Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) е санкционирала частния

...
Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) е санкционирала частния
Коментари Харесай

Многократно бил санкциониран доставчикът на социални услуги в горелия старчески дом във Варна

Агенцията за качество на обществените услуги (АКСУ) е глобила частния снабдител на обществени услуги " А-2017 " ЕООД за многочислени нарушавания на законодателството при ръководството на дом " Свети Георги " във Варна за по малко от година. Към момента компанията няма право да дава обществени услуги, защото организацията отказала да й издаде лиценз след 31 декември 2021 година, тъй като не отговаряла на условията на Закона за обществените услуги. Това оповестиха от Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

При инспекции в дома през юли и декември м. година Агенцията за качеството на обществените услуги открила, че в нарушаване на закона в обществената услуга са настанени хора без декларирано предпочитание и персонален избор от тяхна страна. В тази връзка на шефа на компанията е формиран акт и му е наложена административна санкция от 3000 лв. . Освен това договорите за настаняване на хората не били подписани с тях, а с трети лица. Затова на шефа на " А-2017 " бил публикуван различен акт и му била наложена още една санкция - от 4500 лв. . Той не платил санкциите си и двете наказателни постановления били изпратени на Национална агенция за приходите за събиране на вземанията.

През този януари по отношение на искане на сдружението да му бъде публикуван лиценз за даване на обществени услуги за възрастни Агенцията за качество на обществените услуги направила паралелни инспекции в Девня и Варна, където кандидат-доставчикът предоставял резидентни обществени услуги за възрастни хора над трудоспособна възраст и за пълнолетни с деменция и с психологични разстройства. Установено било, че услугите не отговорят на стандартите за местонахождение и материална база, като липсвали нужните експерти за даване на качествена грижа и действия по отношение на самостоятелните потребности на хората.
 Пламналият старешки дом край Варна се оказа без лиценз Обновена
Пламналият старешки дом край Варна се оказа без лиценз

В пожара починаха четирима души

При инспекциите било установено, че в дома във Варна са настанени хора с разнообразни болести, които са отвън целевите групи по заявките за издаване на лиценз. От МТСП показват, че смесването на групи хора с разнообразни потребности и нужда от друга грижа в обща среда е неприемливо по закон. В обществените услуги липсвала щатна служба - обществен служащ, не били подписани и цивилен контракти с доктор и счетоводител. Освен това в обществената услуга не се правила обществена работа, а се задоволявали само съществени витални потребности на настанените хора като хранене, помощ при тоалет, банкет на медикаменти и подпомагане за приемане на здравна помощ.

Заради многочислените нарушавания Агенцията за качество на обществените услуги отказала да издаде лиценз за даване на обществени услуги на " А 2017 " ЕООД. За решението е известен регионалния шеф на Варна.

През март 2022 година организацията открила, че макар неналичието на лиценз, Дом " Свети Георги " продължава да действа . Поради това през април на компанията са издадени два нови акта.

За установените многочислени нарушавания са сезирани държавното обвиняване, районните здравни инспекции във Варна и Пловдив, Община Варна, РЗИ-Варна, ОДБХ-Варна и Инспекция по труда - Варна ".

Припомняме, че през нощта на 7 против 8 май при пожар, провокиран от един от жителите му.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР