Аида ОванесРегистрираните в бюрата по труда безработни в периода 1-7

...
Аида ОванесРегистрираните в бюрата по труда безработни в периода 1-7
Коментари Харесай

За седмица съкратените са близо 2 пъти повече от постъпилите на работа

Аида Ованес

Регистрираните в бюрата по труда безработни в интервала 1-7 август са 5234 души, сочат данните на Национален статистически институт. Най-много съкратени служащи има в София (649 души), Пловдив (413) и Благоевград (392). За същия интервал постъпилите на работа посредством бюрата по труда в страната са 2686 души, което е над 1,9 пъти по-малко от уволнените. Най-много назначени за седмица са регистрирани в София (247), в Бургас (206), във Варна - 178. В София съкратените са над 2,5 пъти повече от устроените на работа, в морската столица с съвсем двойно повече, без значение че сезонът е в разгара си.

Новорегистрираните в бюрата по труда не престават да са повече от устроените на работа, макар че резултатите от анкета на Агенцията по заетостта сочат, че над 60 840 от 378 752 компании ще търсят нов личен състав в идващите 6 месеца. Проучването е извършено през февруари-март т.г., когато бизнесът е декларирал нужда от 239 339 служащи и експерти с умения в разнообразни професионални посоки. Близо 71% от работодателите декларират, че срещат усложнения при обезпечаване на фрагменти, като най-трудно се намират продавач-консултанти, готвачи, шивачи, машинни оператори, програмисти. За съпоставяне преди година е имало максимален дефицит на машинни оператори, оперативни счетоводители, помощник-възпитатели, заварчици и електромонтьори. При възможна нова вълна на КОВИД-19 обаче близо 19,5% от работодателите декларират, че ще спрат търсенето на чиновници.

От 30 декември 2019 година, когато Национален статистически институт стартира седмична статистика на безработицата по отношение на пандемията от КОВИД-19, досега записаните безработни са 849 881 души, а общо устроените на работа посредством бюрата по труда са 581 957 души.

От 1 април т.г. минималното на ден обезщетение за безработица стана 18 лева, а оптималното - 84 лева

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР