Ахмед Доган умее да се рекламира. Приучи медиите да сервират

...
Ахмед Доган умее да се рекламира. Приучи медиите да сервират
Коментари Харесай

Доган вика неволята

Ахмед Доган умее да се популяризира. Приучи медиите да сервират незабавно на публиката коледното слово, което изнася всяка година пред номенклатурата на Движение за права и свободи. Хитър номер, с който „ почетният ръководител ” на малцинствената партия надали не се приравнява с президента на републиката, с чиято тирада по традиция изпращаме годината.

Това обаче не понижава смисъла на неговите изказвания, поради извънредно редките му обществени прояви. Все отново в устава на Движение за права и свободи е записано, че Доган „ въплъщава и показва непреходните полезности и стратегическите цели на партията ”. С други думи, той сочи и пътя, и истината, които придвижването да следва.

Извън нормалните му разсъждения за сегашното и бъдещето на демокрацията и либерализма, тази година

 

Доган нямаше кой знае какво да каже.

 

Коментаторите напълно ненужно се превъзбудиха от думите му за „ рестарт на демократичния модел ”. Няма нищо в речта му, което да подсказва, че зад тази обща фраза стои някакъв съответен политически проект. Както някои приказват, че била нужна нова Кръгла маса, а други – че преходът трябвало да стартира изначало, по този начин и Доган си приказва, че на модела му бил нужен рестарт. Това е всичко.

Не е изключително прозорлива и констатацията му, че „ към днешна дата в политическия набор на България няма нито предпочитание, нито подготвеност за предварителни парламентарни избори ”. „ Всяка политическа мощ се надява за обикновено привършване мандата на ръководещото болшинство с очакване оптимално да се възползва от парламентарното време за прелегитимиране, позициониране и вероятно за конструиране на нетипични съдружни формати. Целта им е обезпечено присъединяване във властовата система на страната ”, показва Доган. Иначе казано, опозицията е слаба и разграничена, и с цел да се добере до властта, ще се прегрупира в толкоз неуместни обединения, че ще се хванем за главите. Като че ли не се досещаме и сами, че по този начин ще стане!

Всъщност единственото, което е забавно в речта на Доган, е това, което отсъства от нея. А неналичието отчетливо се вижда, когато се направи съпоставяне със словото му от края на 2018 година Тогава почетният водач на Движение за права и свободи обстойно и нашироко

 

изложи своята концепция за „ програмен кабинет

 

за ускорено догонващо развиване на България ”. Тезата му беше, че постигането на консенсус сред главните политически сили за такова държавно управление ще съставлява „ сериозен тест за това до каква степен сме узрели и подготвени да надмогнем нашето партийно-политическо его и да създадем нещо значително за стандарта на живот на хората ”. „ Да им покажем, че има светлина в тунела! ”, патетично прикани тогава Доган.

Разбира се, никой не се хвана на уловката. Очевидно беше, че „ програмният кабинет ” във въображението на Доган е просто

 

нова разновидност на държавното управление на Пламен Орешарски,

 

което преди време също беше представяно като експертно, а не политическо. Това ръководство имаше къс живот, приключил с срамен край, посредством точно на Движение за права и свободи. Движението го компрометира още в самото начало, като наложи на Българска социалистическа партия, с която тогава си партнираше, да утвърди неговия народен представител и предприемач Делян Пеевски за началник на ДАНС и по този начин предизвика всеобщо гражданско неодобрение. А най-после депесарите подло отдръпнаха поддръжката си за кабинета в опит да се харесат на Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ явно беше на път да се завърне отпред на страната. Интригата им обаче се оказа напълно безрезултатна – изтърваха властта, а всички, в това число Българска социалистическа партия и Борисов, дефинитивно схванаха, че да създадеш формален политически съюз с Движение за права и свободи е все едно

 

да си опреш зареден револвер до челото.

 

Затова никой по този начин и не обърна внимание на апелите за „ ускорено развиване ”, които хората на Доган неуморно повтаряха през 2019 година, както той ги беше инструктирал. Сега самият той наподобява е осъзнал, че няма смисъл да върти същата плоча и просто е изоставил концепцията, която предходната година стартира с фанфари.

А без това програмната тирада на Доган се оказва празна откъм хрумвания. Оказва се, че почетният лидер на Движение за права и свободи, който претендира, че дефинира „ стратегическите цели ” на партията, няма визия в каква посока да поеме. Остава му да чака „ обикновено привършване мандата на ръководещото болшинство ” и идващите по-късно избори. А до тогава – да вика неволята, с цел да го извади от нежеланото състояние, в което вкара личната си партия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР