Академик Белоев, през последните няколко години неъсмнено се засили процесът

...
Академик Белоев, през последните няколко години неъсмнено се засили процесът
Коментари Харесай

Акад. Христо Белоев: В Русенския университет сме създали дигитална общност на преподаватели и студенти

Академик Белоев, през последните няколко години неъсмнено се ускори процесът на цифровизация. Как виждате ролята на студентите в бъдещия цифров свят?
Днешните студенти са утрешните мотори на цифровия свят. За разлика от студентите отпреди единствено 10 години, актуалното потомство студенти с право може да бъде наречено цифрово. Тези младежи, както и по-малките им братя и сестри, не могат да си показват своето всекидневие без цифровите технологии и интернет. Те живеят цифрово и дишат цифров въздух и биха се чувствали непълноценни, в случай че това им бъде отнето даже за минута.

Университетът е мястото, където жизненоважните ползи и потребности на младежите от цифровото потомство би трябвало да бъдат задоволени и канализирани. Именно по тази причина в Русенския университет се стремим постоянно да сме Номер 1 в оборудването на нашите аудитории, в доставката на най-съвременния хардуер и програмен продукт, в приложението на най-иновативните просветителни технологии. Свидетелство за това е неотдавна откритата в университета изцяло преоборудвана и осъвременена зала на Центъра за докторанти, която сме нарекли „ Образователно пространство на бъдещето “. Тя илюстрира по най-хубавия метод опциите за цифрова промяна на образованието и предлага условия за образование по виртуална и добавена действителност и изкуствен интелект.

Русенският университет постоянно се дава за образец и пример в приложението на иновационни просветителни технологии. Може да се твърди, че от нас е тръгнала концепцията за Виртуален университет в България, а виртуалната ни библиотека е с отворен достъп и има повече от 600 000 визити на страницата си на британски език. Съвсем неотдавна се организира заключителната конференция по плана HiEdTech, в който обучихме преподавателския състав от над 300 университета в Централна Азия по иновационни просветителни технологии, а сега образоваме педагогичен експерти по Национална стратегия на МОН на същата тема.

Ако се върна още веднъж на въпроса, който ми зададохте, за ролята на студентите в цифровия свят, бих споделил, че в Русенския университет сме основали цифрова общественост на преподаватели и студенти, в която преподавателите имат повече работа, тъй като постоянно би трябвало да са на равнището на ползи на своите цифрови студенти. Тоест, в университета е налице цифрова синергия – студентите стимулират преподавателите за иновационен напредък, а преподавателите стимулират студентите за иновационни достижения. Мисля, че по този метод сме намерили пресечната точка на общата ни посока към едно удовлетворяващо и стимулиращо цифрово бъдеще на другите генерации.
С всяка минала година технологиите се развиват от ден на ден и повече. Наскоро сключихте съглашение за съдействие с Хуауей Технолоджис България. Партньорствата с огромни софтуерни компании, като Хуауей, оказват помощ ли на образователните заведения да са в крайник с времето?
Ние в действителност сме доста задоволени от формализирането на съдействието с Хуауей Технолоджис посредством подписването на рамков контракт. За нас това е голяма привилегия, защото нашите студенти ще имат достъп до стажантски стратегии в една компания с върхови достижения и международна известност. Мислим, че и ние ще имаме принос към още по-авангардното развиване на компанията, защото нашите студенти са доста добре готови за работа в действителната процедура посредством намиране на истински и новаторски решения на софтуерни проблеми. Имаме безчет образци за сполучлива реализация на наши випускници в известни компании от региона на високите технологии и доста други браншове на стопанската система. Постигнали сме това посредством целенасочена дълготрайна политика за интензивна работа с бизнеса, за одобряване на ролята и въздействието на университета в развиването на районната екосистема.

Сътрудничеството на университета с компании от ранга на Хуауей освен оказва помощ за кариерното развиване на нашите випускници, то е насъщна нужда за цифровите генерации и е без конкуренция. Университетът развива познания и умения, само че превръщането им в компетентности не може да стане без допир с действителната процедура. Именно по тази причина Русенският университет посредством своя Кариерен център и посредством плановете, които извършва, следва пулса на времето и поддържа живи и действени партньорствата си с индустриални и софтуерни компании, с институциите на локалната и държавната власт, както и с културните институции. Тази необятна партньорска мрежа утвърждава позициите на университета в народен и интернационален проект, само че в това време тласка напред развиването на стопанската система и публичния живот.
Какви благоприятни условия предлага Вашият университет за развиване на ИТ експерти и успявате ли да осъществите връзката сред бизнеса и университета?
Русенският университет предлага доста благоприятни условия за построяването на ИТ експерти. Най-целенасочено това се прави в специалностите Компютърни системи и технологии, Компютърни науки, Софтуерно инженерство и Интернет и мобилни връзки, където постъпват кандидат-студенти с най-голям бал. Не би трябвало да се не помни, обаче, че доста други специалности в университета се концентрират върху развиването на цифрови умения, например в региона на дизайна, мениджмънта, аграрните, машиностроителните и транспортните технологии.

Днес подготвени ИТ експерти се търсят освен в ИТ бранша, а на всички места и ролята на университета е да отговори на публичните потребности и на потребностите на европейския и международния пазар на труда. Именно по тази причина Русенският университет непрестанно „ си сверява часовника “ с публичните потребности и е подготвен да откликне с нови специалности, които разкрива с дружно със своите сътрудници от бизнеса. Във всички органи за групово ръководство на университета са включени представители на действителната процедура. Подобна е обстановката и в държавните изпитни комисии за дипломни отбрани, където се пазят дипломни работи по тематики, заложени от бизнеса. Ние от дълго време сме разбрали, че „ университетът към този момент не е фабрика за познания “, а отворено пространство без стени, даващо шир на предприемчивостта и нововъведенията. Това са характерностите на университетите от четвърто потомство, а ние претендираме да сме подобен университет.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР