Ако българските граждани бяха гласували за парламент изцяло с хартиени

...
Ако българските граждани бяха гласували за парламент изцяло с хартиени
Коментари Харесай

Как Харвардите излъгаха българите? Ето кой печели в секциите, където се гласуваше с хартиени бюлетини

Ако българските жители бяха дали своят вот за парламент напълно с хартиени бюлетини, резултатите може би щяха да се разграничават от машинния избор предходната неделя и ГЕРБ да са първа политическа мощ, Българска социалистическа партия – втора, а " Продължаваме промяната " – едвам трета, написа Пловдив-онлайн.

Това подсказват данни на Института за проучване на обществената среда, анализиращи гласуването с машини и на хартия на парламентарните избори на 14 ноември т.г. Още през юли, когато напълно машинно гласоподаване бе въведено във всички секции с над 300 гласоподаватели, се видя спад на гласувалите спрямо тези през април. Въпреки това, нито една от институциите виновни за организацията на изборния развой не работи за дълбочинен разбор на аргументите за понижената изборна интензивност и на процедура подобен не бе осъществен, отбелязва неправителствената организация.
свързани новини63971на 19.11.2021
Гласуване с на 14 ноември т.г. имаше в 2567 секции в страната. Данните от тези секции демонстрират, че в описите им са били включени общо 326 514 гласоподаватели, а още 20 612 – дописани под линия. Гласувалите в секциите с бюлетини възлизат на 179 993 души, т.е. изборната интензивност е била 51.85%. Интересно е разпределението на вота от секциите с за седемте партии и обединения, получили посланичество в 47-ото Народно заседание. Тези политически субекти са събрали общо 157 185 гласа (или 90.47% от подадените действителни гласове).

Анализът на гласовете в секциите с сочи, че в тях изрично печели обединението ГЕРБ-СДС с 29.07%, следвана от Българска социалистическа партия за България с 16.99%. Движение за права и свободи и спечелилите изборите " Продължаваме промяната " също имат висок дял в хартиените секции. Най-малък дял от гласовете в тези секции печелят " Демократична България " и " Възраждане " – надлежно 3.2 % и 2.5%.

Така на процедура с въвеждането на машинното гласоподаване то облагодетелства избрани обединения и ощетява други като ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Припомняме, че след изборите на 14 ноември имаше редица сигнали за изборни операции и сменени данни от вота на гласоподавателите. Последният случай беше от секция в 24 МИР-София, където при преброяването на разписките се откриват 23 гласа за " Продължаваме промяната ", а по-късно в протокола от машината гласовете неизвестно към този момент са 103.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР