Нещо невиждано се случва в наш град.Стана ясно, че на

...
Нещо невиждано се случва в наш град.Стана ясно, че на
Коментари Харесай

БТВ: За първи път в България опитват да направят изкуствен дъжд

Нещо невиждано се случва в наш град.

Стана ясно, че на летище Русе са започнаали опити за предизвикателство на неестествен дъжд. Към момента са осъществени 2 опита, финансирани от частна компания. За основаването на неестествен дъжд е нужен оборудван аероплан с реагенти, инсталирани на крилата, съобщи БТВ.

Те се възпламеняват от пулт в пилотската кабина. Димът от дребните частици се свързва с водните пари в атмосферата и ги трансформира в дъжд. Материалите, които се употребяват, са напълно естествени, написа

„ При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. На една територия от 100 км засяваме някъде от порядъка на 10-15 кг и като се разпръсне, долу падат едни дребни прашинки “, изясни предприемачът Христо Крушарски пред бТВ.

„ Използваме така наречен палки, това са палки, които горят на място. Има избран метод, по който се инсталират палките. Поставят се по този начин и се включват към клемите “, сподели специалистът Георги Налбантов.

В Румъния са реализирани доста положителни резултати.

„ Може би 40 % нарастване на преваляванията “, изясни Налбантов.

Христо Крушарски е работил за предизвикателство на превалявания в Румъния, Аржентина и Дубай. В Обединените арабски емирства да вземем за пример засяват облаци от 90-е години на предишния век.

„ Ако не стартираме да работим в този момент, след 20 години може би ще бъде късно. Защото това не е чиния с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Иска се доста работа, това е скъпо наслаждение “, разяснява Христо Крушарски.

Проектът за изкуствения дъжд изисква годишна инвестиция сред 15 и 17 млн. лева И се отплаща след най-малко 5 години. Затова ще се търси и помощ от страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР