Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разгледа обществена поръчка

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще разгледа обществена поръчка
Коментари Харесай

АДФИ проверява съмнителен договор за осветление в Благоевград за над 400 000 лева

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ще прегледа социална поръчка за създаване на LED осветяване в Благоевград след сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ), оповестяват от институцията.

Сигналът е подаден на 28 септември предходната година. Тогава АКФ сигнализира за нередности в в допълнение съглашение по контракт сред общината и Обединение "LED светлина 2015 ".

Договорът на стойност 1 845 663,56 лв. е подписан на 2 декември 2015 година Повече от година по-късно - на 6 юни 2017 година, двете страни подписват в допълнение съглашение за още 433 363,19 лв., с което се разпорежда спомагателна строителна активност заради зародили непредвидени условия. Оказва се, че за 45 от общо 47-те подобекта по плана са били открити непредвидени условия, измежду които: мощно корозирали стълбове, липса на стълбове в резултат на осъществено ПТП, дефектирали кабели, неспособност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела, несъответствуваща височина на осветителните тела и неуместно местонахождение на стълбовете.

В отговор на изпратено от АКФ заявление за достъп до социална информация, община Благоевград е дала отговор, че преди възлагането на поръчката е изработен изчерпателен разбор на системата за улично осветяване и е събрана информация за другите детайли. Според АКФ е подозрително, че след подобен изчерпателен прелиминарен разбор се постанова осъществяване на спомагателни действия на стойност 433 363,19 лв..

От АКФ припомнят, че възлагането на такива спомагателни строително-монтажни работи и изменението на контракта са възможни от закона, само че единствено при спазването на избрани условия. За да може възложителят да се възползва от опцията за изменение на контракт за социална поръчка, би трябвало да има непредвидени условия, които не могат да бъдат предотвратени и вършат невероятно осъществяването при контрактуваните условия. Констативните протоколи сочат, че ситуацията на терен постанова строително-монтажни работи отвън посочените в контракта. Не стават обаче ясни аргументите, заради които спомагателните действия не са включени в първичния план и контракта от 2 декември 2015 година

Освен това заплащането по спомагателното съглашение е осъществено на 7 юли 2017 година, макар че 20 дни по-рано Общинският съвет в Благоевград е отхвърлил предлагането на кмета за смяна на поетия дълготраен дълг и смяна на общинския бюджет, с цел да се заплати на изпълнителя. Едва на 12 юли 2017 година, откакто е било осъществено заплащането, кметът е внесъл предлагането за повторно и то е било утвърдено от общинските съветници. В отговор на изпратения от Антикорупционния фонд сигнал от Агенцията за държавна финансова ревизия оповестиха, че ще инспектират Община Благоевград. Ще бъде осъществена инспекция за правомерност при подписване на спомагателното съглашение, за осъществяването на подписания контракт, както и за осъществените заплащания по двете съглашения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР