избори, то е доста по-вероятно да има още едни, в сравнение с Борисов да си върне лостовете на ръководството. Целта на Радев да кацне на президентската писта за повторно не е застрашена

Това споделя в изявление за " Фрог нюз " политологът Георги Киряков.

- Г-н Киряков, ще има ли България държавно управление и какъв ще е хоризонтът му, откакто не се знае кои партии ще застанат зад него в Народното събрание?

- Понеже не се знае кои партии ще застанат зад препоръчаното от Има Такъв Народ, по заповеднически метод, държавно управление, е доста мъчно такова да бъде определено. Или в случай че бъде определено с гласове (или неналичието им при неявяване от пленарна зала) от партии на статуквото, каквито са Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, колкото и да не им се желае да го чуват, то това няма да е държавно управление на заявената от Има Такъв Народ смяна, а държавно управление на прегрупиралите се и окопитили се подмолни играчи с техните властови ползи и игри. Ако Демократична България и ИБГНИ поддържат императивно наложеното държавно управление, то те ще попаднат в обстановка да крепят болшинство на заявената смяна, която в същността си е недекларирана замяна. Така хоризонтът на сходно неразбираемо от политологична и от демократична позиция държавно управление, се съкратява до под носа на Слави Трифонов и сценаристите на политическото му шоу.

- Кандидатът за министър председател знае езици, бил е в огромна бизнес-компания, само че е доста къса политическата му биография? Няма ли това да го направи пионка в дългите ръце на кукловодите?

- И да беше предълга политическата му биография, отново би могъл да бъде пионка в ръце на кукловоди. Герджиков, Райков, Близнашки, да не загатваме Орешарски, носят стигмата на министър председатели с предостатъчен опит, само че с уклон да не подхващат решителни управнически дейности за справяне с който и да е сериозен проблем пред държавното ръководство, изключително обвързваните с битката с корупцията. Постната политическа биография има медийна и обществена значителност, само че не и кой знае каква държавническа тежест. Не може да се има доверие не поради съществуването или неналичието на политически опит, обаче, а поради изцяло лишеният от демократични учредения метод на сервиране на кандидатура за министър председател и министри.

- Трябваше ли Слави Трифонов, като ръководител на " ИТН ", да се кандидатира за министър председател? В една посока ли гледа той с препоръчаните за министри?

- В България през последните 32 години трябваше да се случат доста неща, само че България продължава да е бедна страна, по отношение на някакви общоприети междинни европейски стандарти. България продължава да е страна с неизкоренима, мощно корумпирана система на ръководство по всички вероятни индикатори и съгласно всички корупционни показатели. Управляващите в България елити не престават да отхвърлят да следват каквито и да са положителни демократични практики и да съблюдават каквито и да са демократични стандарти, с оправданието, че следват волята на суверена и вършат всичко в името на националното благоденствие. Ужасни клишета, които ни лишават година след година от правото на заслужен живот на европейски жители. В този ред на мисли Слави Трифонов довежда модела на отношение към, а не на ръководство на страната, до нови висоти на политически измислици. Слави Трифонов не може да бъде и не би трябвало да бъде министър председател, само че и оферти за подобен от Има Такъв Народ също не може и не би трябвало, не тъй като няма да се оправи, а тъй като се минаха всевъзможни граници на деяние в изискванията на демократично функциониращи институции и механизми за взимане на решение. Слави Трифонов може да бъде министър председател единствено в личната си химера за страна, тъй като за него „ няма такава страна “. А пък и погледът му стига едвам до буквите изписани на аутокю-то, които не постоянно чете безпрепятствено. За каква една посока може да става въпрос тук? Което повдига тематиката за това, с кой ще гледат в една посока изджурканите като в сфера от тотализатор министри от проектокабинета?

- Преди време Слави Трифонов приказва за изчегъртване на ГЕРБ, а Пламен Николов е за по-легални способи. Защо е това разминаване?
- Изчегъртването постоянно е било целено като легално. Никой не си го е представял като някаква разпра отвън рамките на закона. Ако беше такова, то щяха да отпаднат всички причини за престъпления. Така че аз не виждам разминаване в задачите и методите за изчегъртването на ГЕРБ. Разминаването е сред партиите на митинга при целеполагането, тъй като Демократична България да вземем за пример, желаят изчегъртване и на Движение за права и свободи, както и на корупционния модел, до момента в който Слави и тайфа не са изключително словоохотливи по това допълнение. Както и очевидно се умълчаха по тематиката за основния прокурор, лакмусът за Демократична България дали има подготвеност за радикална смяна, или просто си вършим инсценировки, в които Христо Иванов отхвърли да взе участие. Ще ми е забавно да схвана мнението на Пламен Николов по тематиката.

- Премиерското шоу май не обира овациите на българите. Как ще коментирате този извод на прочут български публицист?
- Ами когато ти вземат властовите лостчета от до неотдавна крепката десница, ти остава единствено да седиш в профил и да ридаеш горко. А пък и дуелът в полето на шоуто е не просто равносилен, ами преимуществото е напълно на страната на новия шоумен в политиката, което не е похвала, а елементарна констатация. Макар че и Слави Трифонов наподобява не обира овациите на българите. Може би към този момент на тях им е задоволително, че детронираха бившето премиерско великолепие и желаят да запазят за малко властта в ръцете си и да изпитат опиянението от успеха си. Трудна за схващане и ръководене е националната обич, за разлика от националната ненавист, която е стихийна и опустошителна, и на която има достойнството в този момент да се „ радва “ Борисов.

- Как оценявате позицията на " Демократична България " в по този начин основаната обстановка? Ще поддържат ли едно държавно управление на Има Такъв Народ или ще бъдат в съпротива?

- Демократична България бяха вкарани в извинителен режим около честната си позиция за кабинета, т.е. отново учат по сложния метод по какъв начин се прави политика по нашенски. Затова и в случай че поддържат държавното управление на Има Такъв Народ, тази поддръжка няма да е откровена, няма да е трайна и ще е отчаяние за гласоподавателите им, изключително на фона на последните събития и при сериозните разминавания в задачите и дилемите на мечтаната от тях смяна. Но пък от другата страна ще им се наложи да са съпротива дружно с ГЕРБ и да гледат тъжно в профил по какъв начин Движение за права и свободи още веднъж разпределя порции и си играе със ориста на следващото българско държавно управление.

- Като не ни подкрепяте, отиваме на избори! Коментирайте тази позиция на Има Такъв Народ, зад която застават някои от депутатите-сценаристи?

- Това евентуално значи предварителна поръчка, че не биха подкрепили държавно управление с мандат на друга протестна партия, както и държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. Което пък е сигнал, че смяната не им е приоритет, а просто желаят да си поиграят малко с властта паднала инцидентно в ръцете, само че не властта дадена им от народа, която апропо не е по никакъв начин огромна, а с властта отнета от ръцете на Борисов. Онази безлика власт, за която малко на брой подозират и която може съществено да удря през ръцете. Някои назовават тази власт задкулисие, други дълбока страна, само че тя по своята същина е властта ръководеща човешките недостатъци.

- Разбират ли Партиите на митинга, че в случай че няма държавно управление, при едни нови избори Борисов и ГЕРБ може да се върнат на тройка бели коне?

- Затова и решенията, които би трябвало да взимат са толкоз сложни. Но пък, въпреки това, в случай че са уверени в себе си, най-малко толкоз колкото оказват, то не било разумно да се опасяват нито от нови избори, нито от опцията Борисов да се върне на почетното първо място. Борисов преди всичко единствено ще доотрови общественото пространство, само че няма да докара до радикална смяна на политическата обстановка. И в случай че има нови избори, то е доста по-вероятно да има още едни, в сравнение с Борисов да си върне лостовете на ръководството. Това заинатяване ще изяде доста глави, само че и ще даде още една глътка въздух на изтормозения българин, който харесва служебното държавно управление, с всичките му недостатъци и дребни провинения, на президента Радев и желае точно то да се занимава с изчегъртването на модела и на ГЕРБ. Дневният ред на партиите, в случай че следваме тази логичност на събитията, се разминава с дневният ред на суверена, а Слави Трифонов, както ясно се вижда, не го схваща. Което е тъпо!

- Защо съгласно вас Има Такъв Народ не се довери на министри от служебното държавно управление, които заслужиха утвърждението на хората. И даже оплюха най-хубавите от тях. Някои имаха куража да засягат ползи, да работят независимо?

- Партиите от много време работят по своята си политическа логичност на парламентарното посланичество. Ще рече, че откакто един път е гласувано за тях, те са изцяло свободни да вършат каквото мислят за вярно, тъй като даденият им от гласоподавателите мандат не е заповеднически. И по този начин стартират много свободно да интерпретират дилемите си, и да разтягат до разкъсване причините за аргументите за своите дейности. Та разминаването стартира в деня на встъпването в служба. А когато това разминаване се случи и сред обособените партии, се получава политическа дисхармония, дразнеща сензитивния слух на суверена, изключително в случай че той си е харесал даден модел на ръководство, а партиите стартират да му изясняват, че нещо се е объркал и че този модел е циничен. Между другото отношението към някогашния министър председател и ръководството му беше същото.

- Във фейсбук се завъртя забавен израз: Не желаеме Дългия, получихме Късия, ще пристигна Дебелия! Смятате ли, че Движение за права и свободи подмолно отново ще ръководи?

- Може и да не ръководи страната, само че ще ръководи интригата. Затова и от Движение за права и свободи ще зависят орисите на пророкуваните плаващи болшинства. И по тази причина съмнението на протестните партии за нови избори е толкоз огромно и толкоз ги затруднява взимането на просто решение. Ако в действителност са кардинални и поредни, би трябвало да излязат и почтено да кажат, че при поставените условия няма да поддържат държавно управление на Има Такъв Народ. Колебливостта им ги прави уязвими пред политическите им съперници, които те дефинират даже като врагове.

- Всичките политически игри и диалози в последните дни не вървят ли към принизяване на ролята на президента Радев?

Президентът Радев е в стратегическо оттегляне. Гледа от „ пилотската кабина “ разстановката на партийните сили на мощно разкаляното политическо полесражение. Целта му да кацне на президентската писта за повторно не е застрашена. Освен това служебното му държавно управление, с дребни забележки, се оправи чудесно, както с поставените съществени задания по „ хербаризирането “ на Борисов, по този начин и с оперативното ръководство на страната, в една усложнена конюнктура при съществуване на голям брой рецесии. А и въпреки всичко при определен парламент, неговата роля би трябвало да се върне в конституционни граници.

- Г-н Киряков, накъде върви България?

- На оперативно равнище в определената посока. На политическо равнище към втори предварителни избори за тази година и към вероятен сюжет „ избори до дупка “! Проблемът обаче е не накъде върви България, а накъде върви Европа и светът, не за друго, ами поради съдбовната ни съдба да изпитваме мъчително въздействието на други сили. За нас, както и за македонците апропо, би било най-добре да има обособена планета. Уви, обаче, това е химера! Затова ще се наложи да се приспособяваме бързо към скоростно изменящите се събития и процеси.

Интервю на Красен Бучков

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР