Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, българката с кариера на

...
Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, българката с кариера на
Коментари Харесай

Отиде си легендата Нора Нова

Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, българката с кариера на попзвезда в Германия и Европа през 60-те и 70-те, по-късно бизнес дама, е умряла на 93-годишна възраст, оповестяват нейни близки в обществените мрежи. 

Ахинора Константинова Куманова е родена на 8 май 1928 година в семейство на посланик и оперна певица и като дете живее известно време в Берлин, където татко ѝ работи в българското посолство. След войната чичо ѝ е погубен от Народния съд, а татко ѝ на два пъти лежи в Белене. 

При тази фамилна история, за управляващите Ахинора към този момент е „ противников детайл “, още повече, че стартира да пее джаз с един от първите такива състави по онова  време „ Оркестъра на оптимистите “, а джазът е считан публично за „ упадъчна музика “. 

През 1956 година по време на Унгарското въстание Ахинора е задържана за известно време, но през 1960 година след брак с жител Германска демократична република,  успява да напусне България и заминат за Берлин. Стената още не е издигната и напълно скоро Ахинора се трансферира в Западна Германия. 

Още същата година подписва контракт със звукозаписната компания со Electrola, с която издава 6 сингъла, преда да премине към различен лейбъл — Ariola. Там е забелязана от известният по това време артист и продуцент Нилс Нобах. От него идва и идеята за артистичния ѝ псевдоним Нора Нова  (от АхиНОРА КумаНОВА), с който става известна. 

През 1961 година заема четвърто мяста на немския „ Шлагер-фестивал “, и получава златна рева за милионните продажби на сингъла „ Nora (Telefon aus St. Tropez) “. Най-големият триумф в музикалната ѝ кариера идва през 1964 година, когато когато взе участие в националния конкурс и печели правото да показва Германска федерална република на състезанието Евровизия.  Така Нора става първата българка, пяла на популярния песенен конкурс — повече от 40 години преди и България да запише първото си присъединяване (с група „ Каффе “) през 2005-та.  

След  Евровизия, с изключение на на немски, Нора записва песни и на  френски и на италиански, взе участие и в други телевизионни състезания и шоупрограми, а през 1982 г. се снима и в един немски сериал — Schwarz Rot Gold.

В допълнение към артистичните си изяви, тя отваря няколко бутика в Мюнхен и развива успешна моден бизнес и търговия с антиквариат и мебели.  След измененията през 1989 се завръща в България, където също отваря фешън бутици, а през  2001 година става един от основателите на Национална движение „Симеон Втори" и колоритна фигура в артистичните среди. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР