Air One е по-голям, по-бърз и с по-голям капацитет за

...
Коментари Харесай

Електрически дрон, с който може да летите – възможно ли е?


Air One е по-голям, по-бърз и с по-голям потенциал за носене от останалите ултралеки модели
(снимки: предоставени от travelwithdrone.com)

Последните вести в авиацията са зашеметяващи – новите компании основават тип самолети с отвесно политане и кацане и съвсем всички декларират, че революционизират подвижността. Много от тези разработчици обаче даже не се приближават до изказванията си. Сега на сцената излиза компанията Air и нейният артикул в действителност е удобен.

Air е учредена през 2018 година с името Polarity Mobility. Тогава основаната в Израел компания стартира работа по личен електрически аероплан с отвесно политане и кацане (eVTOL).

Конкуренцията обаче е огромна – от Opener, Jetson Aero,, Lift, Next до и доста други. Всички тези компании претендират, че са бъдещето на въздушния превоз, а някои стигат до такава степен да настояват, че техният модел на еVTOL може да направи водач „ всеки искащ ”.

Нито една от тези компании обаче до момента не е изпълнила обещанията си. Повечето от продуктите им имат полетно време под 30 минути и могат да носят не повече от 200 паунда (~91 кг), в това число водача. Това е много ограничаващо, тъй като тези машини могат да носят единствено един пасажер, не могат да летят през нощта, нямат потребен товар отвън водача и не могат да летят законно покрай голям брой от хора. Тъй като множеството машини попадат в ултралеките правила на FAA, техните водачи не са подготвени.

Подобни транспортни средства постоянно се таксуват като „ летящи коли ”, само че в действителност не са такива. А с цените, които са шестцифрени суми, описът на хората, които могат да си ги разрешат, е мощно стеснен. Това ги прави повече летящи играчки, в сравнение с гражданска война.

Тук се появява Air със своя Air One.

Прессъобщението на Air не е по-различно от това на гореспоменатите компании и то гласи:

„ Всеки желае да лети и с AIR най-сетне това е допустимо. Ние сътворяваме занимателни и функционални лични airEVs, които ще прокарат път към нова епоха във въздушната подвижност, налична за всеки ”.

Твърдението на Air не е напълно правилно. Неговият eVTOL ще изисква операторът да има лиценз за водач. Което, в допълнение към предстоящата цена от 150 000 $, прави неубедително изказванието за „ всички искащи ”. Но в случай че погледнете оттатък маркетинговия диалект, тук има нещо в действителност хубаво.

Air е основал своя eVTOL по-голям, по-бърз и с по-голям потенциал за носене от гореспоменатите ултралеки модели. Компанията споделя, че One eVTOL може да лети до 155 mph (~250 км/ч), да се движи със 100 mph (~160 км/ч) и да остане в небето един час. А когато е паркиран, крилата му се сгъват, с цел да може да се побере в множеството гаражи.

One се издига в небето благодарение на осем електрически мотора, които прибавят до 771 конски сили. Според представителите на Air, това значи, че One може да се изстреля до 1000 фута (~305 м) над равнището на земята за 30 секунди или по-малко.

Начинът, по който Air eVTOL лети, е като този на дрон. Движението напред идва от наклоняването на самолета напред. Ето за какво пилотската кабина разполага с голям низък прозорец. При полет напред ще гледате през сенника. Но до момента в който кръжите, този огромен низък прозорец ви дава визия какво се случва пред и под вас.

Има балистична парашутна система и аварийни компютърни системи. Представителите на компанията споделят, че Air eVTOL ще лети даже в случай че четири мотора се повредят. Е, стига тези четири мотора да не са от една и съща страна.

Друг забавен факт е използваемото натоварване на One. Докато ултралекият eVTOL би трябвало да се оправи единствено с 200 паунда (~91 кг), Air може да носи двама души и багаж, добавящ до 550 паунда (~250 кг). За информация, това е единствено 10 кг по-малко потребен товар от нов Cessna 172 Skyhawk, носещ цялостен товар с гориво.

Моделът на Air би трябвало да има повече независимост от ултралек eVTOL. Компанията търси узаконяване от FAA, само че не е ясно защо ще бъде сертифицирана. Фактът, че не е ултралек, значи, че водачът може да лети с него от летище до летище сред градовете, което сега не може да се направи с ултралек eVTOL.

Разбира се, водачът на Air би трябвало да бъде някой, който към този момент има въздушно образование.

Air към този момент има първообраз в цялостен размер, който може да кръжи. Компанията чака цялостни летателни проби и узаконяване през идната година, като продажбите ще стартират през 2024 година

Статия е готова от, където може да.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР