Ахтопол. На 19 август (четвъртък) в посетителския център на Дирекцията

...
Ахтопол. На 19 август (четвъртък) в посетителския център на Дирекцията
Коментари Харесай

Интерактивна експозиция в Ахтопол ще представи проблема със замърсяването на Черно море на 19 август

Ахтопол. На 19 август (четвъртък) в посетителския център на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „ Странджа ” – „ Приморска Странджа ” в град Ахтопол ще бъде открита специфична, потребна и доста забавна галерия. Посетителите ще се срещнат с типовете делфини, които се срещат в Черно море, със звуците, които те издават, само че и с тревожната информация за степента на замърсяване с боклуци на влажните зони. Това оповестиха от ДПП " Странджа " .

Ръководството на дирекцията на Политическа партия „ Странджа ”, към Изпълнителната организация по горите и Сдружение с нестопанска цел Зелени Балкани-Стара Загора кани всички жители и посетители на Ахтопол да посетят изложбата и да се срещнат с проблемите свързани със замърсяването на крайбрежието и на Черно море и по какъв начин то се отразява на фауната и флората. За дребните гости сме планували занимателни, познавателни игри и, несъмнено – дарове.

Изхвърлените от индивида и попаднали в реките и моретата боклуци съставляват освен естетически, загрозяващ пейзажа проблем. Те са също по този начин съществена опасност за биоразнообразието на планетата и риск за здравето на хората. Заплаха, която за жалост грози и нашето Черно море, както и живота и дейностите на хората, свързани с него. Затвореният басейн на Черно море го прави извънредно уязвимо за всевъзможен вид замърсяване, поставяйки на риск неговите жители. Отпадъците, които морето изхвърля по плажовете, както и откриването на острови от отпадъци, носещи се по повърхността му, демонстрират значимостта на казуса. Основна цел на план Bio Learn е да обезпечи обмяна на информация и опит сред партньорите; образования, създаване на капацитети; създаване на общ метод и методика за екологично образование; образуване на акции, с което да се увеличи информираността в обществото за понижаване на замърсяването в основни влажни зони и в Черно море.

Инсталацията се състои от информативен киоск и два макета на елементарен делфин и съдържа богата информация за Черно море и неговите жители, само че също по този начин и за световния проблем със замърсяването с боклуци. Инсталацията е част от план BSB142 BioLearn „ Екологично схващане и държание за прекъсване на замърсяването в значими влажни зони на Черноморския басейн “, финансиран от Съвместна оперативна стратегия за трансгранично съдействие „ Черноморски басейн 2014-2020 “ и изпълняван от Сдружение с нестопанска цел Зелени Балкани-Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР