Ако България има целенасочена и трайна политика да разбере Зелената

...
Ако България има целенасочена и трайна политика да разбере Зелената
Коментари Харесай

Радан Кънев: Ако България разбере Зелената сделка като възможност, вместо проблем, може да извлече много ползи

Ако България има целенасочена и трайна политика да разбере Зелената договорка като опция, а не като проблем, може да е една от страните, които да извлече извънредно доста от нея. Това сподели евродепутатът Радан Кънев по време на образование за млади публицисти в партньорство с Европейския парламент, проведено от Българска телеграфна агенция на в София, съобщи кореспондент на ,,Фокус ".

" България е съвсем единствената по-голяма страна в Европа, която няма лична автомобилна индустрия. Ние не произвеждаме коли с мотори с вътрешно горене и няма никаква вероятност да произвеждаме. Съответно прекосяването към нови решения в подвижността може да съставлява доста огромен интерес за България. Имаме доста сериозна национална традиция в производството на най-различни типове акумулатори, в тяхното преработване, както и в производството на електродвигатели. Това е един от браншовете на машиностроенето, които не умряха в България и имат доста огромен капацитет занапред да се развиват. Естетствено това изисква с изключение на да се влага част от фамозните европейски пари от Зелената договорка, по този начин и да се включат огромни интернационалните вложители. Тази вероятност е доста реалистична в случай че се работи за нея ", счита евродепутатът.

Радан Кънев акцентира, че България има и приемлива стоманена индустрия. По думите му тя е една от нишите, по които в случай че желае, страната ни може да стане бутикова.

" Имаме и химическа индустрия, пред която съществуват доста благоприятни условия за включване в целия този развой. Това което явно нямаме е политическа непоклатимост, доверие в правосъдната система и стратегически потенциал на ръководството, тъй като с цел да привлечеш съществени вложители е нужна правна и политическа сигурност ", безапелационен е той.

На въпрос къде е България в подтекста на енергийната успеваемост, Кънев съобщи, че страната ни няма ясна тактика както за нея, по този начин и за реновирането на постройките.

" Мисля, че хората в България схванаха, че има смисъл от реновиране на постройките, само че имат своите възражения към качеството на направата. Няма никакво подозрение, че това се отразява автоматизирано на сметките за отопление през зимата. Сътветно желанието за влизане в тези стратегии е доста увеличено. Това, което би трябвало да занем на политиеско равнище е, че няма късмет всички сгрди в България да бъдат реновирани с обществени пари. Това е невероятно ", акцентира евродепутатът.

Радан Кънев разяснява още една актулна тематика, а точно затварянето на въглищните централи у нас и терзанието на хората, че ще останат безработни:

" В момента, в който трансформацията на всеки въглищен район в Европа стартира, това носи след себе си голям риск и диалогът с хората би трябвало да бъде прям. Да се твърди, че няма проблем, тъй като има фонд за обективен преход и 1 милиарда евро не е сериозен. Българският метод към въглищните райони е неповторим в европейски мащаб – няма друга страна, в която от момента на влизане в Европейски Съюз политическата власт настойчиво да отхвърля да одобри, че подобен въпорс съществува ", иронизира Кънев.

По думите на евродепутата, влизайки в Европейски Съюз България влиза и в директивата за трговията с излъчвания:

" Много хора я приписват на Зелената договорка, която е от 2019 година. Истината е, че тази инструкция е в цялостна мощ още през лятото на 2005 година. Тоест последователното прекъсване на въглищната енергетика посредством стопански механизми е заложено преди нашето влизане в Европейски Съюз ", безапелационен е Радан Кънев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР