Агил Рустамзаде е военен експерт от Азербайджан с личен принос

...
Агил Рустамзаде е военен експерт от Азербайджан с личен принос
Коментари Харесай

Какво се случва на бойното поле в Украйна и колко дълго може да продължи

Агил Рустамзаде е боен специалист от Азербайджан с персонален принос в планирането и провеждането на военната интервенция на Азербайджан в Нагорни Карабах през 2020 година Представяме ви негово изявление от 18 март пред YouTube канала NEWSADER. С незначителни съкращения.
За резултатите от досегашните бойни дейности в Украйна би трябвало да се съди първо от това, че Украйна води война с по доста параметри втората по мощност войска в света. Освен това Русия е голяма страна със забележителен боен и икономически капацитет. Също по този начин Русия има съдружник като Беларус. А беларуската войска намерено се приготвя да се намеси - те желаят да открият нов фронт северозападно от региона, откъдето съветската войска реализира главното си навлизане (това е направлението през Чернобил) . Беларуската част включва към 20 000 души. Споменатите параметри се отнасят до общото количество на въоръжените сили, само че действителностите са малко по-различни.

През последните 20 години Русия взе участие в разнообразни военни спорове. С изключение на този в Сирия тя на никое място не съумя да показва детайли от воденето на модерна война, с използването на модерни мостри на въоръжение и с нови концепции за воденето на бойните дейности. Руската войска към момента се придържа към каноните от 1939 година - " нанасянето на дълбоки настъпателни удари " с потреблението на всеобщи сухопътни войски и на първо място на бронетанковите войски.

Така през днешния ден повече никой на никое място не води война. Но обстоятелствата са въпреки всичко, че по количество на силите и на бойната техника Русия е на второ място по мощност на въоръжените си сили.
Реклама Стратегическа неточност в планирането
Това, което следим досега в хода на бойните дейности от страна на Русия в Украйна, е плод на стратегическа неточност в планирането на интервенцията. Ако те бяха възнамерявали класическа настъпателна армейска интервенция с привличането на всеобщи сили на ударната авиация, картината би била друга. Какъвто и смисъл да влагат в така наречен специфична военна интервенция, тя по никакъв метод не се побира в общите догми на военната просвета и изкуство и през цялото време беше обречена на неуспех.

При планирането на интервенцията не бяха регистрирани такива фактори като волята за опозиция на украинския народ и на украинската войска. Още до началото на военния спор в разнообразни закрити разисквания ми хареса позицията на английски изчерпателен център - че в сухопътната част на една военна интервенция Украйна има обилни шансове.

Въпреки всичките разногласия и полемики, че Украйна се нуждае от МиГ-29 и Су-15, шансът на украинската войска е точно да устои " на земята " посредством асиметрични начини за водене на военните дейности, посредством устройването на засади, посредством неконтактни бойни дейности, като изтощава и унищожава съветската войска.

На 24-ия ден от началото на войната виждаме еднопосочно, че общият проект за защита на украинската войска е бил грамотно създаден, тактически изцяло реален и дава своите резултати. Руското навлизане се състои от две елементи - по северното и по южното направление. Вече можем да твърдим изрично, че на северното направление съветската войска е принудена да премине към защита. Там тя понася основни загуби и в близко време може да бъде дефинитивно подавена и ликвидирана.
Реклама
Южната формация загуби в общи линии вероятностите за по-крупни настъпателни дейности в действен мащаб. Ако не настъпят някакви радикални промени, нея също я чака погром. Особеното в съпоставяне със северната е, че на юг Русия разполага със доста по-добри условия за логистично обезпечаване. Чрез жп превоз и по шосе те могат да " зареждат " силите си от територията на Крим с муниции, гориво и други

За триумфа на Украйна по северното направление голяма заслуга имат силите на териториалната защита и силите за специфични интервенции, които нарушиха напълно съветската скица за тилово обезпечаване. Те устроиха " война на връзките " посредством ефикасни засади, разгромяваха колоните с техника на тиловото обезпечаване.
Това не значи, че Путин се е отказал да унищожи Украйна. Но опциите му с политически и стопански средства да реализира тази цел към този момент са извънредно лимитирани.Русия към този момент не е същата
Русия към този момент не е същата, каквато беше, започвайки войната на 24 февруари. Срещу нея се нанасят мощни стопански удари и всеки ден тя отслабва. Каква ще бъде Русия след месец или два за мен като боен специалист е мъчно да преценява, тъй като глобите, които бяха наложени, нямат аналог в света. На този въпрос всички се затрудняват да отговорят. Но еднопосочно след месец Руската федерация няма да бъде това, което ние познавахме преди войната. Тоест най-вероятно ще продължат опитите за активизиране на страната, опитите да се ползват нови дейни дейности по други посоки, само че без мощен стопански капацитет това в последна сметка ще докара до злополука,тъй като разноските за военни потребности по време на война нарастват 10 пъти . Това стопанската система на Руската федерация не може да издържи.
Запасът от стратегически оръжия е стеснен
Важен в тази ситуация е освен общият стопански и боен капацитет сега, а на първо място капацитетът на високоточните оръжия, които тя употребява. Запасите от такова оръжие на Русия са лимитирани. Това беше ясно и преди войната. Разбира се, елементарните въоръжения, с които те нанасят бомбени и ракетни удари по украинските градове, в РФ са просто " море ". А в същото време запасите от високоточни оръжия се стопяват.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Политика 1 Икономика 2 Свят 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
Те към този момент употребяват своите стратегически ударни средства - ракети с въздушно базиране, които се употребяват от стратегическата авиация. Те обаче по принцип са предопределени на първо място за нанасяне на нуклеарни удари - това е стратегически запас, който може да бъде употребен единствено в крайни случаи.Но в този момент употребяват тези средства с елементарни бойни глави. Инструментите им за нанасяне на прецизни удари са все по-малко и по-малко. Крилатите ракети с въздушно базиране са най-скъпите оръжейни системи - те са доста комплицирани. Това в действителност е един безпилотен аероплан, само че доста надминаващ мащабите на елементарните дронове.
Икономиката не е на военни релси
Войната, въпреки това, интензивно експлоатира всички запаси. Така да вземем за пример ресурсът на едно танково оръдие е 500 изстрела. В Русия не активизираха стопанската система на военни релси. За да водиш пълноценна война, е нужна такава готовност, тъй като в мирновременни условия армията употребява годишно, да речем, 10 000 снаряда. Във военно време числата към този момент надвишават милиони.В този смисъл боеприпасите за тежките артилерийски системи ще им бъдат задоволителни за още към месец. Но също така би трябвало също да бъдат сменени моторите на танковете, които са изчерпали своя запас, стволовете на танковите оръдия, на артилерийските системи. И тук поражда проблем.

Сега на Русия й се постанова внезапно да усили производството на високоточни крилати ракети. Това е произведение, което се създава за нескончаем интервал от време. Възникват проблеми и с комплектуващите детайли.

Стратегическите неточности, позволени при планирането на тази интервенция, няма да разрешат с тактически дейности да се усъвършенства ситуацията на съветската войска. Те в общи линии към този момент закъсняха. Ако в този момент вкарват трисменна работа в своите отбранителни фабрики, действителният резултат ще се прояви след седмици. За някои системи - след месец. А през това време може да се окаже, че в Украйна няма да има повече съветски бойци.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Прехвърляне на запаси от други страни
Без оповестяването на всеобща готовност, без пролетния за тази година набор за попълване на загубите в персоналния състав Русия ще се пробва да извлече всички свободни запаси от базите в чужбина, само че те не могат да трансформират нищо във войната в Украйна.

Или ще би трябвало да разгласят всеобща готовност, или посредством масирани обстрели на градове ще се пробват да отсрочат дейни дейности от украинска страна и да реализират въпреки всичко някакви условия за воденето на договаряния за помирение. И в този момент Русия подхваща на практика дейности в това отношение.

Планира се и към този момент стартира извеждането на свободни запаси от 102-ра база на съветските войски в Армения. В Абхазия и Южна Осетия, като приканват и доброволци от локалното население. От Нагорни Карабах към този момент не се следи изтеглянето на съветските " миротворчески " сили. Извеждат сили и от Таджикистан. Максималното, което те могат да " изстържат " от своите бази в чужбина, е не повече от 30 000 - 40 000 души. Допълнително могат да привлекат и сили от своята формация в Сирия, само че това би било прекомерно рисковано за Русия. Има прекалено много приказки за сирийските доброволци и " сирийските джихадисти ". Тяхното въвеждане обаче в бойни дейности, където водят война постоянни армии, наподобява изцяло несъстоятелно.

По отношение на броя на силите, които могат да бъдат в допълнение привлечени, следва да се има поради, че част от тях би трябвало да попълнят обекти и формирования на територията на самата Русия, откъдето щатните сили бяха трансферирани в Украйна. Въпреки неведнъж декларираното, че в Украйна няма да се изпращат срочно служещи, болшинството от персоналния състав на силите на РФ в Украйна са точно такива.
Ограниченията пред украинската войска
За украинската войска сегашните й благоприятни условия да нанася удари в дълбочина се лимитират от опциите на тактическия ракетен комплекс Точка У - 120 км. За съветската войска този капацитет стартира от оперативните ракети " Искандер " - 500 км, и приключва с крилатите ракети с морско и въздушно базиране. Крилати ракети руснаците използваха против Украйна и от акваторията на Каспийско море, което е огромно разстояние. Затова съветската войска е по-мощна по всички индикатори във връзка с украинската. Единственият колорит е в качеството на военнослужещите.

Украинската войска е формирана на първо място от военнослужещи по контракт и тези професионални бойци в голямата си маса имат военен опит, защото неведнъж бяха привличани след 2014 година в интервенциите против така наречен национални републики на територията на Украйна, където в действителност водиха война с съветската войска. Такъв военнослужещ е доста скъп.

Сега е ясно, че в предвоенния интервал не е била извършена нужната работа както с популацията в Русия, по този начин и в съветската войска. Всеки съветски боец и всеки офицер би трябвало да си отговори на въпроса за какво е тази война, което изяснява случаите на дезертиране и също, че обособени подразделения отхвърлят да водят война. Това трансформира цялата тази интервенция във военна случка, която е била планувана и се реализира макар всички военни догми. И изобщо не е била регистрирана мотивацията на военнослужещите, а това дефинира бойния дух на войските.

Важно въздействие върху бойния капацитет на съветската войска оказва загубата във въоръжение и бойна техника. Човешките запаси по някакъв метод въпреки всичко могат да бъдат обезщетени за относително къси периоди, само че за къс период да бъдат подведени към регионите на бойните дейности 500 - 800 танка, 400 - 800 артилерийски системи е просто невероятно. Невъзможно е и те да бъдат окомплектовани с квалифициран персонален състав.

Именно поради колосалните загуби във въоръжение и бойна техника украинската войска последователно овладява самодейността. Важно значение за ограничение на бойните благоприятни условия на Русия оказаха и крупните загуби в авиация. Предоставената на Украйна помощ в средства за противовъздушната защита ограничи опциите на Русия да употребява личната си авиация. А в случай че сухопътните елементи не се поддържат интензивно от авиация, техните благоприятни условия за решителни дейности значително се лимитират. Нито една от страните не реализира цялостно владичество във въздуха.

Действително украинските военновъздушни сили изгубиха боеспособност и работят в единични случаи, само че и съветската авиация е доста обезкръвена. Авиацията е подобен тип въоръжени сили, която не предстои на бързо възобновяване. Насищането на украинската войска с портативни зенитно-ракетни комплекси " Стингер ", с горна зона на поразяване от 6000 метра, доста мощно лимитира успеваемостта на съветската авиация.

Бордовото съоръжение на множеството от съветските щурмови и изтребително-бомбардировъчни самолети не разрешава нанасянето на точни въздушни удари от височина повече от 3000 метра. Много значимо е да се означи, че преди седмица съветската авиация беше в положение да организира по 200 бойни самолетоизлитания дневно, а през последните дни са единствено към 40 - 45. Затова фигуративно можем да кажем, че с доставката на " Стингер " НАТО дейно закрива отчасти въздушното пространство на Украйна.
Кое може да спре Русия
Единственият действителен инструмент, с който Западът може да наложи Русия да взе участие в ефикасни договаряния за преустановяване на огъня обаче, е въвеждането на цялостно нефтено и газово ембарго. Всички останали наложени ограничавания подкопават опциите на съветския военно-промишлен комплекс единствено с 10-20%, и то в вероятност на околните 3 - 5 месеца.

За да бъде лишена Русия от всевъзможни благоприятни условия за продължение на войната, би трябвало да бъде въведено цялостно ембарго върху съветските енергоресурси. Русия не е дребна страна, за нейното цялостно намаляване ще бъдат нужни месеци, в случай че не години. Ситуацията сега е сериозна. Това е самобитна международна война в местен мащаб. Преобладаващите публични настроения сега в Русия и отводът на управлението на страната от трезва оценка на досегашните резултати от бойните дейности не въздействат в близка вероятност Русия да одобри действителни и безалтернативни договаряния за помирение. Това основава прекомерно сериозна обстановка за света, тъй като, от една страна, военните средства са с изчерпана успеваемост, а от друга, дипломатическо-политическите средства остават блокирани.

Мнозина във военните среди по света не допускаха, че Русия ще нападне Украйна - с незадоволително сили в подтекста на всеобща класическа война, без потреблението на модерни начини и средства за воденето й. Русия живее в лична координатна система и за нанасянето на стеснен тактически нуклеарен удар с дребна мощ по територията на Украйна или по обекти на НАТО отвън Украйна съществува възможност към 50%. Никой не може да поеме отговорността да подсигурява, че това е невероятно в изискванията на цялостна безнадеждност и неуспех на всички останали средства , с които Русия се стреми да реализира своите цели.

Не ми е известно какви проекти създава НАТО при подобен вид на развиване. Но в случай че Русия употребява балистични ракети, построената към този момент от НАТО противоракетна система в Европа би могла да окаже противопоставяне. Ако сходен удар обаче бъде нанесен с оперативните ракетни комплекси " Искандер " или с високоточни ракети с въздушно базиране, НАТО не разполага с принадлежности за противопоставяне във връзка с територията на Украйна. Не е известно какви биха могли да бъдат ответните дейности на НАТО при сходен сюжет. Но за държавните управления на Франция и Германия може с увереност да се каже, че няма да застанат зад " ответен " боен удар, а ще се опитат да пренесат по-нататъшното развиване на войната върху плоскостта на договарянията, тласкайки Украйна да одобри капитулация.

Дали НАТО и Съединени американски щати ще се решат да наложат цялостно нефтено и газово ембарго на Русия в този момент е невероятно да се предвижда. Без продажбата на енергоресурси РФ ще рухне за седмици, най-вече месеци. Русия е такава по мащаб и темперамент на публичното устройство страна, която в течение на месеци не може да бъде победена военно. За да бъде изолирана от останалата част на света, са нужни от 6 месеца до 1 година.
Украинците са пред тежък избор
Най-опасните посоки за Украйна сега са Донбас и южното направление. В момента съществува заплаха съпротивата на украинската страна в региона на Мариупол да бъде дефинитивно сломена. Там местността е степна и в случай че украинците хвърлят няколко бригади за деблокиране на Мариупол, ще бъдат разстреляни от въздуха, а през това време белоруската военна формация ще нахълта от север . Затова точно сегашният миг е кулминационната точка на войната - " който се подхлъзне, той ще падне ".

Украинците са пред тежък избор - или цяла Украйна, или Мариупол. Трябва да бъдем реалисти - Украйна към този момент загуби отчасти територии на изток и на югоизток. Ако даже успее да разгроми северната и южната съветски сили, украинците няма да бъдат в положение за къси периоди да " изчистят " цялата своя територия.

Войната с изключение на боен е и политически въпрос. Аз мога да предвиждам само военната част на този развой на преход към политически и дипломатически стъпки за фиксиране на постигнатите военни резултати.

След 10 - 15 дни украинската войска ще може дефинитивно да обезвреди северните бойни елементи на Русия. Украинските сили могат да изчистят и териториите към Харков и Суми. А що се отнася до Мариупол и Донецка и Луганска област - за тях няма да им доближават нито време, нито сили и средства. Войната не е махленски пердах, войските се борят, на тях би трябвало да им бъде обезпечена отмора и попълване, да се приведат в ред, да възстановят боеспособността си.

Вече показах, че за същите 20 - 30 дни съветската войска дефинитивно ще загуби своя нападателен " инструмент ". Да се предскаже какви територии ще бъдат завладени, предадени или изоставени е прекомерно рано, тъй като Украйна въпреки всичко резервира своите сили. Тя не се хвърля в офанзиви, в които може да загуби всичко. Защото с изключение на всичко друго съществува и заплаха от втора широкомащабна стратегическа настъпателна интервенция от страна на Русия , в случай че организира всеобща готовност и изцяло трансферира стопанската система на страната на военни релси.

Ако съветското командване осъзнае, а политическото управление на Русия одобри, че над съветските войски в северната част на Украйна е щръкнал погром, а опциите за дейни дейности в южната част са изчерпани, и в случай че Беларус не се намеси в този сериозен миг с навлизане по северното направление, има вероятности Русия да одобри компромис и да пристъпи към действителни договаряния за преустановяване на огъня и за евентуално помирение с следващо евакуиране. Тогава обаче на напред във времето ще излезе в какви мащаби ще бъде подготвена да одобри да се изтегли Русия: до границите преди началото на войната; до границите на приетите " национални републики ", което включва цялата територия на Донбаска и Луганска област; или от цялата територия на Украйна без полуостров Крим. Всичко това зависи от ситуацията на войските на двете страни. Но за действителен кротичък контракт на този стадий изобщо не може да се мисли.

В тези условия съществува изкушението Украйна да одобри действително сходни договаряния за обезпечаване на стратегическа пауза. Но по-добрият вид е Украйна да изчака неизбежните стопански и вътрешнополитически промени, които настъпват и ще настъпват в Русия вследствие на войната, и едвам тогава да търси фиксирането на резултатите от войната със средствата на дипломацията.

Всичко това измества вероятността за финален завършек на войната в един доста по-далечен проект от идните 1-2 месеца. Така или другояче, всички войни приключват с договаряния и кротичък контракт. Незавършените по този метод войни водят до нови в близко бъдеще.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР