Агресията към деца и хапането е една от най-честите причини

...
Агресията към деца и хапането е една от най-честите причини
Коментари Харесай

Кучето се страхува от деца - как да му помогнем?

Агресията към деца и хапането е една от най-честите аргументи за занемаряване на кучета. За страдание множеството от тези нещастни събития се случват, тъй като родителите не обезпечават както на децата, по този начин и на кучетата задоволително сигурност и образование и просто тъй като кучето се опасява от децата.

1. Защо кучето се опасява от деца?

Всъщност страхът на кучето от деца е доста постоянно срещано събитие. Децата са шумни, груби и плашещи от време на време. Защо някои от тях се опасяват, а други не? Има няколко аргументи:

Стрес при кучето

Това може да се случи, в случай че кучето е дете на срамежливи родители и/или майката е претърпяла доста стрес по време на бременността, както и кученцето след раждането. Кортизолът въздейства върху образуването на префронталната кора на мозъка, която също е виновна за нашата резистентност на стрес и дръзновение.

Грешна социализация на кучето

Поради разнообразни аргументи кученцето не е въведено или е въведено погрешно или прекомерно късно.

Травматично събитие

Кученцето е било уплашено от дете или засегнато. Малките деца постоянно са склонни да дърпат опашките си, да хващат козината им, да крадат играчки и храна и даже да им бодат очите. Някои кучета са толерантни към допиране от деца. Други кучета може да развият боязън от деца единствено след едно неприятно прекарване.

2. Как кучето да свикне с децата?

 Кучето се опасява от деца - по какъв начин да му помогнем?

Тъй като е малко евентуално едно куче да изживее целия си живот, без въобще да срещне дете, значимо е да работите върху оправянето със страха на вашето куче. Това е за вас, и за положителното на вашето куче, и за положителното на децата, които животното може да изплаши или ухапе от боязън.

Консултирайте се със експерт

Ако към този момент имате куче и то се опасява от деца, а вие ги планирате, то първото нещо, което би трябвало да извършите в този момент, е да се запишете за консултация с добър експерт по образование и социализация на кучета и да започнете работа още през днешния ден.

Нека кучето учи децата в профил

Ако имате кученце и то към момента не се опасява от никого, запознайте го с разнообразни деца на друга възраст. Не е належащо да играете дружно, просто кажете здравей, гледайте се, оставете кученцето и детето да се учат взаимно в спокоен режим.

Не насилвайте кучето

Ако вашето кученце или възрастно куче към този момент се опасява от деца, вие също би трябвало да се свържете със експерт. Междувременно вие спазвате елементарни правила пред него - не принуждаваме кучето да поддържа връзка с плашещи същества, не натискаме, не храним, въобще не взаимодействаме.

 Кучето се опасява от деца - по какъв начин да му помогнем?

Изведете кучето на площадката

Отидете на площадката и наблюдавайте децата от безвредно разстояние - всяко куче си има отдалеченост - 10-100-200 метра. Как да разберете коя е безвредната отдалеченост? Кучето гледа, само че към момента не е нервно и не ръмжи, нито лае. Например, можете да започнете, като хвърлите няколко лакомства на кучето си, когато то види децата в далечината и се успокои. Много постепенно в продължение на няколко дни, седмици или месеци (в взаимозависимост от степента на страх) можете да намалите дистанцията сред кучето и децата, като раздавате лакомства и хвалите кучето, до момента в който то гледа умерено, без да демонстрира признаци на боязън или стрес при кучето.

Не наказвайте кучето

Никога не наказвайте куче, което реагира нападателно на деца от боязън, защото това единствено удостоверява на кучето, че е имало основателна причина да се опасява от тях.

Ако близката среща не може да бъде избегната, пробвайте се да дадете поддръжка на кучето си - тази, която вашето куче избира - прегърнете го, разсейте го с играчка или лакомство, дайте му нещо за гризкане.

Ако към този момент имате деца, които живеят вкъщи и уплашено куче, поставете ясни правила - не пипайте кучето, изключително когато спи и яде. Играйте единствено безконтактни игри и единствено в случай че кучето няма нищо срещу. Осигурете безвредно място за кучето, където не се позволяват деца. И в никакъв случай не ги оставяйте сами дружно.

Какво е отношението на вашето куче към децата?

Вижте също:

- Как да играем с кучето;

- Признаци на меланхолия при кучето;

- Ако кучето се опасява от нещо

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР