Акад. Николай Денков е учен в топ 1% в света

...
Акад. Николай Денков е учен в топ 1% в света
Коментари Харесай

Николай Денков: Море вместо по-ранен старт на учебната година вреди на образованието на децата

Акад. Николай Денков е академик в топ 1% в света в областта на физикохимията, неколкократен длъжностен министър на образованието и науката, до наскоро заемаше този пост в постоянното държавно управление на Кирил Петков. Водач на листата на " Продължаваме промяната " в 30 МИР - Шумен, и втори в листата в 23 МИР - София.

Ще се наложи ли тази година децата още веднъж да учат пред компютрите, вместо в класните стаи?

Не би трябвало. За благополучие новите разновидности на COVID-19 са по-малко рискови. Затова чакам защитните ограничения да са по-меки и да нямаме всеобщи затваряния като в първите години на епидемията. Не би трябвало да има и така наречен " дървени ваканции ", защото до края на тази година всички учебни заведения са обезпечени финансово, а с приемането на новия бюджет никой министър на образованието или на финансите не би си разрешил да остави учебните заведения без средства за прехрана.

Всъщност през последните години се наляха доста пари в образованието, само че няма забележими резултати.

Резултатите в образованието се виждат най-малко няколко години по-късно. Сегашното положение на системата, от което всички недоволстват, е резултат от политиките, водени през последните над 12 години - т.е. от времето, когато актуалните зрелостници са тръгнали на учебно заведение. През нашия къс мандат продължихме да покачваме заплатите на учителите, направихме детските ясли и градини безвъзмездни, увеличихме парите за прехрана в просветителните институции, отпуснахме средства за възстановяване на храната на децата в детските градини и на дребните възпитаници, както и на студентите в студентските столове. Увеличихме двукратно докторантските стипендии, които бяха доста изостанали от минималната работна заплата. Всичко това са вложения в образованието, чиито резултати чакаме през идващите години.

Как си обяснявате мощния отпор против предлаганите от Вашия екип в МОН промени в образователното време и стратегиите?

От една страна, би трябвало време, с цел да се обсъдят задълбочено всички причини и да бъдат уверени учителите и родителите, че предлаганите промени са доста потребни за децата. Чрез тях ще осигурим повече време за асимилиране на материала и за извършения, което ще увеличи качеството на образованието. От друга страна, част от причините срещу нашите оферти са повлияни от политически ползи. Не е загадка, че някои ръководители в просветителната система са и политически деятели - постоянно в техните изявления експертното мнение се смесва с политическата поръчка, която явно извършват.

Освен това в дебата погрешно се включват причини, които нямат нищо общо и даже вредят на образованието на децата, като да вземем за пример да отидем на на ниска цена море, вместо да стартираме малко по-рано образователната година, с цел да има повече време за извършения и да са по-равномерно разпределени ваканциите.

Все отново да не забравяме, че с изключение на критици, нашите оферти имат и поддръжници, да вземем за пример в лицето на най-мощния профсъюз в системата, както и на други организации с фокус върху образованието.

Една от значимите промени през Вашия мандат е тази в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО), която забрани политическата и партийна активност в учебно заведение. Вашите съперници обаче назовават това " политическо двуличие ".

С тези промени блокирахме опцията началниците на Регионалните упавления на образованието (РУО) и шефовете на учебни заведения да злоупотребяват със своите позиции и да притискат учителите и другите експерти от системата да гласоподават не по съвест, а съгласно това, което им подреждат по-висшестоящите по служба. Сега всяко политическо деяние може да бъде назакано като нарушаване на закона. В тази предизборна акция се вижда, че тази смяна значително работи. Сега всички са доста по-внимателни, тъй като една неверна стъпка би могла да им коства позицията. В същото време получавам сигнали, че политици от ГЕРБ не престават по остарял табиет да оферират управителен постове против политическа поддръжка.

Освен ЗПУО променихме и разпоредбите за състезанията за шефове - с цел да се вижда по какъв начин един шеф е определен, какво е заречен и да се наблюдава осъществяването на поетите задължения.

Въвеждането на мандатност на началниците на РУО и на шефовете също би помогнало в битката против партийните назначения.

Това са част от ограниченията, които могат да деполитизират системата, която беше тежко политизирана от ГЕРБ посредством партийни назначения на всички равнища.

Има ли патова обстановка с наредбата за състезанията за шефове? Тя е атакувана в съда " поради огромна доза субективизъм ".

Чрез квалифицираната от нас разпоредба се обезпечава равнопоставеност и гласност на състезанията за шефове - пробата е централизиран и идентичен за всички претенденти, организира се по едно и също време, а отбраната на тактиката за развиване на учебното заведение и изявлението се излъчват онлайн и се пази запис за дълъг интервал от време. За състезанието се сформира комисия от разнообразни експерти и всеки от тях прави оценка без значение от другите. Това е общоприета процедура, която минимизира субективизма, само че разрешава също да бъдат оценени извънредно значими качества на претендентите като лидерски, управнически и отзивчиви умения, способността им да работят в екип. Това са основно значими условия за всички управнически позиции. С сходен метод се сортират чиновниците в Европейската комисия, както и висшите мениджъри в частния бизнес.

Впрочем наредбата не е анулирана. Висшият административен съд спря нейното използване, до момента в който се произнесе всъщност за наличието й. Няма патова обстановка, тъй като всички учебни заведения имат или постоянни шефове, или краткотрайно изпълняващи длъжността, каквато е общоприетата процедура. Разбира се, колкото по-рано се проведат състезанията, толкоз по-добре. Пример за това, че с новата система за осъществяване на състезанията не е издирван политически резултат, е фактът, че те трябваше да се проведат по време на служебното държавно управление. Ако искахме да назначаваме " наши хора ", щяхме да проведем състезанията, до момента в който управлявахме, или пък след изборите, когато чакаме още веднъж да сме в ръководството на страната.

Кой е най-големият проблем на българското учебно обучение?

Големите диспропорции в нашата просветителна система - имаме отлични учебни заведения, с които можем да се гордеем в целия свят, а в това време над 40 000 деца не вървят на учебно заведение и още хиляди не го посещават постоянно.

Какво би трябвало да бъде актуалното учебно обучение?

Смисълът на актуалното обучение за мен е детето да се научи на три най-важни умения: да мисли самостоятелно; да учи през целия си по-нататъшен живот; да работи сполучливо с други хора.

Идеалното учебно заведение е това, в което учителят се усеща удобно и несъмнено, а ученикът схваща това, което му се преподава и е уверен, че то му е належащо в живота, като по едно и също време с това може да избира сред голям брой забавни занимания, включително и отвън образователните часове.

В късия ни мандат започнахме да работим в тази посока - направихме детските ясли и градини безвъзмездни, с цел да обхванем в тях оптимален брой деца, които да придобият хигиенични и обществени привички, да стартират да развиват умения за учене и в случай че щете - да научат български. Това е основно значимо, с цел да влязат децата задоволително готови в учебно заведение и да ги задържим там.

Освен това направихме стратегия за извънкласни занимания по спорт и изкуства, започнахме обзор на образователните стратегии, погрижихме се за заплатите на учителите и издръжката на учебните заведения. Сега би трябвало да си довършим работата.

Как висшето обучение в България да стане такова, че надарените български младежи да не търсят университети в чужбина?

Финансовите средства във висшето обучение би трябвало да се усилят доста, само че при изискване, че се създадат решителни крачки за възстановяване на качеството във всяко висше учебно заведение и във всяко професионално направление. Един от главните проблеми да вземем за пример е неналичието на добре работещи системи за атестиране на преподавателите и за акредитиране на университетите. Тези две системи не работят дейно и по тази причина всички постоянно са " отличници ", най-малко на хартия. Това положение не основава мотивация за развиване и не оказва помощ за повишение на качеството. Затова би трябвало да бъдат направени промени, както направихме в битката с плагиатството, да вземем за пример.

Каква е връзката сред обединяването на висшите учебни заведения и повишението на качеството?

Обединените висши учебни заведения могат да употребяват взаимно инфраструктура и преподаватели. По този метод най-хубавите преподаватели по дадена компетентност ще могат да образоват повече студенти и да се развие по-добра материална база като спортни площадки, общежития, образователни корпуси и лаборатории. Има смисъл да се вършат огромни вложения там, където те обслужват по-голям брой студенти. Иначе тези вложения ще са неефективни.

Идеята за обединяване на висшите учебни заведения не е нова - има такива рекомендации от разнообразни институции, в това число от Европейската комисия. През идващите години тя ще става все по-актуална поради демографските промени и по-малкия броя кандидат-студенти. Единственият метод да бъде решен този проблем е да се увеличи качеството по този начин, че нашите младежи да желаят да следват в България, а не безусловно в чужбина. На второ място, би трябвало да бъдат привлечени доста по-голям брой задгранични студенти. Има висши учебни заведения, които са доста сполучливи в това отношение, да вземем за пример медицинските, Висшето военноморско учебно заведение във Варна, Техническият университет в София и други Голяма част от останалите висши учебни заведения обаче не са задоволително готови да се състезават за студенти с европейските университети, с които те от дълго време действително се конкурират.

Доказано е, че по-големите висши учебни заведения са по-видими за кандидат-студентите и за вложителите, които търсят фрагменти. Това важи както за България, по този начин и в интернационален аспект.

Предложението за обединяване визира най-много София, където има 22 висши учебни заведения. Университетите отвън столицата имат потребност от развиване и от специфична поддръжка, в това число с целеви вложения, с цел да мога да покачат качеството си и да развият фрагменти за съответните райони.

Увеличихте заплатите във висшите учебни заведения, без да е ясно дали ще има финансиране за тях през идната година и ядосахте ректорите. Защо?

При състояние, че минималната заплата на учителите стана 1486 лева, напълно обикновено е началната заплата на асистентите във висшите учебни заведения да стане 1500 лева Няма по какъв начин да осигурим качествени преподаватели в университетите, в случай че техните заплати са по-ниски от учителските.

С актуализацията на бюджета от 1 юли до края на тази година са обезпечени средства за нарастване с 200 лева на възнагражденията за всички преподавателски позиции във висшите учебни заведения дружно с дължимите осигуровки. С тях повишихме заплатите. Това е доста мощен коз, с който министърът на образованието и науката, който и да е той, може да упорства да се плануват средства за тази цел в бюджета за идната година. Не разбирам за какво ректорите възразяват против тази смяна, като същият метод е употребен през 2020 година, когато минималната заплата на асистентите е станала 1300 лева

Защо се наложи да се трансформират минималните условия за академично израстване във висшите учебни заведения, в случай че в този момент настоящите бяха признати единствено преди няколко години?

Основният проблем в в този момент настоящите минимални условия е, че те са доста разнородни в другите професионални посоки и научни области. Има основателни рецензии, че в едно и също висше учебно заведение, даже в прилежащи катедри, има доста огромни разлики в условията за академично израстване. Затова потърсихме по-добър общ метод, който вкарва нови знаци и критерии, позволяващи доста по-фино да се отчетат спецификите на другите професионални посоки. След началните рецензии към препоръчаните нови минимални условия съставихме представителна група от 48 авторитетни преподаватели - от тях 13 ректори, разпределени отмерено във всички области на висшето обучение. Те актуализираха предлагането за нови минимални условия и разновидността, който в този момент е оповестен за обществено разискване, е признат от всички тези представители на университетските среди.

Вие сте знаменит академик. Защо решихте да влезете в политиката?

Първо, тъй като България се намира на кръстопът - или би трябвало да се върнем обратно към проваленото ръководство на прехода, което е знак на корупция, неефективност и забавено развиване, или да променим страната си по този начин, че да се трансформира в същинска развита европейска страна - с работещи институции, обективна правосъдна система и развита, новаторска стопанска система. Второ, имам прочут опит в политиката, който може да бъде потребен на " Продължаваме промяната ". Нейните водачи са доста енергични, високообразовани и мощно стимулирани да трансформират средата към по-добро, само че им би трябвало известно време, с цел да натрупат опита, който оказва помощ за реализирането на тази цел.

Бихте ли показали по един приоритет в трите съществени сфери - приблизително, висше обучение и просвета, които са заложени в програмата на " Продължаваме промяната "?

За предучилищното и учебното обучение има най-малко три, които би трябвало да вървят дружно. Първият е продължаващата актуализация на заплатите на учителите и останалите педагогичен експерти. Те би трябвало да бъдат атрактивни, тъй като продължава промяната на поколенията в учебните заведения и би трябвало да притеглим доста качествени учители.

Второ, би трябвало да разтеглим доста извънкласните действия - както по спорт и изкуства, по този начин и по науки и технологии. Това е методът да развиваме гения и уменията на децата и да създадем учебното заведение доста по-атрактивно.

Трето, би трябвало да актуализираме образователните стратегии и значително да променим учебниците, с цел да станат те доста по-разбираеми и забавни за учениците. Комбинирайки тези ограничения с обезпечаването на разнородни електронни запаси за образование, ще създадем непотребни частните уроци.

По отношение на висшето обучение фокусът би трябвало да бъде върху повишение на качеството във всяко висше учебно заведение и всяко направление, с цел да подготвим жители и експерти, каквито чакат обществото и бизнесът. Трябва да увеличим вложенията във висше обучение, повишавайки условията към преподавателите и образованието в университетите.

По отношение на науката оптимално бързо би трябвало да стартираме вложенията, свързани с научните проучвания и нововъведенията, с цел да притеглим млади преподаватели в университетите и учени в институтите. Заедно със своите по-опитни сътрудници те би трябвало да вършат научни проучвания на международно равнище и в това време да подкрепят развиването на обществото и стопанската система със своята научна експертиза.

Всъщност ние започнахме да работим по всички тези цели още през предходния ни мандат. Сега би трябвало да си довършим работата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР