Агресията на руския диктатор Владимир Путин в Украйна, започнала на

...
Агресията на руския диктатор Владимир Путин в Украйна, започнала на
Коментари Харесай

Благодарение на Путин: Всички в Украйна искат независимост, спират да говорят на руски дори вкъщи -

Агресията на съветския деспот Владимир Путин в Украйна, почнала на 24 февруари т. година,  действително се е отразила извънредно сплотяващо за хората в страната. Това демонстрира национално представително проучване, извършено от социологическа група " Рейтинг " в интервала 17-18 август.

Според данните през днешния ден 97 % от жителите биха подкрепили оповестяването на самостоятелност на Украйна.

Рейтинговата група показва, че този индикатор е повишен от 80 на 97% само през последната година. Още по-интересното е, че преди 10 години, през 2012 година, едвам 62% през 2012 година

В същото време три четвърти от украинците (74%) правят оценка посоката на развиване на страната като вярна и единствено 13% считат, че тя се движи в неверна посока, като същият брой хора се затрудняват да отговорят.

Респондентите правят оценка актуалната обстановка в Украйна по-високо от междинното - 4,6 точки (по 7-степенна канара, където 7 е най-високата точка). Той е 1,5 пъти по-висок от този през предходната година (3,0).

Бъдещето на страната след 10 години се прави оценка на 6,4 от 7, което също е доста по-високо от миналогодишната оценка (4,5). Рейтинговата група показва, че две трети от интервюираните правят оценка вероятностите пред Украйна на най-високо равнище.

Според изследването болшинството от украинците виждат своята страна в бъдеще като свободна, самостоятелна и богата.

Младите хора по-често от другите възрастови категории виждат бъдещата Украйна като свободна, самостоятелна и мощна, хората на междинна възраст - като мирна, просперираща и сполучлива, а по-възрастните - като богата, просперираща и щастлива. Мъжете по-често виждат бъдещата Украйна като свободна, самостоятелна, мощна, прогресивна, демократична, европейска, без корупция. Докато дамите - богата, просперираща, спокойна, щастлива и непобедима.

Групата " Рейтинг " отбелязва, че безспорното болшинство от интервюираните се дефинират като жители на Украйна (94%). Почти същият брой хора се определят и съгласно района, в който живеят. Половината украинци се дефинират като европейци, до момента в който към 30% не се дефинират като европейци.

Все отново в Украйна към момента има съвсем 10%, които се самоопределят и като " руски човек ".

Що се отнася до гражданската еднаквост, няма основни разлики във връзка с района или възрастта. Освен това младежите по-често се считат за европейци, до момента в който по-възрастните по-често се считат за " руски човек ".

Пак съгласно същото проучване, след пълномащабното навлизане на съветската войска в Украйна нараства броят на хората, които по-често приказват на украински вкъщи.

По-специално, 51% от респондентите декларират, че приказват украински вкъщи. През април т. година делът им бе 48%. Една трета от украинците приказват у дома и на украински, и на съветски, а 13% - съветски. Повече от половината от жителите на южните и източните региони са двуезични, а към една четвърт са рускоговорящи.

" Употребата на съветски език в всекидневието е намаляла почти на половина ", настояват социолозите.

В същото време 76% от интервюираните са показали украинския като собствен роден език, 19% - съветския. 30% от рускоговорящите украинци считат украинския за собствен роден език.

Според изследването 86% от интервюираните считат, че украинският би трябвало да бъде единственият държавен език, а 10% поддържат статута на съветския като формален език в някои райони, като единствено 3% са за съветския като втори държавен език в Украйна.

" През последните шест месеца броят на хората, които са почнали да поддържат връзка постоянно на украински език, е повишен до 64%. Понякога приказват на украински - 24%, рядко или в никакъв случай - 12%. Жителите на южната и източната част на страната, както и мигрантите, стартират по-често да употребяват украински език. От началото на войната 19% от украинците са минали към непрекъсната или по-честа приложимост на украинския език. Общо взето, от началото на войната 41% от рускоезичните и двуезичните украинци са почнали да приказват украински по-често, 24% от тях - непрекъснато, а 17% - по-често " - означават социолозите.

Според изследването се следи и внезапен спад в потреблението на съветско осведомително наличие измежду украинците. Повече от 40% от интервюираните въобще са спрели да гледат съветски сериали, а друга една четвърт не са гледали преди и не гледат в този момент. Като цяло съвсем 70 % не са гледали съветски телевизионни сериали през последните шест месеца, като тази цифра се е утроила. Само 15% към момента гледат съветски телевизионни сериали.

Освен това повече от 40 % от интервюираните са спрели да слушат съветска музика, а други 18 % не са я слушали преди и не я слушат в този момент. Като цяло съвсем 60% не са слушали съветска музика през последните шест месеца, като този % е повишен съвсем пет пъти. Само една четвърт не престават да слушат съветска музика както преди.

" Днес съветските сапунени опери се гледат по-често от междинното потомство и от дамите. Що се отнася до музиката обаче, честотата на ползване се разграничава доста измежду младежите, междинното потомство и мъжете (една трета от тези категории не престават да слушат музика на съветски изпълнители) ", се споделя в изследването.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР