Ако 15-годишната фигуристка Камила Валиева спечели медал от индивидуалната надпревара

...
Ако 15-годишната фигуристка Камила Валиева спечели медал от индивидуалната надпревара
Коментари Харесай

Ако Валиева спечели медал, няма да има церемония по награждаване в Пекин


Ако 15-годишната фигуристка Камила Валиева завоюва орден от самостоятелната конкуренция при дамите на олимпийските игри в Пекин, няма да бъде проведена гала по награждаване.

Това стана ясно след изказване на Международния олимпийски комитет. По-рано денем рускинята получи позволение от Спортния трибунал в Лозана да продължи с присъединяване си на най-важния състезателен конгрес на планетата. Преди дни стана ясно, че през декември Валиева е дала позитивна допинг проба, резултатът от която стана явен едвам на 8 февруари. Според КАС обаче тя не може да носи отговорност за използването на съответното вещество, защото няма 16 години.

" В интерес на уважението към спортистите и членовете на олимпийските комитети, няма да бъде проведена гала по раздаването на медали в отборната дисциплинираност във фигурното пързаляне в Пекин. Тя би трябвало да включва състезател, който има позитивна " А " проба за допинг, а нарушаването към момента не е публично. Ако госпожа Валиева приключи в топ 3 в женската самостоятелна конкуренция, също няма да се провежда такава гала ", пишат от МОК.

Снимка: Reuters


15-годишната рускиня оказа помощ на своя отбор да завоюва златото, изпълнявайки невижданите на Игри досега четворни скокове. Медалите обаче по този начин и не бяха раздадени.

Самото решение Валиева да продължи да взе участие в конкуренциите, а отговорност да се търси от треньорите ѝ и лекаря, доведоха до остри интернационалните реакции. С публични позиции излязоха от Олимпийския и Параолимпийския комитет на Съединени американски щати.

Снимка: Reuters


" Разочаровани сме от посланието, което това решение насочва. Отговорност на всички в олимпийското придвижване е да защитим честността на спорта и да пожелаваме спортистите, треньорите и всички останали да поддържат най-високи стандарти. Състезателите би трябвало да знаят, че ще има почтена конкуренция. За страдание, през днешния ден това право им бе отнето. Това е следващата страница от систематичното и всеобхватно неуважение на чистия спорт от страна на Русия. Знаем, че казусът още не е завършен и призоваваме цялото олимпийско придвижване да продължи да се бори за чист спорт от името на всички спортисти по света. ", пишат те.

Ако въпреки всичко след Игрите следствието признае рускинята за отговорна, тя ще би трябвало да върне извоюваните оценки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР