Агресията е най-честият и сериозен проблем в поведението при кучетата.

...
Агресията е най-честият и сериозен проблем в поведението при кучетата.
Коментари Харесай

Как да се справим с агресивно куче

Агресията е най-честият и сериозен проблем в държанието при кучетата. Терминът експанзия се отнася до огромно многообразие от държания, които се срещат по голям брой аргументи при разнообразни условия.

Почти всички диви животни са нападателни, когато пазят териториите си, пазят потомството си и себе си. Видовете, които живеят в групи, в това число хора и кучета, също употребяват експанзия, с цел да договарят за обществени взаимоотношения.

Да се каже, че кучето е нападателно, може да значи цялостен куп неща. Агресията обгръща редица държания, които нормално стартират с предизвестия и могат да завършат с офанзива.

Куче, което демонстрира експанзия към хората, нормално има характерно държание преди този момент. То стартира да ръмжи. Може да застане неподвижно, с леко приведена предница на тялото. Показва зъбите си.

Обикновено тези знаци са съпроводени със захапка, която според от темперамента на животното може да аргументи от леко наблягане до тежка рана.

Много са аргументите за проявата на експанзия при кучетата. Тя може да е предизвикана от нерешителност, от потребност да се пази територията, храната, обичаната играчка за дъвчене. Ако кучето реши, че някой от фамилията е заплашен, също може да нападне.

Някои нападателни кучета се държат по този метод заради здравно положение или затруднение. Освен остри мъчителни положения, кучета с ортопедични проблеми, нарушавания на тироидната жлеза, надбъбречна дисфункция, когнитивна дисфункция, гърчове и сензорни дефицити могат да проявят нервност и експанзия.

 Питбул

Гериатричните кучета могат да страдат от комплициране и неустановеност, което може да провокира нападателно държание. Точно и по тази причина при демонстрация на експанзия от вашия домакински любим посетете ветеринарния си доктор, с цел да ревизира за едно от тези положения.

За агресивоността за кучето постоянно е отговорен стопанинът, заел се с образованието от най-ранна възраст на животното. В тези обстановки е доста мъчно животното да бъде отучено да се държи по този метод. Най-добре потърсете специфичен педагог на кучета, който ще ви помогне с професионални препоръки и образования.

Ако кучето ви демонстрира експанзия, избягвайте да го поставяте в обстановки, които могат да я разсънят. Такива са взаимоотношението с други кучета, с хора или избрана категория лица.

Предотвратете нахлуване на хора в територията на кучето, изключително когато то е вързано на каишка. Също по този начин внимавайте то да не усеща опасност към значимите за него запаси като храна, играчки или места за спане.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР