Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски на 20

...
Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски на 20
Коментари Харесай

Софийският университет прие отпадането на студентските такси

Академичният съвет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " на 20 февруари 2024 година одобри с единогласие позиция по отношение на плануваната от Министерския съвет промяна в областта на висшето обучение, касаеща отпадането на студентските такси.

" Реформите във висшето обучение и науката в Република България би трябвало да са учредени на дълготрайна визия, систематичен разбор, непрестанен и изчерпателен разговор с всички заинтригувани страни ", написа се в позицията на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

От Алма Матер приканват представителите на изпълнителната власт и народните представители да изоставят повърхностните и популистки решения и да стартират необятно разискване, което да откри най-хубавият път за развиването на висшето обучение, от което зависи бъдещето на стопанската система и обществото.

Според университетският съвет на СУ, най-важната смяна следва да бъде връщането към почналата преди 10 години промяна на висшето обучение и смяната на финансовия модел, която включва стимулиране на качеството (чрез повишение на тежестта на коефициента за качество при финансирането от държавата) и понижаване на голословно огромните разлики във финансирането на професионалните посоки, които водят до свръхфинансиране на едни посоки за сметка на непрекъснатия дефицит при други.

Вижте цялата позиция


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР