Агенцията за национална сигурност на САЩ е използвала партньорските си

...
Агенцията за национална сигурност на САЩ е използвала партньорските си
Коментари Харесай

САЩ шпионирали евролидери през Дания


Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати е употребила партньорските си връзки с датското разузнаване, с цел да шпионира висши публични лица от прилежащите европейски страни, в това число немския канцлер Ангела Меркел. Това съобщи Ройтерс, цитирайки разкрития на вътрешно следствие в Датското военно разузнаване за ролята на американската организация.

Според информация от Датското национално радио, следствието е направено в интервала 2012-2014 година Според него американците са употребявали датски интернет кабели, с цел да наблюдават високопоставени лица във Франция, Германия, Швеция и Норвегия. Сред тях са още някогашният външнен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (сега президент) и някогашният немски опозиционен водач Пеер Щайнбрук.

Дания е непосредствен съдружник на Съединените щати, който стопанисва няколко основни станции за подводни интернет кабели до близките страни. Не е ясно дали Копенхаген е упълномощил Вашингтон да употребява нейната система за наблюдаване, с цел да шпионира съседите ѝ.

От Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати са отказали коментар, а същото важи за представители на Датското военно разузнаване. Шведският министър на защитата Свен Хултквист съобщи, че ще изиска цялостна информация по случая, а норвежкият му сътрудник Франк Баке-Йенсен също реагира остро. Щайнбрук назова случилото се „ скандал “.

Дойче веле цитира представител на Ангела Меркел, съгласно който тя е била осведомена за разритията. Меркел и Щанмайер не са знаели за шпионските интервенции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР